Greklands kris

Greklands ödesstund

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Det största polisfacket i Grekland har sin bild av krisen klar. Europas villkor för nya räddningslån hotar att välta demokratin och skada nationens självständighet. Sålunda tänker poliserna utfärda arresteringsorder på de företrädare för EU, ECB och IMF som kommer till Aten för att förhandla med regeringen.

Det största polisfacket i Grekland har sin bild av krisen klar. Europas villkor för nya räddningslån hotar att välta demokratin och skada nationens självständighet. Sålunda tänker poliserna utfärda arresteringsorder på de företrädare för EU, ECB och IMF som kommer till Aten för att förhandla med regeringen.

Att detta skulle vara möjligt ens i Grekland förefaller osannolikt men säger något om stämningen i landet. Söndagen var ännu en ödesmättad dag, när parlamentet debatterade det senaste åtstramningspaketet. Allt tydde på att det skulle röstas igenom sent på kvällen, trots att både regeringen och de partier som ingår är djupt splittrade. Utanför tågade demonstranterna.

Lucas Papademos, teknokraten som är premiärminister, varnade för ekonomiskt kaos och en social explosion om paketet inte antogs. En statsbankrutt skulle kunna leda till att Grekland tvingades överge euron.

Annons:

Tiden är knapp för att avstyra katastrofen. 14,5 miljarder euro måste fram till den 20 mars för att betala lån som löper ut. Dessförinnan ska alla juridiska detaljer ordnas för en ”frivillig” nedskrivning av privata investerares fordringar på i praktiken runt 70 procent. Utan stödet från EU och IMF finns ingen lösning.

Men för detta ställs krav. Samlingsregeringen har lovat sänkta minimilöner, lägre pensioner, privatiseringar och arbetsmarknadsreformer. Alla delar av paketet har dock ännu inte specificerats. 15.000 jobb i den offentliga sektorn i år ska också försvinna, är det sagt, men det får jämföras med en två år gammal utfästelse att skära bort 150.000 till 2015 – som bara var tomma ord.

Långivarna har tröttnat på svikna löften. Sedan krisen bröt ut har Grekland hela tiden misslyckats med planer och mål. Miljarderna får inte hamna i ett bottenlöst hål, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på söndagen. Ett särskilt konto för räntebetalningar kan inrättas som regeringen i Aten inte har full kontroll över. EU vill också att de grekiska partiledarna skriver under på att inte riva upp sparpaketet efter nyvalet som kan hållas i april.

Vad det nu är värt. Varken socialisterna i Pasok eller det borgerliga Ny demokrati har några vidare meriter när det gäller att genomföra det som faktiskt har beslutats. Opinionsmätningar visar stora uppgångar för vänsterpartier som är motståndare till svångremspolitiken.

Statsförvaltningen är effektiv bara i ett avseende: att sätta käppar i hjulet för reformer och privatiseringar. En OECD-rapport beskrev nyligen hur obefintlig koordination och oklar ansvarsfördelning gör apparaten hopplös att styra. Cheferna ser i bästa fall politiska beslut som tips. De två familjer, Papandreou och Karamanlis, som ägt de stora partierna har turats om med att dela ut poster och jobb till sina sympatisörer.

Politikerna ser heller inte längre än till nästa val. Det gäller att ge Bryssel det som krävs men se ut som om man kämpar emot och skjuta över ansvaret på de konkurrerande partierna. Att vanliga medborgare inte blir alltför imponerade går att förstå.

Samtidigt måste hela Grekland till sist inse att landet har levt långt över sina tillgångar. Även om alla sparåtgärder fungerar och skuldberget trycks ned till 120 procent av BNP är siffran skräckinjagande. Lönerna ökade kraftigt efter eurons införande, och de sociala transfereringarnas andel av ekonomin har fördubblats på tio år.

Alternativet till att krympa de offentliga utgifterna vore att exportera sig ur krisen. Men som den amerikanske professorn Ricardo Hausmann påpekat: Grekland ”producerar inga maskiner, ingen elektronik och inga kemikalier”. För att eliminera det stora underskottet i betalningsbalansen måste exportbasen på något sätt öka. Sådant tar tid.

De baltiska länderna tvingades genomgå en brutal kur mot sin kris. Irland är på väg upp igen efter en kraschlandning. Grekland kan inte vara ett omöjligt fall. Men även med stöd från EU kommer det att krävas år av egna ansträngningar.

Kommentarer (19)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Två greps vid polispådrag. Enligt Aftonbladet rör det sig om en kidnappning.

 Vet du mer om händelsen i Gävle? Hör av dig till oss på DN!

everest_1000
Foto:AFP

 Mitt under räddningsarbete på Mount Everest. Folk sprang ut i panik. 16  3 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 Svenskt sök- och räddningslag skickas till Nepal. MSB har gett klartecken. 32  12 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 101  64 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 26  13 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 71  0 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By
deklaration_1000
Foto:TT

 Sista dagen att deklarera närmar sig. Så kan du få mer pengar tillbaka. 29  5 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Maria Crofts. Har blivit allt enklare att deklarera och blir ännu lättare för ännu fler framöver.

Maria-Crofts-288-DN
Foto:DN

Har du deklarerat?

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: