Ledarskapet prövas

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Illustration: Magnus Bard

Vinster i välfärden ser ut att bli det första stora testet på Stefan Löfvens politiska förmåga. För här tvingas han stå upp i motvind. Rörelsen är splittrad och frågan är av den arten att svaret kommer att säga mycket om vad partiet i dag är och vill vara. Det är i sådana lägen som ledarskap formas – eller tillintetgörs.

Vinster i välfärden ser ut att bli det första stora testet på Stefan Löfvens politiska förmåga. För här tvingas han stå upp i motvind. Rörelsen är splittrad och frågan är av den arten att svaret kommer att säga mycket om vad partiet i dag är och vill vara. Det är i sådana lägen som ledarskap formas – eller tillintetgörs.

Mona Sahlins besked i oktober 2008 att hon ville bilda en långsiktig allians med Miljöpartiet ställde Socialdemokraterna inför ett vägval. Att det stora partiet som under så lång tid sett sig självt som det naturliga regeringsalternativet plötsligt skulle ingå partnerskap med en lilleputt var i sig omvälvande. Därtill kom att den nya alliansen uppfattades som ett uttryck för partiledarens egna politiska värderingar och en vilja att föra S in mot politikens mittfält.

När delar av partiet gjorde revolt vek sig Sahlin. Hon satt kvar men var stukad.

Annons:

Stefan Löfven inser sannolikt att hans eget partiledarskap skulle kunna bli lika skadat av ett kongressbeslut med innebörden att vinster i välfärden ska förbjudas. Inte för att han personligen är starkt förknippad med själva sakfrågan. Nej, problemet är att den hållning som kravet på vinstförbud uttrycker är oförenlig med det Löfven står för.

Förbudsidén är sprungen ur ideologiskt tänkande. Den handlar inte om praktiska konsekvenser, om effektivitet, utveckling av verksamheten eller ens vad berörda människor vill. Dess kärna är längtan efter renhet. Det handlar om att avvisa det onda och bekänna sig till det goda.

Så ser inte Löfvens politiska universum ut. Han är en pragmatiker och dessutom präglad av sina år i det privata näringslivet. Facklig erfarenhet från den samhällssfären visar att plakat inte räcker långt. Först och främst måste man försöka förstå sin omvärld. De egna kraven på motparten får aldrig sväva i väg utan måste ständigt prövas på nytt. Och oftast ger det mer att välja samarbete än konfrontation.

Naturligtvis kan pragmatiker vara oroade och arga över hur en del företag i välfärdssektorn agerat. Men för den som är intresserad av beslutens konsekvenser mer än deras retoriska udd räcker det inte att fördöma girigheten. Varje tänkbar åtgärd måste underkastas kritisk prövning och ska avvisas om nackdelarna med den är större än fördelarna.

Det handlar om att väga, eller som Stefan Löfven uttryckte det i gårdagens intervju i DN, om ”att lägga ett väl balanserat förslag”. Dels vill han bevara valfriheten. Dels vill han se till ”att skattebetalarnas pengar används på ett bra sätt”.

Den mest uppenbara innebörden av det senare kravet är att lycksökare i välfärdssektorn inte ska kunna göra stora vinster på bekostnad av verksamheten. Indirekt säger dock Löfven samtidigt något annat.

Felet med idén om vinstförbud är att den inte tar någon hänsyn till effektiviteten i verksamheten och villkoren för att söka nya arbetssätt. Rigida regler skulle inte bara minska utrymmet för att ta ut vinst utan också skrämma bort entreprenörer. Förnyelsen skulle stanna av och medborgarna få färre och sämre välfärdstjänster för skattepengarna.

Löfven hoppas att en del avarter i branschen skulle försvinna om varje skola och vårdcentral avkrävdes en öppen redovisning av sin ekonomi. Sannolikt har han rätt. Däremot är det knappast ett förslag som imponerar på förbudsivrarna.

Genom att så tydligt visa var han själv står lägger partiledaren sitt eget öde i vågskålen. Det kan påverka utgången. Men för att få ett beslut på kongressen som han kan leva med måste han sannolikt mer offensivt och konkret tala om problemen som ett förbud kan leda till.

I valet mellan vinst och välfärd vinner välfärd. Om nyckelfrågan i stället blir: Hur får vi bättre verksamhet för våra gemensamma resurser? så skulle Löfvens ”balanserade” förslag kunna vinna åtminstone motvillig respekt.

Läs mer:

Löfven kräver att vinsten redovisas i detalj

Kommentarer

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

ukraina2-500
Foto:AFP

 Tusentals vill lämna Debaltseve. Våldet och striderna fortsätter i Ukraina. 8  6 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Förhandlingar bröt samman. Misslyckade fredssamtal om Ukraina. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Var ledare för sekt. Siaren förutsade kvinnans död – nu står han inför rätta.

helena
Foto:Roger Turesson

 Helena chattade. ”Det är bra att vara öppen med vad som händer.” 30  4 tweets  26 rekommendationer  0 rekommendationer

 Helena i DN-intervju. ”Det sista jag vill är att skicka mina barn till krig.” 1330  220 tweets  1110 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stefan Lisinski: Kan ställas till svars i Sverige för krigsbrott. 14  6 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Professor i islamologi. Om jihad, martyrer och tillstånd. 12  5 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Erik Ohlsson: De lockas av hjältemod och kamratskap. 31  10 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så slussas pengarna till IS. Globalt betalningssystem med lokala agenter. 25  8 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 ESA bekräftar. En av förra årets största astronomiska upptäckter var visst inte det. 17  6 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

bicep144
Foto:AP

 Frankrike världsmästare. Qatars fick nöja sig med silver i hemma-VM.

qatar-244
Foto:AFP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: