"Ugglan" hoar gratis på nätet

Publicerad 2003-04-23 08:43

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Sök på ordet "Djefvul" och läs förklaringen skriven av August Strindberg. Nu finns Nordisk familjebok på nätet, en nationalskatt med 45.000 faksimilsidor - helt gratis.

Sök på ordet "Djefvul" och läs förklaringen skriven av August Strindberg. Nu finns Nordisk familjebok på nätet, en nationalskatt med 45.000 faksimilsidor - helt gratis.

Bakom idén och arbetet står Projekt Runeberg vid Linköpings universitet som just nu håller på att lägga ut den andra upplagan av Sveriges största uppslagsverk på nätet, den så kallade Ugglan.

Projektet ingår i ett ideellt initiativ som ska göra äldre nordisk litteratur tillgänglig på nätet för alla. Projekt Runeberg grundades för tio år sedan och i dag arbetar en liten oavlönad redaktion vid universitetet och några hundra frivilliga medhjälpare över hela internet.

- Jag var datastudent i Linköping samtidigt som internet slog igenom. Vi funderade på hur det nya mediet skulle kunna användas. Publiceringen genom webben var då fullkomligt okänd. När jag såg att det framför allt lades ut engelska och amerikanska texter på nätet drog jag i gång Projekt Runeberg, säger initiativtagaren Lars Aronsson, som än i dag leder arbetet.

I dag finns 300 äldre böcker, främst skönlitterära, utlagda på nätet. Också de helt gratis. Dessutom vissa översättningar som Carl-

August Hagbergs lysande tolkningar av Shakespeares pjäser.

- Nordisk familjebok stod högt på önskelistan, men det var först när vi förstod hur vi ville använda faksimiltekniken som projektet tog fart år 2001, säger Lars Aronsson.

- Vi skannar varje sida precis som de ser ut i uppslagsverket, en så kallad faksimilbild. Sedan kör vi dessutom ett OCR-program på sidorna. Då går det att söka, behandla texten och att snabbt ladda ner en sida med ett vanligt modem. När allt är klart ska det gå att söka på varje ord i hela lexikonet, alltså inte bara på varje uppslagsord, säger Lars Aronsson.

38.000 sidor ligger redan ute på nätet i faksimil. Allt som allt ska det bli 45 000 sidor. Hela Nordisk familjeboks första upplaga är redan skannad och av den andra upplagan återstår bara de åtta första banden.

- Skanningen och OCR är maskinella rutiner och görs hos Runeberg i Linköping, medan indexeringen av uppslagsorden kräver en mänsklig insats. Här får vi hjälp av alla de frivilliga medhjälpare som vi har kontakt med via e-post. Eftersom det inte finns något budget finns heller ingen fastlagd tidsplan. Några band har redan fått OCR, men mycket är kvar att göra åt det praktiska indexet. Just nu räknar vi med att allt blir klart någon gång nästa år.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

saturnus_244119
Foto:TT

”Spännande och oväntat.” Forskare har sett tecken på att planeten väntar tillökning. 36  3 tweets  32 rekommendationer  1 rekommendationer

tyreso-500
Foto:Christine Olsson / TT och Niklas Larsson / Bildbyrån

Tyresöbacken förvånad. ”Självklart tycker jag att den bör tv-sändas.”

Annons:

Enligt åtal. Kvinnan bands fast, våldtogs och stacks med en blodig kanyl.

Annons:
Annons: