Softgrass i det gröna

Niklas Larsson

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Marit Bergman: Har varit med och skrivit två låtar på Abalone Dots debutalbum. Däribland första singeln "Long Lonely Road" som är ett countrypopens svar på "Lilja 4-Ever" om en ung tjej som hamnar i händerna på människohandlare.
Kristofer Åström: Vid det här laget är han en veteran inom svensk alternativ countryrock. I duetten "Under the rain" lånar han ut sin röst till den debuterande kvartetten.
Lars Winnerbäck: Efter att ha sett Abalone Dots spela live på Nalen i april blev Winnerbäck så förtjust att han omedelbart värvade dem som förband till sin omfattande Sverigeturné som börjar i Göteborg (26/10) och avslutas i Linköping (8/12).

Abalone Dots har rest med folkmusiken från Västervik till Louisville. De hittade "softgrass" - en poppig variant av bluegrasstraditionen. DN:s Henrik Arvidsson besökte deras kreativa kollektiv på Värmdö för ett smakprov.

Abalone Dots har rest med folkmusiken från Västervik till Louisville. De hittade "softgrass" - en poppig variant av bluegrasstraditionen. DN:s Henrik Arvidsson besökte deras kreativa kollektiv på Värmdö för ett smakprov.

Fyra unga kvinnor river av en sorgsen vals på gräsmattan framför ett rött trähus med vita knutar. På ett bord i bakgrunden, alldeles utanför den inglasade verandan, står en halväten kladdkaka, några urdruckna kaffekoppar och en safttillbringare. Framför kvartetten spelar solen över det öppna vattnet.

Nej, det är inte en reklamfilm för den svenska sensommaren. Det är Abalone Dots som repar inför höstens turné som förband till Lars Winnerbäck. Själva kallar de sin musik för "softgrass" - en count­rypoppig version av den amerikanska bluegrasstraditionen, med tydliga inslag av svensk folkmusik. Mycket banjo, ståbas och cello. Fyrstämmiga körer. Mjuka harmonier.

Annons:

- Vi spelar ofta här ute. Det är nog ingen slump att grannarna brukar lira badminton på sin tomt samtidigt som vi repar på gräsmattan. Vi kompletterar väl idyllen, säger Rebecka Hjukström och skrattar när vi slår oss ned i trädgårdsmöblerna och hugger in på kladdkakan.

Sedan i våras har multiinstrumentalisterna från Västervik bott i det kreativa kollektivet på Värmdö som de hyr av en släkting till Elin Mörks pojkvän. Det är lite Änglagård över det hela. Man väntar på att en nyvunnen rockstjärnevän ska komma inbrummande på en motorcykel - likt en annan Rickard Wolff - och röra om i idyllen.

- Vi vill gärna bo lite närmare stan, påpekar Rebecka Hjukström. Men vi vill inte bo inne i centrala Stockholm. Vi är ju lantisar.

Förra veckan släpptes debutalbumet "From a safe distance" som gick direkt in på sjunde plats på albumlistan. De flesta kritiker har gjort tummen upp. Det talas om "Sveriges svar på Dixie Chicks".

Och redan här är det läge för en varning. Om du är en kämpande musiker som lagt dina besparingar på att spela in otaliga demotejper, som i motvind turnerat inför loja publikhav på suspekta krogar och som hankat dig fram mellan tillfälliga jobb och vänners madrasser - ja, då bör du nog lägga den här artikeln åt sidan omgående.

Berättelsen om Abalone Dots är en berättelse om att gå från klarhet till klarhet. De fyra tjejerna lärde känna varandra genom sina pappor, som var diverse profiler i Västervik. Staden i sig är känd för att förvalta den svenska vis- och folkmusiktraditionen. Papporna har flera gånger uppträtt med bandet. De kallar sig Pappalone Dots.

Efter att ha vunnit tävlingen Musik Direkt reste kvartetten till Tanzania och spelade på Crossroadsfestivalen i Dar es Salaam. Erfarenheten gav mersmak och nästa destination var en bluegrassfestival i Louisville, USA. Väl framme packade de unga tjejerna helt sonika upp sina instrument i lobbyn till hotellet som var festivalens själva hjärta.

- Det var kaos därinne, berättar Elin Mörk. Vem som helst fick uppträda i lobbyn utan tillstånd. Men vi byggde upp en liten fanskara och till slut fick vi flytta in i en av de mindre konsertlokalerna där man hade "riktiga" spelningar.

Det är dokumenterat svårt att "sälja sand i Sahara". Ni tvekade aldrig inför att spela inför en kräsen, amerikansk publik?
- Nej, det var bara kul, säger Sophia Hogman. Folk som lyssnar på folkmusik har en annan inställning. De är väldigt öppna för nya artister. Jag tror att det handlar om en respekt för traditionen, att man är glad att den förs vidare av en ny generation.

Hemma i Sverige fortsatte bandet att spela sporadiskt innan medlemmarna spreds ut över landet på olika skolor. Men plötsligt en dag ringde bamsebolaget Sony BMG upp dem.

Så ni hade skickat iväg en demo innan ni skildes åt?
- Demo? Vi har aldrig spelat in en demo, säger Rebecka Hjukström.

Håll i er nu. Det visar sig att en flickvän till en talangscout på skivbolaget hade sett en dokumentär på SVT om bluegrassfestivalen i Torsåker, där Abalone Dots figurerade i några klipp (ej att förväxla med den kvinnliga countrypopkvartetten Calaisa som också varit föremål för en tevedokumentär).

Kort därefter hade Abalone Dots skrivit på ett skivkontrakt.

- Det har gått väldigt lätt, faktiskt. Vi har ju inte behövt kämpa särskilt mycket för det här. Så är det bara, säger Sophia Hogman och kisar mot solen.

Kan det skrämma dig?
En förvånad blick:

- Nej, det är ju skönt.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Örstadius-delad
Foto:Nils Öhman/Erik Ardelius

 Trots larm. Comhem har känt till allvarliga brister i mer än ett år. 85  17 tweets  64 rekommendationer  4 rekommendationer

 Lätt att ta över hemelktronik. DN styrde skrivare tre mil bort. 334  28 tweets  301 rekommendationer  5 rekommendationer

 Så lätt kan det hackas. Brister i Bredbandsbolagets modem. 953  135 tweets  766 rekommendationer  52 rekommendationer

 Tipsa DN om nyheter. Skriv till våra granskande reportrar.

 Tusen rum och kök. Turkiets presidentens nya bostad upprör både opposition och miljökämpar. 60  6 tweets  54 rekommendationer  0 rekommendationer

palats144
Foto:AFP
knark144102
Foto:TT

 Ny studie. Här är den mest effektiva metoden för att få kriminella att sluta begå brott.

Annons:
kladdkakapuff
Foto:Niki Norberg

Ingen tror den består av så nyttiga ingredienser.  Barnens favorit.

 Vinnaren av ”Hela Sverige bakar”: ”Jag gillar hälsosamma bakverk.”

ambassad2-500
Foto:TT

 Sverige erkänner Palestina. Israel kallar hem ambassadör i protest. 1511  48 tweets  1460 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN Ledare. Regeringens beslut är dessvärre ett slag i luften. 35  9 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Testa dina kunskaper. Vad vet du om Palestina? 74  3 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför fördömer FP regeringens beslut. Borgerliga partierna splittrade om Palestina. 234  11 tweets  221 rekommendationer  2 rekommendationer

ohlssonliten
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: