Softgrass i det gröna

Niklas Larsson

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Marit Bergman: Har varit med och skrivit två låtar på Abalone Dots debutalbum. Däribland första singeln "Long Lonely Road" som är ett countrypopens svar på "Lilja 4-Ever" om en ung tjej som hamnar i händerna på människohandlare.
Kristofer Åström: Vid det här laget är han en veteran inom svensk alternativ countryrock. I duetten "Under the rain" lånar han ut sin röst till den debuterande kvartetten.
Lars Winnerbäck: Efter att ha sett Abalone Dots spela live på Nalen i april blev Winnerbäck så förtjust att han omedelbart värvade dem som förband till sin omfattande Sverigeturné som börjar i Göteborg (26/10) och avslutas i Linköping (8/12).

Abalone Dots har rest med folkmusiken från Västervik till Louisville. De hittade "softgrass" - en poppig variant av bluegrasstraditionen. DN:s Henrik Arvidsson besökte deras kreativa kollektiv på Värmdö för ett smakprov.

Abalone Dots har rest med folkmusiken från Västervik till Louisville. De hittade "softgrass" - en poppig variant av bluegrasstraditionen. DN:s Henrik Arvidsson besökte deras kreativa kollektiv på Värmdö för ett smakprov.

Fyra unga kvinnor river av en sorgsen vals på gräsmattan framför ett rött trähus med vita knutar. På ett bord i bakgrunden, alldeles utanför den inglasade verandan, står en halväten kladdkaka, några urdruckna kaffekoppar och en safttillbringare. Framför kvartetten spelar solen över det öppna vattnet.

Nej, det är inte en reklamfilm för den svenska sensommaren. Det är Abalone Dots som repar inför höstens turné som förband till Lars Winnerbäck. Själva kallar de sin musik för "softgrass" - en count­rypoppig version av den amerikanska bluegrasstraditionen, med tydliga inslag av svensk folkmusik. Mycket banjo, ståbas och cello. Fyrstämmiga körer. Mjuka harmonier.

Annons:

- Vi spelar ofta här ute. Det är nog ingen slump att grannarna brukar lira badminton på sin tomt samtidigt som vi repar på gräsmattan. Vi kompletterar väl idyllen, säger Rebecka Hjukström och skrattar när vi slår oss ned i trädgårdsmöblerna och hugger in på kladdkakan.

Sedan i våras har multiinstrumentalisterna från Västervik bott i det kreativa kollektivet på Värmdö som de hyr av en släkting till Elin Mörks pojkvän. Det är lite Änglagård över det hela. Man väntar på att en nyvunnen rockstjärnevän ska komma inbrummande på en motorcykel - likt en annan Rickard Wolff - och röra om i idyllen.

- Vi vill gärna bo lite närmare stan, påpekar Rebecka Hjukström. Men vi vill inte bo inne i centrala Stockholm. Vi är ju lantisar.

Förra veckan släpptes debutalbumet "From a safe distance" som gick direkt in på sjunde plats på albumlistan. De flesta kritiker har gjort tummen upp. Det talas om "Sveriges svar på Dixie Chicks".

Och redan här är det läge för en varning. Om du är en kämpande musiker som lagt dina besparingar på att spela in otaliga demotejper, som i motvind turnerat inför loja publikhav på suspekta krogar och som hankat dig fram mellan tillfälliga jobb och vänners madrasser - ja, då bör du nog lägga den här artikeln åt sidan omgående.

Berättelsen om Abalone Dots är en berättelse om att gå från klarhet till klarhet. De fyra tjejerna lärde känna varandra genom sina pappor, som var diverse profiler i Västervik. Staden i sig är känd för att förvalta den svenska vis- och folkmusiktraditionen. Papporna har flera gånger uppträtt med bandet. De kallar sig Pappalone Dots.

Efter att ha vunnit tävlingen Musik Direkt reste kvartetten till Tanzania och spelade på Crossroadsfestivalen i Dar es Salaam. Erfarenheten gav mersmak och nästa destination var en bluegrassfestival i Louisville, USA. Väl framme packade de unga tjejerna helt sonika upp sina instrument i lobbyn till hotellet som var festivalens själva hjärta.

- Det var kaos därinne, berättar Elin Mörk. Vem som helst fick uppträda i lobbyn utan tillstånd. Men vi byggde upp en liten fanskara och till slut fick vi flytta in i en av de mindre konsertlokalerna där man hade "riktiga" spelningar.

Det är dokumenterat svårt att "sälja sand i Sahara". Ni tvekade aldrig inför att spela inför en kräsen, amerikansk publik?
- Nej, det var bara kul, säger Sophia Hogman. Folk som lyssnar på folkmusik har en annan inställning. De är väldigt öppna för nya artister. Jag tror att det handlar om en respekt för traditionen, att man är glad att den förs vidare av en ny generation.

Hemma i Sverige fortsatte bandet att spela sporadiskt innan medlemmarna spreds ut över landet på olika skolor. Men plötsligt en dag ringde bamsebolaget Sony BMG upp dem.

Så ni hade skickat iväg en demo innan ni skildes åt?
- Demo? Vi har aldrig spelat in en demo, säger Rebecka Hjukström.

Håll i er nu. Det visar sig att en flickvän till en talangscout på skivbolaget hade sett en dokumentär på SVT om bluegrassfestivalen i Torsåker, där Abalone Dots figurerade i några klipp (ej att förväxla med den kvinnliga countrypopkvartetten Calaisa som också varit föremål för en tevedokumentär).

Kort därefter hade Abalone Dots skrivit på ett skivkontrakt.

- Det har gått väldigt lätt, faktiskt. Vi har ju inte behövt kämpa särskilt mycket för det här. Så är det bara, säger Sophia Hogman och kisar mot solen.

Kan det skrämma dig?
En förvånad blick:

- Nej, det är ju skönt.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

valet
Foto:Dmitry Lovetsky/AP Valet förbereds.

 Parlamentsval på söndagen. Valkommissionens hemsida attackerades.

fireball
Foto:Systembolaget

 Populär spritsort återkallas. Kan innehålla för höga halter av det giftiga ämnet propylenglykol.

 Försvarsministern: Inte ett sätt att öka trovärdigheten för försvaret. 282  54 tweets  224 rekommendationer  4 rekommendationer

Carl Haglund
Foto:TT

 Försvarsmakten avvisar kritiken: Vi har fått in massor med resultat. 8  5 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Markförbanden lämnade skärgården. Sökte av stränder. 8  7 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
provet
Foto:Bertil Enevåg Ericson/TT

Testa dina kunskaper på högskoleprovets orddel.  Till testet. 875  13 tweets  862 rekommendationer  0 rekommendationer

 Har du alla rätt? I år hade 69.713 personer anmält sig till provet. 9  9 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan du orden? Testa dina kunskaper på gamla högskoleprov. 38  6 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

madrid244
Foto:All Over Press

 Säsongens första El Clásico. Real Madrid vann komfortabelt med 3–1 på Santiago Bernabéu.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: