Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ord göder hat

Människor som inte förespråkar terror är inte skyldiga när någon begår terrordåd i deras namn. Men massmorden i Norge ger ändå skäl att tänka över tonen i det offentliga samtalet.

Den norske terroristen Anders Behring Breivik hämtade sina idéer ur en föreställningsvärld där Europa är på väg att ockuperas av islam, en ockupation som Socialdemokraterna påstås ha huvudansvar för. Samma tankar delas uppenbarligen av ett antal demokratiskt sinnade invandringskritiker. Det innebär inte att alla som ogillar invandringspolitiken är skyldiga till dåden.

Behring Breivik kallade sig också konservativ och kristen. Det innebär inte att konservatismen och kristendomen är suspekta åskådningar som medför associationsskuld till de människor som bekänner sig till dem.

Islamistiska terrorister får sin världsbild formad av synen på ett dekadent västerland som underblåser ”sionism” och ständigt hotar religionen islam med krig, indoktrinering och imperialism. Samma tankar delas av vissa moderata muslimer. Det innebär inte att moderata muslimer har någon skuld till terrordåd. Islam bär liksom alla världsreligioner fredens budskap.

Den autonoma vänstern ser arbetarklassen som offer för ett systematiskt förtryck och ständigt i kamp mot det mäktiga globala kapitalet. Samma tankar delas av många demokratiska socialister. Det innebär inte att alla Ung vänster-medlemmar är medskyldiga när den autonoma vänstern gör sina ”aktioner” där männi- skor kommer till skada och poliskåren är en av måltavlorna.

Kanske låter detta som självklarheter. Ändå får vi ständigt samma debatt när något avskyvärt inträffat i någons namn – en ideologi, en religion, en världs- åskådning. ”Det var er visserligen mildare retorik, er diskurs, som orsakade dådet och indirekt vållade människors död.”

Drar man det resonemanget för långt blir det omöjligt att uttrycka en enda åsikt. Det finns ytterst få aldrig så goda ideologier, om ens någon, som inte orsakat onda handlingar. Vi måste våga kritisera åsikter vi ogillar, ibland i starka ordalag. För mycket självcensur kan ställa till stor skada för yttrandefriheten och därmed demokratin.

Det är de som förespråkar våld, de som utövar våld, som är skyldiga till våldet. Inte de som delar deras värderingar men för fram dem med fredliga medel.

Men, och detta är en viktig invändning. Språket har betydelse, orden har vikt. Vi har alla ett stort ansvar för att hålla diskussionen på en civiliserad nivå. Det är när orden glider, när vi går från argument till förolämpningar, från sakdebatt till personangrepp, från fakta till fördomar, som våldet hittar en springa i dörren där det kan ta sig in.

Alla som deltar i det offentliga samtalet – i politiska debatter, på nätforum, i insändarspalter – har ett personligt ansvar för att hålla diskussionen på en värdig, civiliserad nivå. Terroristen, även om han kallas ”ensam galning”, är nämligen sällan ensam. Han kommer ur en kultur, en kontext, vilket bland andra PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo poängterade när han deltog i gårdagens ”God morgon, världen” i P1.

Anders Behring Breivik, liksom flera andra terrorister, tycks hämta sin näring ur extrema sajter på nätet. Där ger anonymiteten deltagarna alla möjligheter att slunga ur sig vad som helst, det är en guldgruva för den som gräver efter bränsle till hat.

Det går inte att stoppa de extrema sajterna, bara att övervaka dem vilket är en viktig uppgift inte minst för Säpo. Det vi kan påverka är det offentliga samtal där vi själva deltar, och det tonfall som råder där.

Det är svårt att leva tillsammans. Många människor vi möter på livets stig kommer inte att falla oss i smaken utan tvärtom provocera oss på alla tänkbara sätt. Det har vi också svårt att få kontroll över.

Däremot väljer vi själva hur vi besvarar dessa provokationer. Ett sätt är med förolämpningar och våld. Ett annat är med tolerans, argument, välvilja och förståelse.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.