Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

Youtube-videor kan vara hälsorisk för unga

Forskare varnar för att Beyoncés video innehåller stora mängder alkohol.
Forskare varnar för att Beyoncés video innehåller stora mängder alkohol. Foto: Matt Slocum/AP

Forskare varnar för att Youtube-videor som innehåller alkohol och tobak kan påverka ungdomar i fel riktning. ”Farligast” är videor av artisterna Beyoncé, Robin Thicke, Pittbull och Jason Derulo.

Studien som gjordes av forskare på Nottingham University i England visade att brittiska tonåringar utsattes för stora mängder bilder av alkohol och tobak genom att konsumera videor på Youtube. Flickor mellan 13 och 15 år var mest utsatta, skriver The Independent.

I studien analyserade man 32 av Storbritanniens mest populära musikvideor på Youtube under en 12-veckorsperiod. Man räknade hur många gånger alkohol eller tobak visades i varje video.

Mest tobak visades i videorna till ”Trumpets” av Jason Derulo och ”Blurred Lines” av Robin Thicke. Mest alkohol hittades i ”Timber” av Pitbull och ”Drunk in Love” av Beyoncé.

Nu varnar forskarna för att Youtube-videorna kan utgöra en hälsofara.

”Musikvideorna är en betydande hälsofara som kräver tillräcklig myndighetskontroll,” skriver de.

I Storbritannien är reklam för alkohol och tobak reglerad. Men det finns inga regler för hur produkterna får synas i digitala musikvideor.

Forskarna bakom studien föreslår att musikvideor med överdrivet positiva skildringar av alkohol och tobak, med tanke på ”den uppenbara hälsopåverkan på ungdomar” också ska regleras.