Skivrecensioner

Fibes, Oh Fibes!: ”1987”

Foto: Kalle Gustafsson

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Skivrecension

Skivbolag: (Universal)

Artist/grupp: Fibes, Oh Fibes!

Skivtitel: ”1987”

Namnet är taget från ett trumset

Bandnamnet Fibes, Oh Fibes! är en hyllning till ett älskat trumset av märket Fibes som gruppen hade i ett tidigt skede. Fibes Drum Company bildades 1966 av trumslagaren Bob Grauso och ingenjören John Morena, vilka kombinerade orden ”vibes” (trumljudet) och ”fiberglass” – materialet i de aktuella trummornas sarg.
Fibes såldes sedermera till gitarrtillverkaren Martin, som dock lade ner trumsektionen.
Efter flera år i träda återuppstod Fibes för två år sedan.
Märket har använts av stjärntrummisar som Buddy Rich och Billy Cobham – och förstås av Fibes, Oh Fibes!.

Snyggt och säkert, Fibes!

Snyggt och säkert, Fibes!

I och med sitt andra album, ”Emotional” från 2006, började göteborgska Fibes, Oh Fibes! mer målmedvetet att deklarera kärleken till välproducerad soulpop. Man hade blivit funkigare, luftigare och skarpare, det doftade långt mer slick cocktailterrass i utkanterna av en amerikansk metropol nära havet, än en replokal i, säg, Majorna.

Förvandlingen gentemot debuten var kanske inte fundamental, det handlade snarare om att städa ut och koncentrera sig. Första skivan ”Still fresh” (2004) hade ett berömvärt – och säkert ärligt – engagemang och en bubblande energi, men den drunknade ofta i något som lät lite för likt tusen röjiga rockband runt världen som flörtade med stompigt soulblås och själfull sång. Det kunde te sig aningen osäkert, som om gruppen ville nå in i för många läger samtidigt. Var man på riktigt illvilligt humör kunde man för fem år sedan peka på paralleller mellan Fibes, Oh Fibes! och hatade The Commitments.

Annons:

Med nya ”1987” finns inga tvivel kvar. Fibes, Oh Fibes! är framme vid målet. Att Christian Olsson (låtskrivare, sångare, pianist, och ganska mycket mer i Fibes Oh Fibes! – det tarvar läsglasögon för att hitta de andra medlemmarna i skivkonvolutet) hela tiden har varit på väg hit, till de bredaste penseldragen av blåögd soulpop, känns så här med facit i öronen som självklart. ”1987” låter stort, snyggt, svulstigt – och oerhört säkert. Produktionen (där gruppmedlemmen Mathias Nilsson och Petter och Pontus Winnberg haft betydande roller) är ypperlig.

Samtidigt har Christian Olsson, som sjöng bra redan från start, vuxit ut till en sångare som det spontant är svårt att hitta jämförelser med i riket. I Olssons stämband bor ett djup, en kraft och tonträff som är livsviktig för den här musiken, det är en röst som förmår hålla jämna steg med den framvällande ljudvågen runt omkring, utan att för den delen tappa i känslighet. Och ingen på den här sidan Atlanten sjunger ”Haaallywood” mer självsäkert än Olsson.

Titeln ”1987” ska enligt pressuppgifter vara en hyllning till ”det bästa popåret”. Men den här gruppen har rötter som slingrar sig både längre bakåt och framåt än så – från Hall & Oates, Elton John, Bee Gees och Luther Vandross, hela vägen fram till dagens Scissor Sisters och Mika.

Det kanske inte är unikt, det unika är att Fibes, Oh Fibes! är bättre.

Möjligen kommer det att gnällas här och där att Fibes, Oh! Fibes låter för amerikanska för sitt ursprung, att de är för polerade. Att deras främsta ambition är att ligga helt rätt i fashionland. Det kommer pekas med snusfläckiga rockfingrar på Christians Olsson modellposerande med plutande läppar, tidsenlig tangorabatt och uppkammade lugg, och man kommer att grymta något i stil med ”retrospekulation!” om gästerna Kim Wilde, Björn Skifs och Martin Kemp.

Men låter man fördomarna vila i 36 minuter och 42 sekunder upptäcker man att Fibes, Oh Fibes! äntligen har hittat sin ungdoms kärlek och manifesterat föreningen i ett färgsprakande musikaliskt bröllop. Och det ska alla vi andra glädjas åt.

Bästa spår: ”Silly lover”

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

brasse
Foto:Fredrik Sandberg/TT

 Blev 69 år. Skådespelaren ”Brasse” Brännström är död. 975  42 tweets  930 rekommendationer  3 rekommendationer

 Magnus Härenstam: Ledsen och förtvivlad över hans bortgång. 6  1 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Björn Wiman: Framför allt var ”Brasse” Brännström barnens man. 48  31 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildspecial: Lars Erik ”Brasse” Brännströms karriär i bilder. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Detta är riktiga slagskämpar.” Torgmöte i Stockholm på lördagen. 674  52 tweets  622 rekommendationer  0 rekommendationer

 Svensk nazilinje provocerar FN. SVP får fortsätta med propagandan. 97  5 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

 Flera omhändertagna i Gävle. Vid Svenskarnas partis torgmöte.

Annons:
putin
Foto:Mikhail Klimentjev/AFP

 Talade till ungdomar: Vi måste alltid stå beredda att slå tillbaka. 112  20 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare den 30 augusti: Bluffmakaren i Moskva. 9  1 tweets  6 rekommendationer  2 rekommendationer

 Höjd beredskap i Sverige. Efter Rysslands agerande i Ukraina. 35  4 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ukraina söker skydd hos Nato. Enligt premiärministern. 29  0 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

I onsdags skrev någon i Kanadas Natodelegation en tweet och bifogade en karta.  Läs mer. 50  14 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Banbrytande djurförsök. Med den experimentella ebolamedicinen ZMapp.

”Väljarna säger sitt – sen tar jag ansvar”

 Peter Wolodarski mötte Stefan Löfven. Samtal om framtiden. 90  12 tweets  78 rekommendationer  0 rekommendationer

 Peter Wolodarski mötte Stefan Löfven. Hela sändningen. 10  2 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 SvD/Sifo: Sverigedemokraterna blir vågmästare. 22  7 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

knorr
Foto:TT

DN Valfrågekollen jämför partiernas åsikter i en rad frågor.  Vad tycker du? Testa själv!

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: