Ledarskapet prövas

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Illustration: Magnus Bard

Vinster i välfärden ser ut att bli det första stora testet på Stefan Löfvens politiska förmåga. För här tvingas han stå upp i motvind. Rörelsen är splittrad och frågan är av den arten att svaret kommer att säga mycket om vad partiet i dag är och vill vara. Det är i sådana lägen som ledarskap formas – eller tillintetgörs.

Vinster i välfärden ser ut att bli det första stora testet på Stefan Löfvens politiska förmåga. För här tvingas han stå upp i motvind. Rörelsen är splittrad och frågan är av den arten att svaret kommer att säga mycket om vad partiet i dag är och vill vara. Det är i sådana lägen som ledarskap formas – eller tillintetgörs.

Mona Sahlins besked i oktober 2008 att hon ville bilda en långsiktig allians med Miljöpartiet ställde Socialdemokraterna inför ett vägval. Att det stora partiet som under så lång tid sett sig självt som det naturliga regeringsalternativet plötsligt skulle ingå partnerskap med en lilleputt var i sig omvälvande. Därtill kom att den nya alliansen uppfattades som ett uttryck för partiledarens egna politiska värderingar och en vilja att föra S in mot politikens mittfält.

När delar av partiet gjorde revolt vek sig Sahlin. Hon satt kvar men var stukad.

Annons:

Stefan Löfven inser sannolikt att hans eget partiledarskap skulle kunna bli lika skadat av ett kongressbeslut med innebörden att vinster i välfärden ska förbjudas. Inte för att han personligen är starkt förknippad med själva sakfrågan. Nej, problemet är att den hållning som kravet på vinstförbud uttrycker är oförenlig med det Löfven står för.

Förbudsidén är sprungen ur ideologiskt tänkande. Den handlar inte om praktiska konsekvenser, om effektivitet, utveckling av verksamheten eller ens vad berörda människor vill. Dess kärna är längtan efter renhet. Det handlar om att avvisa det onda och bekänna sig till det goda.

Så ser inte Löfvens politiska universum ut. Han är en pragmatiker och dessutom präglad av sina år i det privata näringslivet. Facklig erfarenhet från den samhällssfären visar att plakat inte räcker långt. Först och främst måste man försöka förstå sin omvärld. De egna kraven på motparten får aldrig sväva i väg utan måste ständigt prövas på nytt. Och oftast ger det mer att välja samarbete än konfrontation.

Naturligtvis kan pragmatiker vara oroade och arga över hur en del företag i välfärdssektorn agerat. Men för den som är intresserad av beslutens konsekvenser mer än deras retoriska udd räcker det inte att fördöma girigheten. Varje tänkbar åtgärd måste underkastas kritisk prövning och ska avvisas om nackdelarna med den är större än fördelarna.

Det handlar om att väga, eller som Stefan Löfven uttryckte det i gårdagens intervju i DN, om ”att lägga ett väl balanserat förslag”. Dels vill han bevara valfriheten. Dels vill han se till ”att skattebetalarnas pengar används på ett bra sätt”.

Den mest uppenbara innebörden av det senare kravet är att lycksökare i välfärdssektorn inte ska kunna göra stora vinster på bekostnad av verksamheten. Indirekt säger dock Löfven samtidigt något annat.

Felet med idén om vinstförbud är att den inte tar någon hänsyn till effektiviteten i verksamheten och villkoren för att söka nya arbetssätt. Rigida regler skulle inte bara minska utrymmet för att ta ut vinst utan också skrämma bort entreprenörer. Förnyelsen skulle stanna av och medborgarna få färre och sämre välfärdstjänster för skattepengarna.

Löfven hoppas att en del avarter i branschen skulle försvinna om varje skola och vårdcentral avkrävdes en öppen redovisning av sin ekonomi. Sannolikt har han rätt. Däremot är det knappast ett förslag som imponerar på förbudsivrarna.

Genom att så tydligt visa var han själv står lägger partiledaren sitt eget öde i vågskålen. Det kan påverka utgången. Men för att få ett beslut på kongressen som han kan leva med måste han sannolikt mer offensivt och konkret tala om problemen som ett förbud kan leda till.

I valet mellan vinst och välfärd vinner välfärd. Om nyckelfrågan i stället blir: Hur får vi bättre verksamhet för våra gemensamma resurser? så skulle Löfvens ”balanserade” förslag kunna vinna åtminstone motvillig respekt.

Läs mer:

Löfven kräver att vinsten redovisas i detalj

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

flyg_500
Foto:Alamy

 Med signalspaningsflygplan. Ryskt flyg fick planet att ändra kurs. 6  4 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hemlig rapport visar: Svenskt luftrum kränkt av utländskt flygplan. 270  24 tweets  244 rekommendationer  2 rekommendationer

luftrum_144102
Grafik:DN

 Maktspelet på Östersjön. Ryska flottan har tredubblat närvaron. 747  146 tweets  598 rekommendationer  3 rekommendationer

 Plan var nära att krocka. Ryskt spaningsflyg i SAS-planets väg. 133  11 tweets  114 rekommendationer  8 rekommendationer

flaskpost_144102
Foto:TT

 Flöt i land i Råå. Dennis Ljung fick svar på ett brev han skrev som nio-åring. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Värst på Sös. Antalet hänvisningar har tredubblats i sommar. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

BB Sös
Foto:Rebecka Uhlin
Annons:

 Nätfenomen. Grumpy Cat har blivit ett imperium. Kattägaren har gått från servitris till miljonär. 18  3 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

grumpycat
Foto:Alamy

 Så blir du ett nätfenomen. Hemligheterna bakom viralsuccé. 59  7 tweets  51 rekommendationer  1 rekommendationer

Här hittas 300 år gammal skatt

Hittar guldsmycke vid vrak.  Se skattletaren dyka utanför Florida.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: