Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Klimatet

Risk vi inte kan blunda för

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

En enorm tromb har ödelagt stora delar av en förort till Oklahoma City. Minst 24 personer har omkommit. Och som så ofta när vädret är extremt ställs frågan: Är det växthus­effekten som ligger bakom?

En enorm tromb har ödelagt stora delar av en förort till Oklahoma City. Minst 24 personer har omkommit. Och som så ofta när vädret är extremt ställs frågan: Är det växthus­effekten som ligger bakom?

Enskilda dramatiska händelser väcker oro och skapar ett sug efter förklaring. Ibland är kopplingen till växthuseffekten fullt rimlig. Nederbörd eller temperatur under enskilda dagar kan visserligen inte förklaras med ökad koldioxidhalt i atmosfären. Vädret har alltid varierat. Men en stigande temperatur på jorden kan öka sannolikheten för vissa väderfenomen.

Mest uppenbar är kopplingen mellan stigande medeltemperatur, höjd havsnivå och risken för översvämningar. Även torka och missväxt har tydligt samband med jordens temperatur.

Annons:

Så när USA sommaren 2012 drabbades av sin värsta torka sedan 1950-talet kunde man med fog se händelsen som en föraning om vad som väntar. Vi vet inte var eller när det händer nästa gång. Däremot talar mycket för att de extrema torrperioderna kommer att bli vanligare.

En jättetromb med en bredd på tre kilometer och vindhastigheter på upp emot 90 meter per sekund kan i svenska ögon tyckas onormal. Men i USA är det inget nytt.

Meteorologerna är dessutom delade när det gäller risken för att de ska bli fler. För att det ska hända talar att en temperaturökning kan ge de vindar som uppkommer högre energi. Mot talar att det är stora temperaturskillnader som ger stormar. Om jordens kalla områden värms upp mer än andra kan effekten bli jämnare temperatur och färre oväder.

Det finns en mediekritik som går ut på att journalister är besatta av det negativa och därför ger en falsk bild av verkligheten. I Husby klagar nu bedrövade människor över att journalisterna genast kommer när det varit kravaller men annars är ointresserade av vad som händer i stadsdelen.

Andra tycker sig märka större intresse från medierna när glaciärer kollapsar än när det kommer forskningsrapporter som talar för att den globala uppvärmningen får mindre dramatiska konsekvenser än man tidigare trott.

I går hade till exempel Dagens Nyheter en text om en studie som kommit till slutsatsen att risken för kraftiga temperaturökningar under de kommande åren är mycket liten. Varför blev den bara en notis medan medierna slår upp naturkatastrofer stort? undrar de misstrogna.

Den journalistiska dragningen till det konkreta och till det som händer här och nu kan leda till att proportionerna ibland blir skeva. Men de klimat­skeptiker som misstänker att journa­lister förtiger fakta som visar att växthus­effekten inte finns, eller i alla fall inte utgör någon stor fara, har ändå fel.

Studien om lägre temperaturökningar på kort sikt, som publicerats i Nature Geoscience, är absolut inte ointressant. Stämmer det att havet tar upp mer värme än man tidigare beräknat kan mänskligheten vinna värdefull tid för att reducera utsläppen.

Men forskargruppen ifrågasätter inte det grundläggande sambandet mellan koldioxid och temperaturökning. Dess långsiktiga prognos ligger nära den som FN:s klimatpanel tidigare gjort.

Så visst, forskning pågår och temperaturkurvorna är inte huggna i sten. Men så länge det finns massivt stöd bland forskare för det långsiktiga sambandet mellan koldioxidutsläpp och stigande värme på jorden har mänskligheten ett problem som den inte kan blunda för.

Man kan tvista om hur stora offer det är rimligt att göra i dag för att reducera en beräknad risk för negativa effekter i framtiden. Att vi inte säkert vet hur stor temperaturökningen kommer att bli eller hur allvarliga följder den får är däremot inte något hållbart argument för passivitet.

Ett land behöver inte veta att det ska bli krig för att upprätthålla ett försvar. Och man väntar inte tills huset brunnit ned innan man skaffar sig en försäkring.

Kommentarer (26)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

akesson
Foto:Henrik Montgomery/TT

 DN kartlägger de nya stridslinjerna. Partierna skärper migrationspolitiken. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter ett års debatt: Partiernas nya förslag om invandringen 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg: SD har höjt tonläget efter höstens val.

 ”Självklart vill jag åka Volvo.” Men det är Audi och BMW som gäller. 13  6 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Matsj
Foto:DN.TV

 Regeringen och V överens. Här är de som nu ska få betala statlig skatt.

 Kräver skattehöjningar. Höstpremiär för Mats J Larsson i DN.tv. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: