Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Ett brev för mycket

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

För två veckor sedan landade ett ovanligt brev hos Kronofogdemyndigheten i Stockholm. Det var undertecknat av Carl Bildt – inte i hans egenskap av privatperson utan som utrikesminister.

För två veckor sedan landade ett ovanligt brev hos Kronofogdemyndigheten i Stockholm. Det var undertecknat av Carl Bildt – inte i hans egenskap av privatperson utan som utrikesminister.

Enligt brevet var syftet att ”orientera myndigheten” om ett aktuellt ärendes utrikespolitiska dimension.

Det handlar om en segdragen ekonomisk tvist mellan Ryssland och en tysk affärsman, som har resulterat i en utmätning av en fastighet på Lidingö, ägd av ryska staten. Efter beslut i såväl Högsta domstolen 2011 som i Nacka tingsrätt nu i sommar (båda gick emot Ryssland) planerar Kronofogden att sälja huset på exekutiv auktion.

Annons:

Detta har fått Ryssland att protestera högljutt och varna Sverige för konsekvenserna. Personal på Kronofogden bekräftar i samtal med DN att ryska företrädare till och med hotat med att utmäta den svenska ambassaden i Moskva, om Kronofogden fullföljer sina planer.

Carl Bildt tar inte upp de ryska hoten i sitt brev, men hans avsikt är ändå tydlig. Med hänvisning till folkrättsliga regler om diplomatisk immunitet för­söker han få Kronofogden att avbryta försäljningen. ”Den ryska ambassaden har anfört att fastigheten i sin helhet nu används för sådana ändamål som skyddas enligt Wienkonventionen”, avslutar Bildt sitt brev.

Det finns flera allvarliga delar i denna historia.

Den första rör Rysslands oblyga försök att pressa Kronofogden till underkastelse, genom att i upprörd ton hota med repressalier mot den svenska beskickningen i Moskva. För den som följt den ryska statens allt mer auktoritära och självsvåldiga maktutövning förvånar agerandet inte, men det är lika fullt oacceptabelt.

Den andra aspekten av denna historia handlar om UD:s och Carl Bildts agerande. Svenska domstolar och myndigheter är enligt grundlagen självständiga. Varken riksdagen eller regeringen får bestämma hur en domstol ska döma i ett enskilt fall. Regeringsformen garanterar också förvaltningsmyndigheter ett liknande oberoende i sin myndighetsutövning i förhållande till den politiska makten.

Det finns mycket goda skäl bakom dessa skrivningar i grundlagen. Ytterst handlar det om att slå vakt om rättsstaten och skydda den från yttre påverkan.

I detta perspektiv är det anmärkningsvärt att Carl Bildt försöker styra Kronofogdens hantering av det aktuella ärendet.

Visserligen finns det en grundlagsparagraf som säger att chefen för utrikesdepartementet ska hållas underrättad i myndighetsärenden som är av betydelse i förhållandet till en annan stat. I detta sammanhang kan UD, utan att bryta mot grundlagen, informera om folkrättsliga aspekter av en fråga. Men Carl Bildt har gått längre än så.

UD har detta år skickat totalt tre brev till Kronofogden, varav det senaste är undertecknat av Bildt personligen och dessutom inkommet efter att Nacka tingsrätt prövat frågan rättsligt, självfallet med beaktande av folkrätten och de juridiska synpunkter som UD lyft fram. Tidigare har också Högsta domstolen tagit ställning till andra delar av fallet och fattat beslut som går emot Ryssland.

För Kronofogden borde därmed saken vara enkel. Myndigheten ska verkställa ett rättsligt bindande beslut, utan att ta instruktioner från utrikesministern.

Det är en farlig ordning om främmande stater ska kunna vända sig till Carl Bildt, om de är missnöjda med utslag i svenska domstolar.

Det är möjligt att Ryssland kommer att straffa Sverige för en försäljning av fastigheten på Lidingö. I så fall har vi fått ännu ett otäckt exempel på hur Vladimir Putins regim opererar.

Det är dock inget giltigt argument för att svenska domstolar och förvaltningsmyndigheter ska underkasta sig direktiv från Moskva.

Kommentarer (19)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Stefan-Lofven-1000
Foto:Magnus Hallgren

 Stefan Löfven kräver mer disciplin i skolan. ”Gör din plikt, kräv din rätt.” 128  31 tweets  97 rekommendationer  0 rekommendationer

 Opinionssiffror på Juholtnivå. DN har mött kommunalrådet som kräver att S släpper ängsligheten. 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Kalmar-sossar-288
Foto:Björn Wanhatalo

 Testa din IQ. Mensas provkonstruktör har tagit fram ett intelligenstest för DN:s läsare. 663  11 tweets  651 rekommendationer  1 rekommendationer

einstein
Foto:AP
Kungen-bussar-Jeltsin-1000
Foto:TT, DN (montage)

 Kungen busstrött redan 1997. Journalisten Stig Fredrikson minns mötet. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Fälgar-puff
Foto:TT, skärmdump: Chromefälgar

 Tjänar miljoner på fejkdelar. Nu överväger bilbolag att stämma säljarna. 37  3 tweets  33 rekommendationer  1 rekommendationer

Ett svenskt fartyg för tankarna till grekisk mytologi i veckans Nutidstest. Hänger du med?  Tio kluriga frågor. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

poseidonhalv
Foto:Alamy
Annons:
Annons:

Lokala nyheter

 Uppdatera DN:s app! Få pushnotiser från din ort.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: