Klimatet

Risk vi inte kan blunda för

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

En enorm tromb har ödelagt stora delar av en förort till Oklahoma City. Minst 24 personer har omkommit. Och som så ofta när vädret är extremt ställs frågan: Är det växthus­effekten som ligger bakom?

En enorm tromb har ödelagt stora delar av en förort till Oklahoma City. Minst 24 personer har omkommit. Och som så ofta när vädret är extremt ställs frågan: Är det växthus­effekten som ligger bakom?

Enskilda dramatiska händelser väcker oro och skapar ett sug efter förklaring. Ibland är kopplingen till växthuseffekten fullt rimlig. Nederbörd eller temperatur under enskilda dagar kan visserligen inte förklaras med ökad koldioxidhalt i atmosfären. Vädret har alltid varierat. Men en stigande temperatur på jorden kan öka sannolikheten för vissa väderfenomen.

Mest uppenbar är kopplingen mellan stigande medeltemperatur, höjd havsnivå och risken för översvämningar. Även torka och missväxt har tydligt samband med jordens temperatur.

Annons:

Så när USA sommaren 2012 drabbades av sin värsta torka sedan 1950-talet kunde man med fog se händelsen som en föraning om vad som väntar. Vi vet inte var eller när det händer nästa gång. Däremot talar mycket för att de extrema torrperioderna kommer att bli vanligare.

En jättetromb med en bredd på tre kilometer och vindhastigheter på upp emot 90 meter per sekund kan i svenska ögon tyckas onormal. Men i USA är det inget nytt.

Meteorologerna är dessutom delade när det gäller risken för att de ska bli fler. För att det ska hända talar att en temperaturökning kan ge de vindar som uppkommer högre energi. Mot talar att det är stora temperaturskillnader som ger stormar. Om jordens kalla områden värms upp mer än andra kan effekten bli jämnare temperatur och färre oväder.

Det finns en mediekritik som går ut på att journalister är besatta av det negativa och därför ger en falsk bild av verkligheten. I Husby klagar nu bedrövade människor över att journalisterna genast kommer när det varit kravaller men annars är ointresserade av vad som händer i stadsdelen.

Andra tycker sig märka större intresse från medierna när glaciärer kollapsar än när det kommer forskningsrapporter som talar för att den globala uppvärmningen får mindre dramatiska konsekvenser än man tidigare trott.

I går hade till exempel Dagens Nyheter en text om en studie som kommit till slutsatsen att risken för kraftiga temperaturökningar under de kommande åren är mycket liten. Varför blev den bara en notis medan medierna slår upp naturkatastrofer stort? undrar de misstrogna.

Den journalistiska dragningen till det konkreta och till det som händer här och nu kan leda till att proportionerna ibland blir skeva. Men de klimat­skeptiker som misstänker att journa­lister förtiger fakta som visar att växthus­effekten inte finns, eller i alla fall inte utgör någon stor fara, har ändå fel.

Studien om lägre temperaturökningar på kort sikt, som publicerats i Nature Geoscience, är absolut inte ointressant. Stämmer det att havet tar upp mer värme än man tidigare beräknat kan mänskligheten vinna värdefull tid för att reducera utsläppen.

Men forskargruppen ifrågasätter inte det grundläggande sambandet mellan koldioxid och temperaturökning. Dess långsiktiga prognos ligger nära den som FN:s klimatpanel tidigare gjort.

Så visst, forskning pågår och temperaturkurvorna är inte huggna i sten. Men så länge det finns massivt stöd bland forskare för det långsiktiga sambandet mellan koldioxidutsläpp och stigande värme på jorden har mänskligheten ett problem som den inte kan blunda för.

Man kan tvista om hur stora offer det är rimligt att göra i dag för att reducera en beräknad risk för negativa effekter i framtiden. Att vi inte säkert vet hur stor temperaturökningen kommer att bli eller hur allvarliga följder den får är däremot inte något hållbart argument för passivitet.

Ett land behöver inte veta att det ska bli krig för att upprätthålla ett försvar. Och man väntar inte tills huset brunnit ned innan man skaffar sig en försäkring.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

riksdagen500
Foto:TT, Lars Lindqvist

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 38  3 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Arbetet startar på onsdag. Riksdagens talman om framtiden. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 35  3 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 128  25 tweets  103 rekommendationer  0 rekommendationer

chokladboll144
Foto:TT

 ”Har nolltolerans.” Tv-kockens krog serverade ”negerboll i fin gammal ljusstake med mörk kvinna”. 1491  131 tweets  1360 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
rosneberg-500
Foto:Joel Marklund/Bildbyrån Markus Rosenberg och Juventus Kwadwo Asamoah.

 DN rapporterar direkt. Malmö möter Juventus i Turin – följ matchen här.

 Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser ger stängd ståplatsläktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
sd500
Foto:Magnus Hallgren

 M tappar stort. Partistödet till SD kommer öka med många miljoner. 19  4 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nis Hur sörjer valresultatet. Här gick SD från 6 till 21,5 procent av rösterna. 305  38 tweets  267 rekommendationer  0 rekommendationer

filipstad2-244
Foto:Jonas Lindkvist

 Högljudda motdemonstranter. Åtalas för att ha stört SD på valmöten. 17  2 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Lokal för valvaka. SD erkänner - låtsades ha firmafest. 66  5 tweets  60 rekommendationer  1 rekommendationer

SDnamn144
Foto:TT

 Få kvinnor bland de nya ledamöterna. Ser ut att få totalt 49 mandat. 23  6 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rastade hunden. Par i södra Sverige fick obehaglig överraskning. 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: