Lina ­Englund på väg mot komedin

Lina Englund åker båt till nya jobbet.

Niklas Larsson Lina Englund åker båt till nya jobbet.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

"En herre i nöd" spelas från den 6 juli på Skärgårdsteatern Fjäderholmarna.
I rollerna: Brasse Brännström, Claes Ljungmark, Lina Englund, Lars Green, Anders Berg, AnnaKarin Lindblad och Hugo Emretsson.
Spelas: den 6 juli till 12 augusti. Torsdag till söndag. Båt avgår från Nybroplan med Strömma Kanalbolaget.

Bild

Lina Englund i

Lina Englund tar den bullrande skärgårdsbåten till jobbet. Hon spelar den unga åtråvärda Julie i "En herre i nöd". På fredag är det premiär på Fjäderholmarna.

Lina Englund tar den bullrande skärgårdsbåten till jobbet. Hon spelar den unga åtråvärda Julie i "En herre i nöd". På fredag är det premiär på Fjäderholmarna.

Varje arbetsdag går Lina Englund upp kvart över sex, spelar tennis eller tränar, tar sedan båten från Nybroplan till teatern på Fjäderholmarna med klädloger i en ombyggd sommarstuga. Doften av omålat varmt trä blandat med den söta sminkdoften och kluckande vatten signalerar total svensk nöjes- sommar nästan mitt i stan. Allt är somrigt utom de tunga perukerna.

Med en retsam mouche vid överläppen, sammetsblick, ljusblå klänning med släp och ett vitpudrat torn av hår, rosetter och strutsfjädrar spelar Lina Englund den unga Julie i "En herre i nöd".

Annons:

- Det är en roll som är väldigt rolig att göra. En karaktär som är väldigt ung i början och nyförälskad. Men hon går faktiskt igenom en utveckling och frigör sig från sin pappa. Sedan lurar hon den man pappan utsett åt henne att tro att hon är jätteförälskad i honom.

De sista dagarna före premiär brukar vara sammanbitna, men Lina Englund talar bara om hur roligt hon har det. Bara att få arbeta med roliga skådespelare, som Brasse Brännström och Claes Ljungmark.

Hon har arbetat med regissören Johan Wahlström en gång förr, i Lars Noréns "Krig " på Galeasen, en desillusionerad flicka som upplevt övergrepp och svek i ett Balkankrig. Den rollen låg mer i linje med de krackelerade, utsatta unga kvinnor Lina Englund har givit en sådan svidande intensitet flera gånger på Teater Galeasen. Och nu i den brutala "Stitching " på Limbo, den underjordiska scenen vid Kulturhuset.

- Jag har velat göra de här tjejerna, jag tycker att det är viktigt att inte bara spela lyckade personer. Jag är allvarlig på det sättet att jag vill prova oförutsedda roller och inte fastna i ett fack, hålla mig öppen för olika sorters teater.

När hon är spelledig från "En herre i nöd " reser Lina Englund till Skottland för att filma. Hon tillhör den del av svensk skådespelarkår som är med i "Arn- trilogin ". Hon spelar Katarina, Cecilias svartsjuka syster, en av de småsinta kvinnor som Jan Guillou placerat kring Arn och hans Cecilia. Helt nytt att få jobba med en så elak roll, tycker Lina Englund.

Hon hade kunnat fastna i ungflicksroller som i "Vinterviken" eller de udda, sårade kvinnorna, men nu är det alltså Molière-komedi.

- Jätteroligt att få göra en så pass annorlunda pjäs med Johan Wahlström. Kanske man kan säga att "En herre i nöd " är raka motsatsen till "Krig", men båda pjäserna innehåller humor och det är ju han bra på. Han är fruktansvärt rolig själv.

Det är ändå en viss skillnad mellan att vara rolig och att göra roligt.
- Absolut, och det återstår att se när vi är klara. Men Johan har bra idéer och sinne för situationskomik. Med Molière kan det ju faktiskt bli vad som helst, ett väldigt rabblande till exempel.

"En herre i nöd", är ett av Molières mindre kända stycken och här finns som alltid ett ungt kärlekspar, Lina Englund och Hugo Emretsson. De kan inte få varandra eftersom flickans pappa (Lars Green) har lovat bort henne till en rik adelsman från en landsortsstad. Claes Ljungmark spelar denne monsieur de Pourceaugnac i en enorm svettdrivande peruk. Brasse Brännström gör både läkaren och apotekaren som tar hand om adelsmannen på ett sätt som han inte hade önskat. Intrigmakare gör allt för att förhindra äktenskap mellan unga fröken och den rike lantgreven, de vill att kärleken ska segra men inte nödvändigtvis sanningen.

Har du jobbat med humor och ren komedi förut?
- Nej, nästan inte alls. Vi spelade inte ens Molière på Scenskolan. Och det är ju så med alla klassiker att man längtar efter att få göra dem någon gång,

Så nu gäller det för Lina Englund att hitta ett ABC för hur man spelar komedi, för att sedan kunna röra sig fritt inom denna nya skådespelarteknik.

- Jag lär mig jättemycket om komedi och tajmning medan vi arbetar. Frågar och tittar hur de andra gör på repetitionerna. Jag skrattar så mycket när jag tittar på de andra. Men jag får samtidigt inte själv tycka att jag är så rolig.

- Det är en av hemligheterna.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

vapen1000
Foto:Daniel Nilsson

 Många vapen från Balkan. Polis: Internationellt samarbete krävs. 5  4 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 På fyra år. Bara ett av 13 gängrelaterade mord i Göteborg har klarats upp.

backa288
Foto:TT
tvtelia1000
Foto:TT

 Tvist mellan Telia och tv-bolag. Kanal 5 och Kanal 9 kan ryka. 31  10 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Får chans till revansch. Efter Tele2-debaclet. 5  5 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

mauler-288
Foto:Bildbyrån
hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 9381  59 tweets  9318 rekommendationer  4 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2087  18 tweets  2066 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1282  33 tweets  1244 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: