Irans atomprogram

Ta hotet på allvar

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Israeliska flygplan anfaller Irans atomanläggningar. Iran utgår från att USA är införstått med attacken och svarar med att missilbomba amerikanska flottstyrkor i Persiska viken.

Israeliska flygplan anfaller Irans atomanläggningar. Iran utgår från att USA är införstått med attacken och svarar med att missilbomba amerikanska flottstyrkor i Persiska viken.

200 amerikanska soldater dör, vilket tvingar fram en hämndaktion från USA. Amerikanska plan går till nya attacker mot de iranska anläggningarna. Vad som följer är ”oförutsägbart” och ”okontrollerbart”.

Ovanstående scenario utspelades i en amerikansk krigssimulering tidigare i mars, skriver New York Times. Även om krig har en omvittnad tendens att inte följa aldrig så noggrant välplanerade scenarior kan man till fullo instämma i slutsatsen: Ett angrepp mot Irans kärnvapenprogram lär sluta i kaos.

Annons:

Samma slutsats gäller även en situation där Iran verkligen utvecklar bomben. Ett atombestyckat Iran är en mardröm. Landet kommer att agera än djärvare för att bli en regional stormakt. Spänningarna i maktbalansen, kombinerat med motsättningarna mellan shia- och sunniislam, kan fresta grannländer som Saudiarabien att skaffa egna bomber. I förlängningen finns också farhågor om en turkisk eller till och med egyptisk atombomb.

Terrororganisationer som Hamas och Hizbollah, Irans allierade, kommer också att stärka sina positioner – risken finns att de dessutom får egna kärn­vapen.

För Israel är en iransk bomb värre än en mardröm, det är ett konkret hot mot landets existens. Irans ledare talar öppet om Israels utplånande, bomben skulle göra detta till en reell möjlighet. Israel är ett geografiskt litet land, så litet att iranska ledare föraktfullt kan säga ”det räcker med en enda bomb” – uttalanden som i Tel Aviv tolkas inte som diplomatiskt machoskryt utan bokstavligt.

Israel fruktar att det maktvakuum som uppstått i regionen efter den arabiska våren, där framför allt Egypten trätt tillbaka, ska fyllas av Iran. Kanske ett atombestyckat Iran. Hittills har israe­l­erna förhållit sig passivt till upproren i grannländerna, men att vänta och se är inte något som ligger i Israels tradition.

Just landets litenhet gör att Israel har som säkerhetspolitisk doktrin att aldrig behöva slåss på eget territorium. Tre nyckelord för landets försvarspolitik är: offensiv, förebyggande och avskräckande. Eller som premiärminister Benjamin Netanyahu uttryckte saken när han nyligen besökte Vita huset och president Obama: ”Det är mitt viktigaste ansvar att försäkra att Israel fortsätter att styra sitt eget öde.”

Att avvakta är dessutom en hållning som Israel i dag inte känner ligger i landets realpolitiska intresse. Tiden talar i det här fallet för ärkefienden Iran; för varje dag kommer Teheran allt närmare en atombomb, och för varje dag ökar möjligheterna att skydda atomprogrammet från anfall. Israels motsvarighet till uttalandet om ”en enda bomb” är vice premiärministerns hot: ”Allt som är byggt av människan kan förstöras av människan.”

De ökade spänningarna mellan Iran och Israel kräver upptrappad diplomati för att sätta tryck på Teheran. Man kan vara pessimist och säga att sannolikheten för diplomatisk framgång är liten, men alternativen – en iransk bomb och/eller ett israeliskt anfall – är så förödande att inga ansträngningar får sparas.

Det finns klara tecken på att sanktionerna mot Iran har åtminstone ekonomisk effekt. Erfarenheten säger också att en diplomatisk offensiv mot Teheran kan ha verkan. Det iranska ledarskapet må vara teokratiskt, men det är inte helt irrationellt. Tidigare trevanden från Turkiet och Brasilien gav vissa framgångar och visade att Iran i alla fall är öppet för förhandlingar.

Ett första steg borde vara att med både morot och piska få landet att leva upp till ickespridningsavtalet, till exempel genom att sluta obstruera atomenergi­organet IAEA:s inspektioner. Det är upp till Iran att visa att kärnkrafts­programmet är civilt.

En upptrappad diplomatisk offensiv skulle dessutom förhoppningsvis kunna få Israel att inse att ett militärt angrepp inte är den enda utvägen.

Ur en aspekt kan Israel ha fel i sin miss­tanke att tiden talar för Iran. Värmen från den arabiska våren känns nämligen även i Teheran. Det finns bland landets välutbildade befolkning ett utbrett missnöje med mullornas regim. Med en blandning av diplomati och stöd till Irans demokratiska krafter skulle väst kunna bidra till en verklig förändring i landet.

En sådan politik skulle både minska krigshotet och gynna mänskliga rättig­heter. Det skulle verka avspännande i hela regionen.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Göran Persson: Förvånad att inte talmannen ingrep

Göran Persson: Talmannen borde ingripit mot vänsterpartisten.  Webb-tv. 26  19 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Massage-bordell-500
Foto:Polisens förundersökning

 Inspektör på hemligt uppdrag. Polishund markerade senare i alla sängar. 24  7 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hjort fick huvudet avslitet. Passagerare översköljda med blod.

Lighwater Valley
Foto:Wikimedia
Annons:
Kungen-riksdagen-500
Foto:Thomas Karlsson

 Kungen öppnade riksmötet. Talade om krig och våld i vår omvärld. 13  3 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Se utspelet. ”Säger hon dumma saker kan vad som helst hända.” 608  47 tweets  561 rekommendationer  0 rekommendationer

Jimmie-Akesson-144
Foto:Roger Turesson

 ”Finns rövarhänder i maktens korridorer.” Antje Jackelén i sitt tal. 302  36 tweets  266 rekommendationer  0 rekommendationer

Linus-Bylund-144
Foto:TT

 Linus Bylund inte imponerad. Tycker inte att ärkebiskopen lyckades med sina planer.

Baby144
Foto:All over press

 Många tackade glatt ja. ”Så internettörstande att de ansluter sig till okänt nätverk.” 437  23 tweets  411 rekommendationer  3 rekommendationer

Om tipsen som sparar hundralappar på dyrt bredband.  DN:s Maria Crofts. 16  6 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Läser du igenom användarvillkor på nätet?

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: