Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Dubbelmoralen i moskén

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kvällens ”Uppdrag granskning” ger knappast en smickrande bild av tillståndet i flera svenska moskéer.

Kvällens ”Uppdrag granskning” ger knappast en smickrande bild av tillståndet i flera svenska moskéer.

Företrädare för tio moskéer besöks med dold kamera eller rings upp på telefon. Reportrarna spelar rollerna av en misshandlad kvinna och hennes släkting som vill rädda henne från maken, som dessutom har flera fruar. De rådfrågar imamer och familjerådgivare. Svaren är skrämmande:

I nio av moskéerna får de höra att mannen under vissa förutsättningar har rätt att gifta sig med flera kvinnor.

Annons:

Sex av de rådfrågade tycker inte att kvinnan ska gå till polisen om hennes man slår henne. En säger att det är rätt att slå, så länge man håller sig till lättare daskar.

Sex rådgivare anser också att kvinnan ska ställa upp och ha sex med sin man även om hon inte vill.

När programmet återvänder och ställer samma frågor, den här gången med öppen kamera, blir svaren annorlunda och betydligt bättre anpassade till svensk lagstiftning. De imamer som gett råden sägs ha begått tjänstefel.

Svenska muslimer är en minoritet, och en mycket utsatt sådan. Islamofobin frodas på både nätet och gatan, många muslimer kan vittna om våld, hot och glåpord. Företrädare för majoritetssamhället har alltid ett ansvar för hur minoriteterna bemöts; ett mått på ett samhälles framgångar är vilken respekt det visar dem som står utanför normen.

Samtidigt är islam också en maktfaktor i Sverige. Dess företrädare, som imamerna, är makthavare. Det innebär att religionen med nödvändighet kommer att utsättas för granskningar.

Kristna svenskar kan intyga att en troslära aldrig har carte blanche från polemik, satir eller brysk nyhetsbevakning.

Annons:

I sina kommentarer innan programmet sänts väljer tyvärr några svenska muslimska företrädare att skjuta på budbäraren, alltså SVT. ”Bättre passning hade de högerextrema krafterna inte kunnat få. Och (reportaget) kommer i en tid när de antimuslimska krafterna är som starkast”, säger till exempel Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, till Nyheter24.

Vd:n för Islamic center i Malmö menar att ”Uppdrag granskning” i stället borde ha granskat den utbredda islamofobin i Sverige.

Men två fel gör som bekant inte ett rätt; att många muslimer utsätts för trakasserier är inget skäl till att andra ska få försvara månggifte och våld mot kvinnor. Och om islams rykte svärtas av reportaget är det snarare en tydlig indikation på att de imamer som uppmanar till lagbrott borde bytas ut.

På flera sätt är religion en privatsak. Om hennes tro gör att en människa vill leva efter andra normer än Socialstyrelsens bör ingen lägga sig i det, så länge hon inte skadar någon annan.

Samtidigt är det precis som SVT skriver på ”Uppdrag gransknings” hemsida: De församlingar som tar emot statens bidrag till trossamfund förbinder sig att upprätthålla och stärka vissa grundläggande värderingar. Att ta emot skattepengar under de premisserna och samtidigt propagera för månggifte, könsdiskriminering och våld är närmast ett bedrägligt förfarande.

Det är inte religionen islam som är ämne för ”Uppdrag gransknings” reportage. Precis som påtalas i programmet finns en stor risk när man klumpar ihop ”islam” till ett enda begrepp. Kristendomen rymmer så skilda förgrundsgestalter som pingstpastor Åke Green, påven och Martin Luther King och ingen av dem kan ses som representativa för hela tron. Samma sak gäller förstås islam.

Vad ”Uppdrag granskning” däremot välförtjänt lyfter fram är dubbelmoralen hos vissa av islams svenska företrädare. Att komma med två helt olika budskap beroende på om man har en kamera i ansiktet eller inte är lika förkastligt inom alla religioner.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nederlanderna
Foto:Reuters

 Utredarna om MH17-kraschen. Delar av missilen hittad i flygplanet.

 Svenskutvecklad hyvel rakar med laser. Därmed förlorar företaget de insamlade miljonerna. 26  8 tweets  17 rekommendationer  1 rekommendationer

laserhyvel-288
Foto:Skarp Technologies
jasgripen222
Foto:TT

 Polisanmäls för mutbrott. Officerare fick gratis universitetsutbildning.

Annons:
hundpuff
Foto:Elisabeth Ubbe

 Forskarens tips: Tricken som gör att du kan lära känna din hund på djupet. 7054  57 tweets  6995 rekommendationer  2 rekommendationer

byggnadsQuiz
Foto:Allover/AFP

 Quiz. Du har sett dem massor av gånger – men vet du var de ligger?

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: