Svenska bolag i odemokratiska länder

Sluta legitimera förtrycket

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ett av årets stora avslöjanden kom från det i dagarna 75-årsjubilerande Ekot och gällde Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien. Att det säljs svensktillverkade vapen till den saudiska diktaturen är ingen hemlighet, däremot kände allmänheten inte till planerna på att erbjuda konsulthjälp för uppbyggnad av inhemsk vapentillverkning.

Ett av årets stora avslöjanden kom från det i dagarna 75-årsjubilerande Ekot och gällde Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien. Att det säljs svensktillverkade vapen till den saudiska diktaturen är ingen hemlighet, däremot kände allmänheten inte till planerna på att erbjuda konsulthjälp för uppbyggnad av inhemsk vapentillverkning.

Det mångfasetterade avslöjandet väckte liv i debatten om vilka slags mellanhavanden Sverige och svenskt näringsliv kan ha med ett land som förvägrar medborgarna religions- och yttrandefrihet, en regim där den högsta politiska ledningen inte kan röstas bort och som å det grövsta diskriminerar den kvinnliga befolkningen.

Flera ministrar skruvade på sig och ville hellre tala teknikaliteter och byråkrati än ta ställning till moralen i att exportera krigsmateriel och vapenexpertis till en hårdför diktatur. Utrikesminister Carl Bildt hade dock inga sådana problem. Han förklarade sin inställning för Dagens Industri, apropå exporten av pansarvärnsrobotar, med den retoriska frågan: "Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället?"

Annons:

Förmodligen inte. Och så reduceras frågan om vapenexport – i alla fall för moderater, centerpartister och socialdemokrater – till en fråga om svensk export och svenska jobb. Men så lätt kan man inte frånsäga sig det moraliska ansvaret. Det går inte att bortse från det underliggande budskapet när svenska företag under svenska statens tillsyn förser den saudiska regimen med verktyg för att behålla makten i landet och i regionen. Det blir en signal om att vi, trots eventuell kritik, har överseende med förtrycket.

På måndagen kunde tidningen Metro berätta att det svenska möbelföretaget Ikea går i det saudiska förtryckets ledband och tjänstvilligt har retuscherat bort kvinnorna ur årets varukatalog. På en liten bild kunde man i och för sig se ryggen på en jeansklädd kvinna och på några ställen fanns bilder med flickor, men i stort sett var det just som Metro beskrev det. I ursprungskatalogen stod exempelvis en kvinna och borstade tänderna i ett badrum medan en man svepte in ett litet barn i en badhandduk. I den saudiska versionen hade kvinnan suddats bort från fotot.

I ett land där kvinnor inte tillåts på arbetsplatser där de kan tänkas komma i kontakt med män, inte får köra bil, och utomhus alltid skall vara insvepta i tygsjok, är det kanske logiskt att de inte kan figurera i möbelkataloger. Av rädsla för att blodhundarna inom sedlighetspolisen skulle få vittring gick Ikea hellre den religiösa extremismen till mötes.

Spegelbilden är perfekt. I den saudiska Ikeakatalogen retuscheras kvinnorna bort från sidorna på samma sätt som kvinnoföraktet i symbios med sexualfientligheten förvägrar dem tillträde till det offentliga rummet i Saudiarabien.

"Vi kan aldrig acceptera någon form av diskriminering", sa Ikeas svenska presstalesman Sara Carlsson till Ekot på måndagen. Det är uppenbarligen inte helt sant. Den saudiska katalogversionen visar att Ikea i praktiken både accepterar och medverkar till att halva befolkningen osynliggörs.

Senare under måndagen erkände Ikea att retuscheringen står i strid med företagets värderingar men försvarade samtidigt agerandet med formuleringar som "respekt för lokal kultur". Det duger inte.

Handel med diktaturer medför en rad avvägningar. Ikea är visserligen ingen människorättsorganisation utan ett vinstmaximerande företag. Men det fråntar inte dess ledning möjligheten och ansvaret att sätta ned foten, dra en moralisk gräns och vägra legitimera den systematiska diskriminering som den saudiska regimen utsätter landets kvinnor för.

Mänskliga rättigheter är inget som multinationella företag kan välja att ta hänsyn till bara när det passar.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Nytt system ger vaccinationskontroll. Logga in och se när du tog senaste fästingsprutan.

vaccination_144102
Foto:Jonas Lindkvist

Har du koll på dina vaccinationer?

Annons:
bostad144
Foto:Jonas Eriksson

 Hoten som höjer kostnaden. Det är mycket mer än bara räntan som styr boendekostnader. 37  4 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 17 tips till dig som ska köpa lägenhet. En stor affär. 20  0 tweets  19 rekommendationer  1 rekommendationer

 Nya avskrivningsregler. ”Svårare för föreningarna att gå med plus”

Annons:
sommar_500270
Foto:TT

 Sista dagen för värmeböljan. Svalare temperaturer redan på onsdag. 25  2 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Även korta lopp minskar dödsrisk. Ny forskning visar på fördelar redan vid minimal ansträngning. 121  10 tweets  111 rekommendationer  0 rekommendationer

loptraning_144102
Foto:Alamy

 Karin Arbsjö: Döden är ingen defekt och man ”förlorar inte mot cancer”. 70  4 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: