Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ledare

Måndag hela veckan för Löfven

Vill ha nystart.
Vill ha nystart. Foto: Paul Hansen

Ständigt sträcker regeringen ut händer i försök att få en politisk nystart. I bostadspolitiken har det uppstått en öppning.

Nej, som politisk batalj gjorde onsdagens partiledardebatt i riksdagen inga starka intryck.

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra tog varandra på pulsen efter höstens flyktingkris. Ett och annat nytt grepp testades av de övriga deltagarna i kammaren.

Migrationen och integrationen, jobben – förstås – och övergreppen i Köln och Kungsträdgården i Stockholm satte sin prägel på replikerna i talarstolen. Men det var som om partierna just hade klivit ut på nattgammal is. Tonläget var avvaktande.

Och visst har underlaget förändrats. I flera avseenden bjuder det nya året på svåra förhållanden för partiledarna.

Opinionsmätningarna visar mulet väder. Svenskarna har blivit pessimistiska. Vart är samhället på väg? Enligt en mätning från myndigheten MSB tror en majoritet att Sverige om fem år kommer vara ett sämre land att leva i. Hushållen spår en sämre ekonomi.

M-ledaren Anna Kinberg Batra passade i debatten på att återvinna ett gammalt moderat slagord: Det går bra för Sverige men det går inte bra för alla i Sverige.

Sannolikt finns ett samband mellan det modstulna stämningsläget och det låga förtroendet för regeringen och statsminister Stefan Löfven. Men enligt mätningarna presterar Alliansen inte mycket bättre.

Även tilltron till de borgerliga partiledarna ligger på låga nivåer. För att tala med Moderaterna går det bra för Sverige, men inte så bra för partierna i Sveriges riksdag.

Det nya politiska landskapet är samtidigt outforskat. Att Decemberöverenskommelsen övergavs i oktober har tvingat de rödgröna och Alliansen att förhålla sig till varandras politik. Det har varit välgörande.

 

Ständigt sträcks händer ut i försök att få en nystart.

 

Men inte minst sprängde höstens flyktingkris de gamla partilänkarna i riksdagen. Vänstern bröts i praktiken loss från de rödgröna, medan Alliansen luckrades upp.

Självbilden skakades om i alla partier utom möjligen hos just Vänsterpartiet och Centern. De har stått kvar på samma fläck medan de andra partierna har rört sig i en kollektiv 180-graderssväng i migrationspolitiken.

Under onsdagens partiledardebatt passade Jonas Sjöstedt och vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson på att dra nytta av sina respektive positioner. Statsminister Stefan Löfven blev hårt angripen från båda håll.

Regeringens asylomsvängning är dock inte omöjlig att försvara. Det är inte Sverige som behöver skämmas, fräste Löfven. Tills vidare duger repliken som värn mot kritiken.

Statsministerns stelbenta stil märktes i debatten. Regeringen har haft en lång startsträcka, men när ska den lyfta? Stefan Löfven sa i riksdagen att Sverige måste bryta mot borgarnas skattesänkarlinje, att ”det är dags att byta politik nu”.

Han har suttit vid makten i över ett år – fortfarande låter det ibland som att valrörelsen pågår. Ständigt sträcks händer ut i försök att få en nystart. För Socialdemokraterna är det måndag hela veckan.

Finns några nya öppningar för blocköverskridande projekt? Onsdagens regeringsutspel på DN Debatt gällde bostadskrisen, och Allianspartierna tackade ja till kallelsen. Samtal ska hållas.

Enligt debattartikeln ska finansminister Magdalena Andersson leda arbetet tillsammans med bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Att Magdalena Andersson har kallats in bådar gott. Det får ses som ett erkännande av misslyckandet hittills. Bostadsministern har varken gjort särskilt många knop själv eller sänt några välvilliga signaler till de borgerliga.

Även Stefan Löfvens kommentarer i partiledardebatten ingav visst hopp. Avreglerade hyror är definitivt inte Socialdemokraternas melodi, det framgick visserligen. Men ingenting uteslöts, och S–MP-regeringens erbjudande till Allianspartierna är brett. Allt från byggbyråkrati och skatter till subventioner kan komma upp på bordet.

Kan ränteavdraget avvecklas i utbyte mot sänkt reavinstskatt? Det skulle få fart på flyttkedjorna. En rejäl avreglering av byggandet vore samtidigt välgörande. Kanske kan Alliansen förhandla fram en marknadsanpassning av hyrorna, mot att regeringen får nya byggsubventioner.

Riktig kompromisspolitik för att lösa bostadskrisen kräver att flera partier slaktar sina heliga kor. De som vågar ta steget har samtidigt mycket att vinna i väljarnas ögon.

DN Ledare. 14 januari 2016