En oroande kultur

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Näringsminister Annie Lööf fick bara spegla sig i rättfärdighetens glans ett par dagar. Knappt hade hon hunnit flytta på Tillväxtverkets generaldirektör, Christina Lugnet – även om det beska beskedet fick framföras av hennes statssekreterare – förrän hon själv och näringsdepartementet hamnade i blåsväder.

Näringsminister Annie Lööf fick bara spegla sig i rättfärdighetens glans ett par dagar. Knappt hade hon hunnit flytta på Tillväxtverkets generaldirektör, Christina Lugnet – även om det beska beskedet fick framföras av hennes statssekreterare – förrän hon själv och näringsdepartementet hamnade i blåsväder.

Efter DN:s granskning i förra veckan av Tillväxtverkets representation fick Lugnet gå på måndagen. Aftonbladet kunde på torsdagen avslöja att det inte bara var verket som slarvat med representationsnotorna – Annie Lööfs eget näringsdepartement hade inte sopat rent framför egen dörr.

Det går knappast att jämföra det i sammanhanget milda slarv som näringsdepartementet gjort sig skyldigt till med Tillväxtverkets excesser. Det rör sig om en nota på 21.506 kronor för Annie Lööfs sommarmiddag för 15 personer på van der Nootska palatset som fått gå på departementets kassa istället för partiets. En nota för sprit och fördrinkar på Villa Bonnier för 920 kronor ska även felaktigt ha betalats av staten.

Annons:

Det förefaller snarast rimligt att departementet kan betala en jul- eller sommarfest för sina anställda – sådant är kutym på många arbetsplatser. Sprit ska betalas privat – men här verkar det snarare handla om ett enskilt misstag än systematiskt missbruk.

Den verkliga skandalen i den här historien är inte att näringsdepartementet slarvat med att sopa framför den egna dörren. Det är snarare tilltagsenheten med sopkvastarna när Aftonbladet började undersöka saken i slutet av förra veckan.

De begärda handlingarna förhalades nämligen av allt att döma av tjänstemännen på departementet och skickades i stället till den politiska pressavdelningen. Först senare fick journalisterna tillgång till materialet. Staben kunde därmed sätta i gång sin ”räddningsaktion”. På tisdagen begärde statssekreterare Håkan Ekengren löneavdrag för krognotan och samma dag skickades sommarkalaset över på Centerpartiets utgiftskonto. I sin iver att desarmera nyheten ringde en av Annie Lööfs pressekreterare upp en betrodd reporter på Dagens Eko och talade om att departementet, på eget initiativ, gått igenom räkenskaperna och rättat till eventuella felaktigheter.

Agerandet lämnar en dålig eftersmak. Den vikarierande expeditionschefen på departementet, Jenny Forkman, har bekräftat att den politiska staben rutinmässigt informeras när medier begär ut handlingar.

Detta är med andra ord ingen engångsföreteelse. Rutinen tvingar i praktiken in de opolitiska tjänstemännen i maktspelet kring ministern. Det skadar förtroendet för den offentliga förvaltningen. De möjligheter som ges att ”sopa igen spåren” försvårar dessutom en oberoende granskning av makten.

Lägg därtill att det blivit svårare att få ut offentliga handlingar – särskilt från regeringskansliet och särskilt med kort varsel. Det kan i dag ta veckor eller månader innan begärda handlingar lämnas ut, även när det rör exempelvis representationskvitton utan någon som helst säkerhetsaspekt. Antalet anmälningar till Justitieombudsmannen om den här typen av dröjsmål har också ökat markant under de senaste åren. Detta trots att det med dagens teknik borde vara lätt att snabbt tillgängliggöra offentligt material.

Offentlighetsprincipen är en hörnsten i den svenska demokratin. Medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad myndigheterna själva väljer att informera om. Detta skriver regeringen själv på sin hemsida.

Blotta misstanken att höga politiska tjänstemän försöker försvåra mediernas granskning och kommer med undanflykter är allvarlig. Informationskulturen på regeringskansliet framstår som ett betydligt större problem än dess representation.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

aska_500
Foto:TT

 SMHI: Kraftiga urladdningar och hagel. Mer oväder under veckan. 37  4 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 Försäkringen täcker inte alla vattenskador. ”Stod i vatten till anklarna.”

 Efter blixtnedslag i flyg. Passagerare strandade på Arlanda.

 Finlandsfärja slet sig. Oväder på flera håll – blixtnedslag på Arlanda. 151  6 tweets  145 rekommendationer  0 rekommendationer

 Träd föll i centrala Stockholm. Bilder från kaoset på Nytorget.

 Södra länken stängdes av. Trafikproblem på många platser.

 Ställdes in efter ovädret. Matchen AIK-Falkenberg sköts upp – men nu är planen spelbar.

DSC_6008
Foto:Jonas Eriksson

 Regnar det? Här är Netflix 50 bästa filmer enligt DN:s filmredaktör. 613  88 tweets  508 rekommendationer  17 rekommendationer

 Hur blir vädret hos dig? Se din lokala prognos hos Weatherpal.

vin
Foto:TT Mer vin bland de äldre.

 Var tionde kvinna. Mer social livsstil och stor tro på alkoholens gynnande effekter ligger bakom.

Annons:
kimjongun_144102
Foto:AP

 ”Raketer mot källan till all ondska.” En högt uppsatt officer hotar USA med en kärnvapenattack.

 Nordkorea bygger undervattenshotell. Dyrt projekt trots svält i landet. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Testa dina kunskaper! Vem skrev? Vem dog? Vilket namn? Vilken stad? 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Lotta Olsson tipsar: Nio nya deckare att läsa på semestern.

 Essäbok: Sayers underbara bagateller om Sherlock Holmes.

 Lotta Olsson: Allt fler spöken virrar omkring i deckarna numera.

Fyra av tio stockholmare vill helst bo här, visar en ny undersökning.  ”Sprudlande, mysigt.” 90  8 tweets  81 rekommendationer  1 rekommendationer

sthlm_144102
Foto:Alamy
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: