När ansvaret trollades bort

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Privatisering och avknoppning är en del av den moderata politiken. Men an­svaret för de offentliga reorna är det ingen som vill ta.

Privatisering och avknoppning är en del av den moderata politiken. Men an­svaret för de offentliga reorna är det ingen som vill ta.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick i ett telefonväkteri för ett par veckor sedan frågan om försäljningen av Serafens vårdcentral i Stockholm. Han passade och sa att frågan inte var hans utan landstingets.

I veckan som gick var det landstingsrådet Filippa Reinfeldt som satt i P1-studion. Men hon ville inte heller tala om Serafen utan förklarade att hon varit ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i fem år och att frågan därför inte legat på hennes bord. Frågan om vems bord det då ligger på blev varken besvarad eller ställd.

Annons:

Stockholms nuvarande landshövding Chris Heister (M) var finanslandstingsråd när det begav sig. Hon pekas tillsammans med Filippa Reinfeldt ut som ansvarig av vänsterpartisterna Birgitta Sevefjord och Håkan Jörnehed (Stockholmdebatt 12/1).

Men inte heller Chris Heister är villig att axla ansvaret för att en verksamhet som på marknaden tycks vara värd runt 20 miljoner kronor slumpades bort för 694 500 kronor några år tidigare. Hon säger att hon var med och tog principbeslutet om avknoppning men att priset sattes av Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO.

Men inte heller på SLSO hittar DN någon som träder fram. Däremot hittar vi en skrivelse daterad den 10 december 2007 där avdelningen Verksamhetsstöd ekonomi beräknat att Serafen under 2008 borde generera en vinst på mellan 2 och 3 miljoner kronor. Nio dagar senare fattade landstingsstyrelsen ett beslut om att avknoppning fick ske och gav landstingsdirektören i uppdrag att utforma en värderingsmodell för avknoppad verksamhet.

Chris Heister säger att politiker inte kan göra värderingar, det ska oberoende bedömare göra. I detta har Chris Heister rätt. Däremot både kan och ska politiker fatta beslut om vad det är som ska värderas. Att sälja hela verksamheter, som skett med förskolan i Årsta till exempel, till priset av inventarierna är definitivt ett politiskt val. Och för detta ska ansvar utkrävas.

Serafens inventarier värderades till 470.000 kronor. Därutöver gjorde Öhrlings PricewaterhouseCoopers en värdering av avkastningen, som enligt ett interpellationssvar signerat dåvarande finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd hamnade på mellan 273.000 och 500.000 kronor. Slutpriset minus inventarier blev alltså inte mer än 224.500 kronor.

Detta ska då vägas mot landstingsekonomernas beräkningar på upp till tio gånger mer. Och till att verksamheten ett par år senare – enligt uppgift – klubbades för ungefär 20 miljoner.

Såvida inte Serafen ryckt upp sig något enormt, har Öhrlings antingen räknat väldigt fel eller räknat på något annat än det Catharina Elmsäter-Svärd påstår. Vilket av detta är oklart. Öhrlings hänvisar till tystnadsplikten och säger sig därför inte kunna redovisa sina beräkningar och från SLSO är det ingen som ringer tillbaka.

Alla kan göra misstag. Också politiker. Avknoppningen är för Moderaternas del lika mycket politik som väns­terns antiprivatiseringslinje. Ta ansvar för det, medge att prissättningen blev helt uppåt väggarna men att det inte förändrar tron på mångfald i utförarledet.

Vänsterpartiet har polisanmält landstinget. Det är utmärkt. Fast det är genant att det ska behövas en rättsapparat för att utkräva politiskt ansvar.

Kommentarer (48)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

knarkliga-1000
Foto:Polisen

 Hade nätbutik på darknet. ”Ett av de största narkotikaärendena i Sverige.” 15  4 tweets  10 rekommendationer  1 rekommendationer

 På Centralen i Stockholm. Böjda metallrör uppsatta på platser där hemlösa brukar samlas. 15  2 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

exkluderande-design-288
Foto: Privat
Annons:
saudi-500
Foto:Saudiarabiens ambassad, DN

 ”Regeringen har inte bett om ursäkt.” Möte med Saudiarabiens kung.

 ”Högljudd retorik.” Skolföretagare kritiserar Saudipolitiken. 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Företag på DN Debatt: Vi startar skola för 4.500 elever i Saudiarabien. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nutid-liten
Foto:DN

Veckans Nutidstest innehåller allt från månadskort till slaget vid Waterloo.  Här är tio kluriga frågor. 67  11 tweets  55 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: