Europas val och kval

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ett franskt maktskifte har alltid avsevärd tyngd. Ändå överskuggas den nye presidenten François Hollandes triumf delvis av den jordbävning som valet i Grekland innebär. Båda händelserna spelar roll för Europabygget.

Ett franskt maktskifte har alltid avsevärd tyngd. Ändå överskuggas den nye presidenten François Hollandes triumf delvis av den jordbävning som valet i Grekland innebär. Båda händelserna spelar roll för Europabygget.

De två grekiska ärkerivalerna, borgerliga Ny demokrati och socialistpartiet Pasok, är de enda som står bakom EU:s och IMF:s räddningspaket. Båda straffades skoningslöst och fick tillsammans bara 32 procent av rösterna. Att hitta en majoritet i parlamentet tycks i stort sett omöjligt.

Men i juni måste Grekland lägga fram nya åtstramningsåtgärder på 11 miljarder euro. Annars fryser nästa utbetalning av nödlån inne. Då tar statens pengar för löner, pensioner och daglig drift snart slut.

Annons:

Ny demokrati och Pasok har kört landet i botten; de har bytt plats vid maktens köttgrytor men framför allt utmärkt sig för vanskötsel av ekonomi och stat ända sedan demokratins genombrott på 70-talet. Att väljarna vill kasta ut den bråten är naturligt. Samtidigt får de två partierna i dag skulden för att dra åt svångremmen på Europas order.

Grekerna har röstat mot de gamla partierna, mot åtstramningarna – och i praktiken också mot euron. Mer oklart är vad de har röstat för. Segrarna är allt från populister till nazister och stalinister. Statens kolossala skuldberg går inte att önska bort. En stor majoritet greker säger sig vilja stanna i eurosamarbetet, men vill inte acceptera villkoren för det.

Om det inte går att få ihop en regering kan nyval stunda inom några veckor. Att räddningspaketen plötsligt skulle få massivt folkligt stöd är föga troligt. Förr eller senare ställs då frågan om Grekland kan och vill behålla euron. Ett utträde kan bli kaotiskt och fördjupa den ekonomiska krisen. EU:s brandväggar klarar att hantera ett grekiskt sammanbrott, men risken för psykologiska effekter på övriga eurozonens obligationsmarknader ska inte underskattas.

Fransmännen har valt bort den allmänt impopuläre Nicolas Sarkozy, men har också röstat mot den ekonomiska kris han presiderat över. François Hollandes löften om tillväxt i stället för åtstramningar har uppenbart ingjutit något slags hopp. Även i andra EU-länder ses hans seger som ett skifte bort från den av Tyskland framdrivna sparkursen.

Om det bara vore så enkelt.

Socialisternas ekonomiska politik går inte ihop. De ska höja minimilöner, sänka pensionsålder och anställa tiotusentals lärare. Även när Hollande har höjt skatterna fattas miljarder, och ändå ska han balansera budgeten till 2017. Programmet bygger på det vanliga tricket att en fiktiv tillväxt ska betala för allt.

De offentliga utgifterna utgör redan 56 procent av Frankrikes BNP, mer än i Sverige. Landets ekonomiska bekymmer tyder inte på att ännu mer stat skulle vara lösningen.

På EU-nivå vill Hollande komplettera finanspakten om budgetdisciplin med en tillväxtpakt. Innehållet är delvis skåpmat, delvis opreciserade investeringsprojekt. Faktum är att Grekland och andra länder som tidigare fått mest ur EU:s strukturfonder är de som sitter djupast fast i krisen.

Det är mycket möjligt att Hollande sansar sig när han väl kommit till rätta i Elyséepalatset. Han är också fortfarande beroende av att komma överens med Europas ekonomiska motor Tyskland.

Men söndagens valresultat i Frankrike och Grekland är tecken i tiden. Ett tiotal regeringar, av olika färg, har fallit inom EU under trycket från finanskrisen. Väljarna misstror de traditionella politikerna och vänder sig i förskräckande omfattning till ytterlighetsalternativ. I den första franska presidentvalsomgången fick EU-negativa kandidater en tredjedel av rösterna.

En tillväxtstrategi måste ha flera ben. Hollande skulle ha större trovärdighet om han tog sig an stela ekonomiska strukturer i stället för att sänka pensionsåldern. Skuldkrisen i Europa måste också tacklas, annars kommer disciplinen att inpräntas av finansmarknaderna. Ingen kommer undan besvärliga och ibland smärtsamma beslut. Inte heller Grekland.

Grekland och andra länder som tidigare fått mest ur EU:s strukturfonder är de som sitter djupast fast i krisen.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Här står helikoptrarna

 Kan användas för ubåtsjakt. Står i stället på utställning i Göteborg. 176  20 tweets  156 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN rapporterar live om ubåtskrisen. Skyddszonen i Stockholms skärgård har hävts. 25  7 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

ubat-244
Foto:Nicklas Thegerström, Försvaret/TT

 Konspirationsteori. Ubåt tilläts smita för 32 år sedan.

 Ryska medier: Det är Nato som ligger bakom ubåtsjakten.

putin-500
Foto:AP

 Militärstrategisk expert: Man vill skaffa sig underrättelse. 156  23 tweets  131 rekommendationer  2 rekommendationer

 Concords ägare: Vi har noterat uppmärksamheten från medier. 32  12 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Michael Winiarski: Händelsen påverkar säkerhetspolitiska läget. 355  34 tweets  317 rekommendationer  4 rekommendationer

 Klädd i svarta kläder. Sågs vada i vattnet utanför Sandön i Stockholms skärgård. 1546  309 tweets  1229 rekommendationer  8 rekommendationer

vad_144102
Foto:Privat
lofven_500
Foto:AOP Finlands Alexander Stubb och Stefan Löfven.

 Försiktig Löfven kommenterar. ”Har fullt förtroende för försvaret.” 11  1 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

krismote_144102
Foto:Jonas Lindkvist

 Möte i försvarsutskottet. ”Allt mer tyder på främmande undervattensverksamhet.” 26  9 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

ubatgrafik_500
Foto:Nicklas Thegerström

 Detta har hänt: Allt om ubåtsjakten i skärgården på fem minuter. 101  24 tweets  77 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Inför fotbolls-VM. Inspektörer från Fifa har synat arenor där fotbolls-VM 2018 ska spelas.

rysk arena
Foto:TT
Augustpriset500
Foto: Beatrice Lundborg

Två medarbetare på DN Kultur.  Alla nominerade till Augustpriset 2014. 17  5 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Jonas Thente: Litteraturåret 2014 är fullt av värdiga pristagare.

 DN:s Jan Eklund: Inget som välter kiosker eller spränger akademier.

”Med nomineringarna åsidosattes närapå allt som skrivits för äldre barn och ungdomar.”  Kommentar. 78  18 tweets  60 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: