Ingmar Bergmans ratade texter blev ny pjäs

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Regissören Marcus Lindeen har plöjt igenom stora delar av Ingmar Bergmans efterlämnade papper och samplat fram en pjäs ur materialet.

Foto: Sandra Qvist Regissören Marcus Lindeen har plöjt igenom stora delar av Ingmar Bergmans efterlämnade papper och samplat fram en pjäs ur materialet.

Idéerna som Ingmar Bergman kasserade på vägen mot sina mästerverk har nu förvandlats till en teaterpjäs. I kväll söndag har den premiär på Stockholms stadsteater.

Idéerna som Ingmar Bergman kasserade på vägen mot sina mästerverk har nu förvandlats till en teaterpjäs. I kväll söndag har den premiär på Stockholms stadsteater.

– Det är en stor utmaning att gestalta det som upphovsmannen själv ansåg var ogenomförbart, säger regissören Marcus Lindeen.

Sedan i höstas har han suttit på Filmhuset och plöjt igenom Ingmar Bergmans arkiv. Han har hittat manus, utkast, anteckningar, klotter – mängder av ratat eller ofullbordat material som Bergman donerade till Svenska filminstitutet och som hittills varit tillgängligt bara för forskare.

Annons:

– Han var expert på att bygga myten om sig själv. Han påstod att han hade bränt allting, men han sparade minsta papperslapp, säger Marcus Lindeen.

Av en tillfällighet fick han höra talas om en aldrig uppförd pjäs av Ingmar Bergman med den lockande titeln ”Kärlek utan älskare”. Den skulle finnas bland de efterlämnade papperen. Han hittade manuset, och lockelsen blev inte mindre av att Ingmar Bergman hade skrivit att det var ”rena katastrofen” på försättsbladet.

Andra märkliga fynd var en porrfilm som begravdes för att den, enligt Bergman, aldrig levde, en pjäs om en kannibal och några scener som utspelar sig inne i en livmoder. Det fanns också planer på en film om Jesu liv och en om ”Glada änkan”.

– En del av det jag fann i hans texter var klumpigt och grovt, men det finns också partier av oerhörd berättarkonst och sökande efter existentiell sanning. Jag blev överraskad av att upptäcka en vild och humoristisk sida hos honom. Han hade nog roligt när han skrev.

I materialet finns också mer av könsöverskridande än i Bergmans publicerade verk.

– Han rörde vid det ibland, till exempel när Stina Ekblad spelar Ismael i ”Fanny och Alexander”, men det queera perspektivet är mer uttalat i det som aldrig blev av.

”Kärlek utan älskare” handlar om en regissör som plötsligt försvinner och en stackars klippare som försöker pussla ihop hans als­ter till ett färdigt verk – ett tema som Bergman återvände till flera gånger och inte helt olikt det som Marcus Lindeen har sysslat med det senaste året.

– Ett annat manus heter ”Från sperm till spöke”, en genial titel.

Den pjäs som Marcus Lindeen nu har komponerat heter ”Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner”. Den är 1,5 timme lång och har premiär på Lilla scenen i kväll.

Vem är då författaren?

– Det är Bergmans text, men pjäsen är min blick in i hans arkiv.

Marcus Lindeen har ”samplat” replikerna, säger han, och mycket av texten ekar av demonregissören. Men han tror att man kan ha behållning av pjäsen även om man inte är närmare bekant med Ingmar Bergman.

För skådespelarna – Emil Almén, Niklas Falk, Marika Lindström, Liv Mjönes, Kajsa Reingardt och Per Sandberg – var det utmanande att gestalta vad regissören kallar ett haveri. De har varit högst delaktiga i det dramaturgiska arbetet, betonar han.

Marcus Lindeen är 31 år gammal och mest känd för den Guldbaggebelönade dokumentärfilmen och pjäsen ”Ångrarna”, om könsbytare som ångrar sitt drastiska beslut. Han hade inte upptäckt Ingmar Bergman när han gick regiutbildningen på Dramatiska institutet, utan mötte den store först senare, under en Bergmanvecka på Fårö.

– Där såg jag ”Skammen” och det var en uppenbarelse. Den kunde ha varit gjord i dag, så oerhört suggestiv att jag fick gåshud.

Sedan dess har han verkligen fått smak för Bergman. Favoritfilmen är ”Ur marionetternas liv”.

Läs mer:

”Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner” på Stadsteatern

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Salman-bin-Abdul-Aziz
Foto:AFP

 Rapport. Saudiarabien ett av flera länder som straffar moralbrott med döden. 14  8 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så blir du lurad i dag. Många märkligheter i Sveriges lokala medier. 146  18 tweets  128 rekommendationer  0 rekommendationer

Prinsessan-Madeleine-288
TT, Skärmdump: vt.se

 Hur har du blivit lurad i dag? Dela med dig på vår Facebook-sida!

Kanibal-Dresden-288
Foto:AFP

 ”Kanibalen i Dresden”. Spelade in makaber hemmavideo i pornografiskt syfte.

Annons:
Anonymous-1000
Foto:All over press, Skärmdump: youtube.com

 ”Är tillbaka för att straffa er.” Anonymous vill förinta Israel elektroniskt.

 I helgen går tv-serien in i sin sista säsong. Känner du igen vilken pitch som hör till vilken kampanj? 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

madmen-quiz
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: