Socialdemokraterna

Allt utom en stockholmare

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har Socialdemokraternas valberedning fastnat för Håkan Juholt. Det skickar dystra signaler om partiets färdriktning.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har Socialdemokraternas valberedning fastnat för Håkan Juholt. Det skickar dystra signaler om partiets färdriktning.

Sällan har svensk socialdemokrati bjudit på så många krisartade överraskningar som det senaste året. På torsdagen kom ytterligare en när valberedningen presenterade sin kandidat till ny partiordförande: Håkan Juholt, ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Förslaget var oväntat av flera skäl och säger mycket om det socialdemokratiska partiets tillstånd.

Annons:

När Mona Sahlin tvingades avgå i höstas var Håkan Juholt en av dem som höll i yxan. I svensk politisk kultur är det sällsynt att en sådan person ges förtroendet att läka sitt partis sår och leda det tillbaka till en valseger. I normala fall hade han eller hon ansetts omöjlig som efterträdare. Ändå tycks det nu bli Juholt, vilket vittnar om att Socialdemokraterna inte längre är vad man har varit.

Håkan Juholt är också ett förvånande val om man utgår från hans begränsade erfarenhet från politikens hetluft. Juholt har aldrig varit minister, trots att han suttit i riksdagen sedan 1994, och är praktiskt taget okänd för väljarna.

Den socialdemokratiska valberedningen måste se en potential i honom som Göran Persson uppenbarligen inte såg under sina tio år som statsminister.

Inte heller Mona Sahlin lyfte fram Juholt under sin korta partiledartid. Tvärtom avlövade hon honom på uppdrag och inflytande, både i partiet och i riksdagen. Han låg i filen att bli partisekreterare efter Marita Ulvskog men fick stiga åt sidan till förmån för Ibrahim Baylan. Juholt flyttades också ned i den interna riksdagshierarkin för ett par år sedan.

Att valberedningen föreslår Juholt är också djärvt med tanke på att han hittills mest sysslat med försvarsfrågor. En sådan kandidat kan naturligtvis visa sig ha ett bredare register, men Håkan Juholt har mycket kvar att bevisa. I jämförelse med Mona Sahlin, Göran Persson, Ingvar Carlsson, Olof Palme och Tage Erlander är hans meritförteckning påfallande tunn.

Om partikongressen väljer honom till ordförande om två veckor blir det på många sätt ett antival.

Det blir ett val mot Stockholm och de personer som under lång tid haft makten i det socialdemokratiska partiet. ”Allt utom en stockholmare” tycks ha varit devisen för åtskilliga ledamöter i valberedningen. Med Oskarshamnsbon Håkan Juholt fick de sin vilja igenom.

Det blir också ett val som på många sätt markerar ett avstånd till Mona Sahlin och hennes politiska profil. När Sahlin talade vid Socialdemokraternas förtroenderåd i december uppmanade hon partiet att förnya sin politik så att det attraherar fler storstadsväljare. I en ny bok framgår det att Håkan Juholt är ”trött på prat om förnyelse”. Och han har aldrig visat att han delar Sahlins intresse för småföretag, hbt-frågor och minoriteters rättigheter.

Att döma av SVT:s valpejl har Håkan Juholt en klar vänsterprofil. Kontrasten mot socialdemokrater som Thomas Östros och Mikael Damberg är slående. Det var ingen tillfällighet att Vänsterledaren Lars Ohly i går välkomnade nomineringen av Juholt:

”Det är tydligt att han står mycket närmare oss i synen på vinster i välfärden än många andra socialdemokrater”, sade Ohly till TT och lade till att det också gäller motstånd mot ”högervridning av den ekonomiska politiken”.

Håkan Juholt gjort ett rappt intryck vid torsdagens hastigt sammankallade presskonferens, vilket delvis vägde upp Berit Andnors katastrofala presentation. Hennes oengagerade framträdande var symtomatiskt för hur krisartat valberedningens arbete framstått den senaste tiden. Dess schabbliga och utdragna hantering av partiledarfrågan har vållat Socialdemokraterna imageskador i den högre skolan.

Att valberedningen efter sju sorger och åtta bedrövelser föll för Håkan Juholt vittnar om att han saknar det helhjärtade stöd som en ny partiledare hade behövt.

Den saken kan Juholt ändra på om han visar sig skicklig i sitt ledarskap. Och det är alldeles för tidigt att slå fast vad för sorts politik som kommer att prägla hans partiledarskap. Gårdagens presskonferens erbjöd allmänna slagord om ”social demokrati” snarare än en ny politisk kurs för partiet.

Men en sak är klar: nomineringen av honom visar att partidistrikten inte önskar sig en förnyelse i Mona Sahlins riktning utan snarare vill se en anpassning åt vänster.

Efter två katastrofval tycks slutsatsen inte vara att Socialdemokraterna måste lära sig av Moderaternas förändring för att vinna tillbaka storstadsväljarna. I stället drömmer man sig tillbaka till en S-politik av äldre snitt som mest av allt påminner om dagens Vänsterparti.

Det är drömmar som dessbättre delas av allt färre väljare.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Oklart om piloterna klarat sig. Stridsflygplan som befann sig i östra Ukraina.

 Medlare: Oro för svenskens liv. 60-årig svensk kidnappad i Ukraina. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kort ceremoni i Charkiv. De svarta lådorna från MH17 har anlänt till Storbritannien för analys.

UkrainaFlygHolland144
Foto: AP

 Sorgedag när offren flygs hem. 200 kroppar fördes till Charkiv. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Separatist till italiensk media: Vi sköt ned planet av misstag. 77  13 tweets  49 rekommendationer  15 rekommendationer

 Se webb-tv-klippet. Här bryter bråket ut i Ukrainas parlament.

 EU hotar med åtgärder. Diplomatkällor: Krig i Ukraina. 53  3 tweets  24 rekommendationer  26 rekommendationer

 Bildextra. Satellitbilder visar förödelsen vid vraket.

kontor144
Foto:Alamy

 Värmebölja i Sverige. Värme sänker prestationsförmågan och försämrar koncentration.

Hur är temperaturen på ditt jobb?

Annons:

 Varmt i trafiken. Ingen gräns hur varmt det får vara, chaufförer och passagerare lider. 66  3 tweets  59 rekommendationer  4 rekommendationer

Varm buss sl
Foto:Jonas Eriksson 32,5 grader varmt.

 Värmeslag i kollektivtrafiken. Många klagar på SL. AC först i augusti. 110  5 tweets  104 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 TV-serie ger problem för fängelsedirektör. Fångarna i Michigan får nya kläder. 13  5 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Orange is the new black
Foto:Netflix För coolt klädda?

 Netflix når 50 miljoner. Orange-serien starkt bidragande.

 Mänsklighet är det nya svarta. Tv-serien används för fängelsekritik. 9  0 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: