Statens kärnproblem

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Det finns saker som bara det offentliga bör sköta. Till dessa grundläggande uppgifter hör det yttre och inre skyddet av landet. Staten har till skillnad från andra organisationer monopol på våld inom sitt eget territorium, ett faktum som också idédebattörer inom Centerpartiet torde uppskatta. Hur sköter då Sverige denna kärnverksamhet?

Det finns saker som bara det offentliga bör sköta. Till dessa grundläggande uppgifter hör det yttre och inre skyddet av landet. Staten har till skillnad från andra organisationer monopol på våld inom sitt eget territorium, ett faktum som också idédebattörer inom Centerpartiet torde uppskatta. Hur sköter då Sverige denna kärnverksamhet?

De senaste veckorna har det framkommit uppgifter som inte ger någon vacker bild av vare sig försvar eller polis.

I en viktig intervju med SvD:s Mikael Holmström under nyårshelgen gav överbefälhavare Sverker Göranson krassa besked om den svenska militära förmågan.

Annons:

På frågan ”Kan vi försvara oss?”, svarade ÖB: ”Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.”

ÖB avslöjade att de scenarier som prövats i hemliga försvarsspel handlar om att Sverige utsätts för avgränsade militära våldshandlingar, som att en storstad slås ut (Stockholm) eller att ett geografiskt område intas (Gotland).

Sverige håller då ut maximalt en vecka, enligt ÖB: ”Ja, sedan är våra resurser nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre.”

För den som följt försvarsdebatten det senaste decenniet är ÖB:s uttalande både klargörande och oroande.

Klargörande i meningen att det gör upp med hyckleriet kring vad Sverige klarar av. I retoriken från regeringen har det ju under lång tid hetat att försvaret ska vara insatsberett ”här och nu”. Men i praktiken har detta aldrig stämt, om man inte anser att ”här och nu” betyder sju dagars försvarsförmåga. Nu bekräftar alltså ÖB det prekära läget. Häromdagen fick han dessutom medhåll av Sveriges försvarsminister Karin Enström, som något förbluffande vågade säga i en DN-intervju att den veckolånga motståndskraften var i sin ordning.

Exakt vilken beredskap Sverige ska ha och vad den får kosta bör diskuteras. Det är också besynnerligt att ett medlemskap i Nato fortsätter att vara tabu, trots att vår säkerhet ytterst vilar på den organisationen.

Det är oroande att svenska företrädare så tydligt pekar på vår nakenhet utan att göra något åt saken. ÖB har länge efterlyst mer resurser och uppgradering av materiel men regeringen fortsätter på sin inslagna låt gå-kurs, alltmedan omvärlden kan ta del av rapporter om svensk oförmåga.

Så kan det inte fortsätta.

Till skillnad från försvaret lider polisen ingen brist på resurser. Tvärtom har denna del av det statliga våldsmonopolet fått en historisk ökning av anslagen sedan alliansregeringen tillträdde. Frågan är dock till vilken nytta.

Andelen brott som klaras upp ökar inte, i själva verket är den så kallade uppklaringsprocenten den lägsta på många år. Rikspolischef Bengt Svenson har öppet medgett att resultaten är för dåliga. Han har talat om oacceptabla handläggningstider och om omfattande och anmärkningsvärda skillnader i produktivitet inom landet. Polisens organisation fungerar uppenbart inte.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask presenterade i går ett förslag om skärpta straff för unga brottslingar.

Bättre vore om de såg till att polisen började sköta det grundläggande utredningsarbetet när det gäller exempelvis brott mot unga. DN:s granskning (7/1) visade att handläggningen överskrider uppsatta tidsgränser i en tredjedel av fallen.

Symtomen är de vanliga när det gäller polisen: för dålig effektivitet och för magra resultat.

Rättsväsendet och försvaret må betraktas som statliga kärnuppgifter, men Sverige är inget föregångsland när man granskar vad vi får ut av det offentliga våldsmonopolet.

När inte ens myndighetsföreträdarna – ÖB respektive rikspolischefen – försöker göra gällande att deras fögderi fungerar, då borde även regeringen inse att problemet är allvarligt.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

eboladallas2-500
Foto:AP, All Over Press

 Skickades hem från sjukhuset. Bedömde att han hade ofarlig infektion.

 Så sprids smittan mellan människor. Viruset kan överleva flera dagar utanför kroppen. 104  12 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

handslag244
Foto:AFP

 Svensk studie. Kvinnor som är stresskänsliga och lättirriterade löper ökad risk att drabbas.

stress_144102
Foto:Alamy
aulamedica500
Foto:TT

 THE-lista. Tre svenska lärosäten bland världens 100 högst ansedda.

Annons:

 Man i 80-årsåldern sökte hjälp. Fick allergitabletter och salva.

hamrén-500
Foto:Bildbyrån

 Johan Esk: Förvandlingen är sensationell – han är i hysterisk form. 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rosenberg: ”Även snedträffarna verkar gå in nu för tiden.”

 Superjämnt i Malmös grupp. Så gick övriga Champions League-matcher.

 Åge Hareide irriterad. ”Jag svarade bara på en fråga.”

 Ny miljonbonus för MFF. Så mycket är segern värd.

 Sverige eller Danmark? ”Jag får ta ställning till vilket om jag skulle få frågan”, säger Robin Olsen. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

olsen-144
Foto:Bildbyrån

 Historisk Malmöseger. Vann hemma i Champions League. 16  4 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 Halsti kan missa guldmatchen. ”Röntgen avgör om jag spelar.” 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gripen supporter fritogs med våld. Angrep polis och väktare. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: