Fordonsindustrin

Fortsatt tomgång

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

General Motors väntar ytterligare en månad med att ge besked om Saab. Men framtiden för bilföretaget är inte ljusare i dag än den var för en vecka sedan.

General Motors väntar ytterligare en månad med att ge besked om Saab. Men framtiden för bilföretaget är inte ljusare i dag än den var för en vecka sedan.

De anställda i Trollhättan har länge plågats av osäkerheten om Saab Automobile. I går kväll förlängdes väntan till slutet av december, när General Motors styrelse meddelade att man avvaktar ytterligare en månad med att fatta ett definitivt beslut.

I ett kortfattat pressmeddelande skriver GM att man vill utvärdera ”potentiella bud” på Saab efter att svenska Koenigsegg dragit sig ur spelet. GM understryker också att man kommer att ombesörja en ordnad nedmontering av Saab om man inte lyckas hitta en trovärdig köpare.

Annons:

Kort sagt: Saabs tomgång fortsätter ytterligare en tid. Man skulle önska att detta ökade bolagets chanser att överleva, men i praktiken är de fortfarande mycket små. Det är lika svårt i dag att se någon seriös och långsiktig ägare som det var för en vecka sedan.

Saabs två decennier långa resa med General Motors har varit en besvikelse för alla inblandade parter, och den tjänar tyvärr som ett avskräckande exempel för eventuella köpare.

GM har som ägare förlorat pengar på Saab under samtliga 20 år utom ett. De ackumulerade förlusterna uppgår till ungefär 35 miljarder kronor.

Ingen investerare kan acceptera ett sådant resultat, i synnerhet inte det hårt pressade GM som balanserat på gränsen till konkurs.

När GM trädde in i Saab fanns en förväntan om att bilen skulle bli ett premiummärke på den amerikanska marknaden, men de förhoppningarna kom tidigt på skam. Bilarna från Trollhättan har aldrig slagit i USA, annat än i några få europeiskt orienterade områden på öst- och västkusten. Den som besöker Bostons finkvarter Beacon Hill, där senatorn John Kerry bor, upptäcker att var och varannan bil är av märket Saab och Volvo. Men inget bilföretag kan överleva på en sådan exklusiv och ytterst smal kundbas.

Inte heller för Saabs ledning och medarbetare i Trollhättan har GM:s inträde i bolaget varit någon källa till glädje. Den kreativitet och innovationskraft som kännetecknat bolagets historia har tagit skada av GM:s skaltänkande – one size fits all – och bristande förståelse för Saabs särdrag.

På 90-talet fanns de som fortfarande trodde att Saab på allvar kunde utmana BMW. Men medan den tyska konkurrenten blev förstahandsvalet för unga män i karriären, lyckades Saab inte sälja fler än drygt 100.000 fordon per år. En så begränsad produktion – Volvo tillverkar ungefär fyra gånger så många bilar – har små möjligheter att bli lönsam.

Bolagets entusiaster må ha haft goda framtidsidéer, men det räcker inte när man saknar möjlighet att göra kontinuerliga investeringar i produktutveckling. Det säger sig självt att ett företag som inte lanserar en ny bilmodell på tio år, vilket varit fallet med flaggskeppet 9-5, knappast har en chans i konkurrensen med märken som Audi, BMW eller Toyota.

Nu väntar en månad av fortsatt osäkerhet och oro. Det kommer inte att inverka positivt på den redan låga försäljningen av Saabbilar.

Det är möjligt att GM lyckas i sin strävan att hitta en trovärdig köpare, men det räcker inte för att lösa det grundläggande lönsamhetsproblemet. Fordonsindustrin har aldrig byggt på välgörenhet. Ingen ägare kan år efter år sälja bilar utan att tjäna pengar.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

smanifest
Foto:Stig-Åke Jönsson/TT

 Reformer för 40 miljarder. Bland annat genom att höja restaurangmomsen. 49  11 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 Socialdemokraternas valmanifest. S-toppar skriver på DN Debatt. 666  92 tweets  572 rekommendationer  2 rekommendationer

 Besked till Barroso: Svar på hotet om skärpta sanktioner från EU. 155  21 tweets  133 rekommendationer  1 rekommendationer

Vladimir-Putin-144
Foto:AP

 Nato skapar ny insatsstyrka. Som svar på krisen i Ukraina. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ryska soldatmödrar: Uppåt 8.000 ryska soldater i Ukraina. 61  24 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA-krav på vapenstöd. För att bekämpa Ryssland. 17  4 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Lärare och elever hugger i. Rustar bombad skola.

Annons:

 Erbjöd brun flugsvamp. Kan leda till kraftig magsjuka och hallucinationer. 6  1 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Icloud-500
Foto:AP

 Uppges ha täppt till säkerhetshål. Granskar intrånget i molntjänsten Icloud.

 De vanligaste lösenorden 2013. Dessa bör du undvika. 39  5 tweets  31 rekommendationer  3 rekommendationer

 mInkAt*2§Ig*2eR3åR. Så skapar du lösenordens Fort Knox 41  6 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nätexpertens bästa tips. ”Många vet inte ens vad som lagras i Icloud.” 89  17 tweets  72 rekommendationer  0 rekommendationer

Jennifer-Lawrence144
Foto: AP

 100 kan vara drabbade. Jennifer Lawrence en av dem: ”En uppenbar kränkning av privatlivet.” 39  2 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bara fångvaktare som sällskap. Amerikanen Kenneth Bae har suttit fängslad i snart två år. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Norkorea-Kenneth-Bae-144
Foto:AP

 Västerlänningar som älskar Nordkorea. ”De sväljer propagandan.”

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: