Sprickorna i muren

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

”Folkets önskan om och behov av demokrati och frihet är oemotståndliga”, förklarade Wen Jiabao i en CNN-intervju 2010. För att komma från premiärministern i en kommunistisk enpartistat är yttrandet häpnadsväckande. Det ansåg även de statliga medierna; censuren lät aldrig kineserna ta del av uttalandet.

”Folkets önskan om och behov av demokrati och frihet är oemotståndliga”, förklarade Wen Jiabao i en CNN-intervju 2010. För att komma från premiärministern i en kommunistisk enpartistat är yttrandet häpnadsväckande. Det ansåg även de statliga medierna; censuren lät aldrig kineserna ta del av uttalandet.

På måndagen anländer Wen till Sverige för att besöka kinesiskägda Volvo PV i Göteborg, en miljökonferens i Stockholm och statsminister Fredrik Reinfeldt. Wen avgår i höst som premiärminister efter ett decennium som en av världens mäktigaste personer. De senaste två åren har han ofta talat om nödvändigheten av – förvisso ospecificerade – politiska reformer.

Vad det är värt för den generation kinesiska ledare som tar över går inte att veta. Wens Sverigebesök sker också mot bakgrund av den största krisen i Kommunistpartiets historia sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Annons:

Ryktena om Bo Xilai, partiledare i stadsregionen Chongqing, hade varit i svang en längre tid. Han är son till en hjälte från inbördeskriget, men gjorde sig också ett namn som en vänsterpopulist som förde promaoistiska kampanjer för en röd renässans. Samtidigt jagade han skoningslöst påstådda maffiabossar, politiska motståndare och trilskande företagare. Och Bo var på väg in i den absoluta toppen, som en av nio ledamöter i det ständiga utskottet i Kommunistpartiets politbyrå.

I mars avsattes han prompt från sina poster och utreds nu för ”allvarliga disciplinära överträdelser”. Frun misstänks för inblandning i mord på en brittisk affärsman.

Wen Jiabao spelade en nyckelroll i utrensningen. På en presskonferens vid folkkongressens slut varnade han för att Kina måste göra upp med arvet efter kulturrevolutionen 1966–76 eller riskera att upprepa katastrofen. Alla förstod att udden var riktad mot Bo Xilai.

Zhou Yongkang kan bli nästa offer. Han sitter i det ständiga utskottet sedan 2007 och har under sin tid som ansvarig för den interna säkerheten i Kina kraftigt utökat den repressiva apparaten. Bara några dagar före Bos fall överöste Zhou honom med lovord. Nu sägs även Zhou stå under utredning.

Partiet försöker visa att lag och ordning gäller, att korruption bestraffas. Men Bo Xilai hamnade inte i onåd på grund av mutor – företeelsen är bara alltför vanlig bland maktens potentater – utan för att han gjorde sig större än partiet.

För om Bo är kriminell, hur kunde han nå så högt? Varför vidtogs inga åtgärder tidigare, trots åratal av anklagelser om tortyr och andra övergrepp i Chongqing? Sanningen är att korruption alltid frodas i ogenomskinliga strukturer.

Hur som helst har den eniga fasaden spruckit inför det stora maktskiftet i höst. Wen Jiabao, president Hu Jintao och sju av nio medlemmar i politbyråns ständiga utskott ska bytas ut. Mycket lite är känt om vart de nya ledarna vill ta Kommunistpartiet och landet. Här råder samma brist på transparens som genomsyrar alla delar av den kinesiska diktaturen. Bo Xilais öde kanske är en triumf för reformvänner, kanske får det partiet att dra åt tumskruvarna.

Men kopplingen mellan ekonomiska och politiska reformer, som även Wen Jiabao har gjort, är en realitet. Världsbanken beskrev nyligen i en rapport de risker för ekonomisk stagnation som finns om Kina inte bryter de statliga företagskolossernas dominans, om inte rättsstaten stärks och om inte balansen mellan konsumtion och investeringar justeras. Det statskapitalistiska system som sett ut att garantera framgång rymmer slöseri av stora mått.

Demokrati är självklart en fråga om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Därtill skulle det gynna den ekonomiska omstruktureringen. Tyvärr har både ekonomiska och politiska reformer sina mäktiga konservativa motståndare.

Det påstås att Wen Jiabao har velat öppna diskussionen om händelserna 1989, som officiellt fortfarande kallas ett ”kontrarevolutionärt upplopp”. Om de nya ledarna vågar sig på det har Kina onekligen tagit ett stort språng.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

kopenhamn_500
Foto:TT

 Område avspärrat. Två personer har skjutits i centrala Köpenhamn. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hårdare varning för socker. Så många teskedar socker får du äta om dagen. 12  1 tweets  9 rekommendationer  2 rekommendationer

godis_144102
Foto:Alamy
Annons:
lofven_500
Foto:Lotta Härdelin

 Detta händer i dag. Löfven väntas kallas till riksdagens talman. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg: Alliansen kan kapa strå till damoklessvärd. 160  23 tweets  136 rekommendationer  1 rekommendationer

 Siffror från hela Sverige. I DN:s Valbevakare kan du se röstresultatet ända ner till valkretsen. 130  41 tweets  82 rekommendationer  7 rekommendationer

valsedel_144102
Foto:Bildbyrån
Annons:

Guldfisken George opererades för tumör i huvudet.  ”Det var ganska pillrigt.” 111  6 tweets  104 rekommendationer  1 rekommendationer

GuldfiskOperation244
Foto: Reuters
Filipstad500
Foto:Jonas Lindkvist

 Nis Hur sörjer valresultatet. Han reste från Somalia till Filipstad. 117  27 tweets  90 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD erkänner - låtsades ha firmafest. Bluffade till sig lokal för valvaka. 29  2 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

SDnamn144
Foto:TT

 Få kvinnor bland de nya ledamöterna. Ser ut att få totalt 49 mandat. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Från lokal valvaka. ”SD vill hjälpa folk på plats så nu fick de bidra.” 81  22 tweets  59 rekommendationer  0 rekommendationer

Jimmie144
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: