Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

Tre frågor till Dilsa Demirbag-Sten

Varför kapar ni Twitterkonton?

Författaren och journalisten Dilsa Demirbag-Sten är en av initiativtagarna till det läs- och skrivfrämjande projektet Berättarministeriet. I höst drar den första skrivarverkstan i gång i Södertälje. Så småningom hoppas man sprida det till Stockholm, Göteborg och Malmö. I går tog klass 6 b från Hovsjöskolan i Södertälje över en mängd kända personers bloggar och Twitterkonton, till exempel Ebba von Sydows och Filip Hammars.

– Vi sa till pr-byrån Forsman & Bodenfors: ”Vi behöver volontärer till skrivarverkstäderna, kom på en kampanj, ni har noll kronor i budget, ha så kul.” De kom tillbaka med en lista på 30 personer och sa ”vi försöker få de här att upplåta sin blogg eller Twitter en dag”. Nästan alla sa ja.

Vad vill ni med Berättarministeriet?

– Läs- och skrivsvårigheterna ökar och vi tror på skrivandets och berättandets kraft. Vi är inte ute efter att göra alla till ­författare utan att se berättaren, i detta fall barn och ungdomar.

Väljer barnen på vilken blogg de ska hamna?

– Nej, det viktigaste var att alla barn blir publicerade. Vi lägger ut det vi tycker passar. Kbe-receptet la vi ut på en matblogg. Alla roliga filmtips hamnar så klart hos recensenter.