SD slåss mot väderkvarnar

”I dag är jag också muslim”. Protester i New York mot amerikansk islamofobi, antisemitism och främlingsfientlighet.

Foto: Henny Ray Abrams / AP ”I dag är jag också muslim”. Protester i New York mot amerikansk islamofobi, antisemitism och främlingsfientlighet.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Islamofober världen över har några teser som ständigt återkommer. Religionen sägs vara dels oföränderlig, dels expansiv. Det finns en enda sorts islam, som är patriarkal och våldsam. Muslimerna påstås ha som mål att genom utvandring och barnafödande hamna i majoritet i Europa och ta över kontinenten helt (den så kallade Eurabia-teorin).

Islamofober världen över har några teser som ständigt återkommer. Religionen sägs vara dels oföränderlig, dels expansiv. Det finns en enda sorts islam, som är patriarkal och våldsam. Muslimerna påstås ha som mål att genom utvandring och barnafödande hamna i majoritet i Europa och ta över kontinenten helt (den så kallade Eurabia-teorin).

Söndagen medförde två dåliga nyheter för rättrogna islamofober. I Aftonbladet skrev Katrine Kielos en betraktelse över Doug Saunders bok ”The myth of the muslim tide” (Myten om den muslimska vågen), och Sverige Radios ”Godmorgon, världen” besökte den amerikanska rörelsen MPV, Muslimer för progressiva värderingar.

Rörelsen kallar sig ett inkluderande samfund som välkomnar alla som vill arbeta för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet samt en tolerant tolkning av islam. Den stöder religionsfrihet samt rätten att konvertera och uttrycka trosuppfattningar som andra kan uppfatta som hädiska.

Annons:

I december höll till exempel den kända egyptiskamerikanska journalisten Mona Eltahawy ett MPV-seminarium med rubriken ”Befria islam från patriarkatet”.

Hos MPV i Los Angeles ber kvinnor och män tillsammans. Ani Zonneveld, kvinnlig böneledare och talesman, säger i radioinslaget att hon vill omtolka islam för 2000-talet och att fenomen som hedersmord och könsstympning inte har med Koranen att göra. Hon förnekar dock inte religionens problem, utan konstaterar att muslimer måste vara självkritiska och ta strid mot dem som i islams namn begår vålds- och terrordåd, förtrycker kvinnor och förföljer oliktänkande.

MPV kan vara ett uttryck för något av fundamentalisternas mardröm: att amerikaner i allmänhet och kalifornier i synnerhet börjar intressera sig för deras ideologier och religioner. Det är nämligen mycket svårt att upprätthålla ett strikt patriarkat av dogmatiska hierarkier i ett öppet samhälle. Det är ofrånkomligt att urmodiga, stela teser luckras upp när de kommer i kontakt med en modern och föränderlig omvärld.

Just det har inte tillåtits i Mellanösterns diktaturer och teokratier. Gamla världsbilder har fått stå orubbade, gamla tolkningar oemotsagda. Men med nya generationer som växer upp i större frihet kommer alltid nya sanningar, nya ifrågasättanden. Kristendomen förändras och tar sig annorlunda uttryck i olika tidsepoker, länder och församlingar. Samma sak gäller judendomen.

Att tro att muslimer skulle reagera på ett helt annat sätt än sina abrahamitiska kusiner är en märklig fördom, även om det finns skillnader i hur de olika religionerna traditionellt förhållit sig till sina urkunder.

Aftonbladets Katrin Kielos tar med Doug Saunders hjälp fasta på myterna om islam som sprids inte minst av Sverigedemokraterna. Muslimerna i Europa sägs föda fler barn, känna lojalitet med religionen snarare än med sina nya hemländer och inte minst gå runt och planera något slags lömskt muslimskt maktövertagande. Som belägg för det senaste kan man alltid visa något Youtubeklipp på en arg och expansiv imam.

Denna typ av unken retorik är dock enligt Saunders inte något nytt. Den har framförts om många grupper som migrerat till USA, Väst- eller Nordeuropa. Judar och katoliker förknippades med exakt samma saker som muslimerna i dag: rikligt barnafödande, hemliga agendor och en lojalitet som låg någon annanstans än hos ursprungsbefolkningen.

Precis som Ani Zonneveld på MPV konstaterar är islam ingen problem- och konfliktfri religion. Som hos de allra flesta trosläror och ideologier finns en fanatisk minoritet som vill behålla ett bestående maktsystem, som är villig att försvara sin religion med våld och som har en djupt förkastlig syn på oliktänkande.

Men det ”allvarliga muslimska hot” som göder främlingsfientliga partier och rörelser är hjärnspöken. Väderkvarnarna som Sverigedemokrater och andra slåss mot har ändrat skepnad under årens lopp, men väderkvarnar är de likafullt.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

GazaBegravning500
Foto: Paul Hansen Vänner får dra bort Yassir Hajaj från hans döda bror vid begravningen.

 DN på plats i Gaza. Förtvivlade familjen Hajaj begravde fyra av de sina. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Flygplats244
Foto: AP

 170 resenärer skulle ha rest till Arlanda på onsdagen. Bolaget står för uppehället i 24 timmar.

 Efter raket vid flygplats. SAS och flera bolag stoppar flyg till Israel. 79  11 tweets  68 rekommendationer  0 rekommendationer

 Netanyahu ber Kerry: Häv flygstoppet. 7  2 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Avskyvärda handlingar.” FN kräver omedelbart eldupphör. 387  17 tweets  370 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kerrys tabbe. Vet inte att micken är påslagen. 129  5 tweets  122 rekommendationer  2 rekommendationer

 Journalist: Orimligt. Varför ska palestinierna foga sig? 1004  24 tweets  974 rekommendationer  6 rekommendationer

 Historiker: Därför är konflikten i Palestina enkel att lösa. 2322  89 tweets  2212 rekommendationer  21 rekommendationer

UkrainaFlygkrasch500
Foto: AP

 Prorysk separatist till italiensk media: Trodde att det var ett militärplan. 29  12 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Se webb-tv-klippet. Här bryter bråket ut i Ukrainas parlament.

 200 kroppar fördes till Charkiv. De första offren efter flygkraschen väntas landa i Nederländerna i dag.

FlygplanUkraina144
Foto: AFP/ANP

 Ska förvaras i lokal fabrik. Polis: 200 kroppar framme i Charkiv. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 EU hotar med åtgärder. Diplomatkällor: Krig i Ukraina. 53  3 tweets  24 rekommendationer  26 rekommendationer

 Tillfångatagen svensk: Jag behandlas okej. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra. Satellitbilder visar förödelsen vid vraket.

premium  Michael Winiarski: Vore att ge upp projektet om Ryssland som global stormakt och imperium. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Kviga i Häljarum gick till attack. Polisen varnar nu allmänheten. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
SommarVarme244
Foto: Fredrik Persson

Klass 1-varning för mycket höga temperaturer i landet.  Små barn och äldre extra utsatta. 105  2 tweets  102 rekommendationer  1 rekommendationer

 Nytt värmerekord för i år. Över 30 grader vid flera av SMHI:s mätstationer. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Anmälningar strömmar in till Konsumentverket. Ringer upp äldre och sjuka för att sälja in. 61  12 tweets  48 rekommendationer  1 rekommendationer

Telefonforsaljare144
Foto: TT
kvinna-144
Foto:Sandra Charina Lundin

 Flera anmälningar mot företaget. 91-åriga Karin Olsson fick räkning från nystartat företag.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: