Socialdemokraterna

Allt utom en stockholmare

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har Socialdemokraternas valberedning fastnat för Håkan Juholt. Det skickar dystra signaler om partiets färdriktning.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har Socialdemokraternas valberedning fastnat för Håkan Juholt. Det skickar dystra signaler om partiets färdriktning.

Sällan har svensk socialdemokrati bjudit på så många krisartade överraskningar som det senaste året. På torsdagen kom ytterligare en när valberedningen presenterade sin kandidat till ny partiordförande: Håkan Juholt, ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Förslaget var oväntat av flera skäl och säger mycket om det socialdemokratiska partiets tillstånd.

Annons:

När Mona Sahlin tvingades avgå i höstas var Håkan Juholt en av dem som höll i yxan. I svensk politisk kultur är det sällsynt att en sådan person ges förtroendet att läka sitt partis sår och leda det tillbaka till en valseger. I normala fall hade han eller hon ansetts omöjlig som efterträdare. Ändå tycks det nu bli Juholt, vilket vittnar om att Socialdemokraterna inte längre är vad man har varit.

Håkan Juholt är också ett förvånande val om man utgår från hans begränsade erfarenhet från politikens hetluft. Juholt har aldrig varit minister, trots att han suttit i riksdagen sedan 1994, och är praktiskt taget okänd för väljarna.

Den socialdemokratiska valberedningen måste se en potential i honom som Göran Persson uppenbarligen inte såg under sina tio år som statsminister.

Inte heller Mona Sahlin lyfte fram Juholt under sin korta partiledartid. Tvärtom avlövade hon honom på uppdrag och inflytande, både i partiet och i riksdagen. Han låg i filen att bli partisekreterare efter Marita Ulvskog men fick stiga åt sidan till förmån för Ibrahim Baylan. Juholt flyttades också ned i den interna riksdagshierarkin för ett par år sedan.

Att valberedningen föreslår Juholt är också djärvt med tanke på att han hittills mest sysslat med försvarsfrågor. En sådan kandidat kan naturligtvis visa sig ha ett bredare register, men Håkan Juholt har mycket kvar att bevisa. I jämförelse med Mona Sahlin, Göran Persson, Ingvar Carlsson, Olof Palme och Tage Erlander är hans meritförteckning påfallande tunn.

Om partikongressen väljer honom till ordförande om två veckor blir det på många sätt ett antival.

Det blir ett val mot Stockholm och de personer som under lång tid haft makten i det socialdemokratiska partiet. ”Allt utom en stockholmare” tycks ha varit devisen för åtskilliga ledamöter i valberedningen. Med Oskarshamnsbon Håkan Juholt fick de sin vilja igenom.

Det blir också ett val som på många sätt markerar ett avstånd till Mona Sahlin och hennes politiska profil. När Sahlin talade vid Socialdemokraternas förtroenderåd i december uppmanade hon partiet att förnya sin politik så att det attraherar fler storstadsväljare. I en ny bok framgår det att Håkan Juholt är ”trött på prat om förnyelse”. Och han har aldrig visat att han delar Sahlins intresse för småföretag, hbt-frågor och minoriteters rättigheter.

Att döma av SVT:s valpejl har Håkan Juholt en klar vänsterprofil. Kontrasten mot socialdemokrater som Thomas Östros och Mikael Damberg är slående. Det var ingen tillfällighet att Vänsterledaren Lars Ohly i går välkomnade nomineringen av Juholt:

”Det är tydligt att han står mycket närmare oss i synen på vinster i välfärden än många andra socialdemokrater”, sade Ohly till TT och lade till att det också gäller motstånd mot ”högervridning av den ekonomiska politiken”.

Håkan Juholt gjort ett rappt intryck vid torsdagens hastigt sammankallade presskonferens, vilket delvis vägde upp Berit Andnors katastrofala presentation. Hennes oengagerade framträdande var symtomatiskt för hur krisartat valberedningens arbete framstått den senaste tiden. Dess schabbliga och utdragna hantering av partiledarfrågan har vållat Socialdemokraterna imageskador i den högre skolan.

Att valberedningen efter sju sorger och åtta bedrövelser föll för Håkan Juholt vittnar om att han saknar det helhjärtade stöd som en ny partiledare hade behövt.

Den saken kan Juholt ändra på om han visar sig skicklig i sitt ledarskap. Och det är alldeles för tidigt att slå fast vad för sorts politik som kommer att prägla hans partiledarskap. Gårdagens presskonferens erbjöd allmänna slagord om ”social demokrati” snarare än en ny politisk kurs för partiet.

Men en sak är klar: nomineringen av honom visar att partidistrikten inte önskar sig en förnyelse i Mona Sahlins riktning utan snarare vill se en anpassning åt vänster.

Efter två katastrofval tycks slutsatsen inte vara att Socialdemokraterna måste lära sig av Moderaternas förändring för att vinna tillbaka storstadsväljarna. I stället drömmer man sig tillbaka till en S-politik av äldre snitt som mest av allt påminner om dagens Vänsterparti.

Det är drömmar som dessbättre delas av allt färre väljare.

Kommentarer (260)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nyren1000
Foto:Magnus Hallgren

 Ska offentliggöras i dag. Skulle ha blivit ordförande i Industrivärden. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Birgitta Forsberg: Medan toppnamnen seglat vidare har de som ska städa upp haft det tufft. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

forsberg
Foto:DN

 Pendeltåg och fjärrtåg berörs. Trasig växel ligger bakom problemen.

mount
Skärmdump från Youtube

 ”Marken skakar.” Klättrare filmade när baslägret täcktes av snö och stenar.

 Över 2 500 döda. Svenska Sida beviljar stöd för räddningsinsatser. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal288
Foto:AP
trygg288
Foto:Oskar Kihlborg

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 66  10 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 13  3 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
evertsson-288
Foto:Bildbyrån

 Växjös sportchef hade firat med spelarna. ”Gjorde allt han kunde för att skydda sig själv och sin sambo.” 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

agg488
Foto:AFP

 Blåaktiga fossiler. Den kinesiska staden Heyuan verkar byggd på ett jättelikt dinosauriebo. 163  25 tweets  138 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: