Karantän för statens toppar

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Den tid när ett uppdrag i statens tjänst ofta varade ett helt yrkesliv är lyckligtvis förbi. I dag är det mindre vattentäta skott mellan det offentliga och det privata. Politiker och högt uppsatta statliga tjänstemän kan byta yrkesbana, vilket är välkommet.

Den tid när ett uppdrag i statens tjänst ofta varade ett helt yrkesliv är lyckligtvis förbi. I dag är det mindre vattentäta skott mellan det offentliga och det privata. Politiker och högt uppsatta statliga tjänstemän kan byta yrkesbana, vilket är välkommet.

Ökad rörlighet fördjupar insikten om företagandets villkor inom politiken – och gör det politiska uppdraget mer begripligt i näringslivet.

Det finns dock risker med att statens högsta beslutsfattare byter sida. Flera olika typer av intressekonflikter och lojalitetskrockar kan uppstå när kontaktytorna mellan privat och offentlig sektor blir fler.

Annons:

En generaldirektör som har tröttnat på sitt uppdrag och förhandlar om annat jobb kan frestas att ta hänsyn till sin kommande arbetsgivares intressen.

En statsekreterare som blivit lobbyist kan utnyttja sina kontakter i Rosenbad alltför gränslöst. Ett statsråd som blivit hög chef i ett företag kan använda känslig information från sin tid som beslutsfattare på ett sätt som påverkar konkurrensen.

Allt detta är väl kända och ofta diskuterade fenomen. Det är också förklaringen till att flertalet länder inom OECD har någon form av lagstiftning som reglerar övergången från offentlig maktutövning till privat.

Men trots att både OECD och Europarådets organ för korruptionsövervakning rekommenderar alla medlemsländer att införa ett regelverk har vårt land hittills valt att låta bli.

Sveriges inställning är ”vacklande och lite aningslös”, skriver Eva Lindström och Niklas Bruun i en intressant ESO-rapport som publicerades tidigare i år. Skribenterna anser att det behövs en lagstadgad möjlighet att utlösa en ettårig karantän för statsråd, statssekreterare, generaldirektörer och motsvarande.

Att låta de enskilda själva lösa alla lojalitets- och intressekonflikter som kan uppstå är inte rimligt. Därför var det beklämmande att lyssna på Per Bill (M), vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, i Ekot häromdagen.

Per Bill intervjuades med anledning av diskussionen som uppstått om Jonas Hjelms sidbyte 2005. Hjelm var försvarsminister Leni Björklunds statssekreterare och förberedde det kritiserade avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien innan han gick till ett toppjobb i Saab. Hans övergång från försvarsdepartementet till försvarsindustrin borde inte ha kunnat ske direkt – och det finns många fler exempel på alltför snabba sidbyten.

Men Per Bill anser inte att det behövs lagregler. Han upprepar de argument som Sverige brukar använda och hävdar att svenska lagar rörande mutor, sekretess och trolöshet mot huvudman räcker.

Dessutom är det för dyrt att betala för att ”de här människorna ska gå och göra ingenting”, förklarar Per Bill.

Men det handlar om en ytterst begränsad grupp: kanske fem statssekreterare och en handfull generaldirektörer om året, enligt den beräkning som ESO-rapportens författare gjort. Det har Sverige råd med.

Bakom motståndet mot en reglering verkar det också ligga en föreställning om att vårt land inte har några problem. Att Sverige inom detta område inte behöver samma typ av lagar som nästan alla andra.

Svenska politiker undervisar gärna utlandet om korruptionsbekämpning, men det är ingen inrikespolitisk fråga, konstaterar Lindström och Bruun med en träffande och vass formulering i sin rapport.

Det är pinsamt att det saknas reglering. Enbart misstanken om att politiker och tjänstemän som byter sida utnyttjar känslig information för eget intresse kan skada förtroendet för det offentliga. Det borde räcka för att Per Bill och andra i riksdagen ska tänka om.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ambassad500
Foto:TT

 Kan bli permanent. Efter Sveriges erkännande av Palestina som stat. 562  33 tweets  527 rekommendationer  2 rekommendationer

 Utrikesministern om beslutet. Wallström: Kritiken har varit måttfull. 138  18 tweets  119 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN:s Nathan Shachar: Beskedet ger hopp om att fler ska erkänna. 52  5 tweets  47 rekommendationer  0 rekommendationer

 Testa dina kunskaper. Vad vet du om Palestina? 69  3 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför fördömer FP regeringens beslut. Borgerliga partierna splittrade om Palestina. 110  7 tweets  103 rekommendationer  0 rekommendationer

ohlssonliten
Foto:TT

 Men det blir inte alltid lyckat. Unga gör det, äldre gör det, piloter och astronauter gör det.

selfie2-244
Foto:AFP
quizbordskick
Foto:Alamy

Har du koll på hyfs kring matbordet?  Gör Magdalena Ribbings quiz. 296  0 tweets  296 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
mahmoud500
Foto:Jonas Lindkvist

 ”Att gå med i Dai'ish är att hamna fel.” Lämnade IS för tio dagar sedan. 18  6 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 UD och Säpo tystlåtna. Svensk IS-krigare dödad i Kobane. 226  2 tweets  224 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ny massgrav i Irak. Togs från sin by, dödades och begravdes. 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Våldtas och säljs på marknad. Tusentals uppges vara fångar hos IS. 32  3 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

katten500
Skärmdump: Youtube

Klumpiga, söta och ibland korkade.  Kattens dag och internetdagen. 23  6 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: