Irans atomprogram

Ta hotet på allvar

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Israeliska flygplan anfaller Irans atomanläggningar. Iran utgår från att USA är införstått med attacken och svarar med att missilbomba amerikanska flottstyrkor i Persiska viken.

Israeliska flygplan anfaller Irans atomanläggningar. Iran utgår från att USA är införstått med attacken och svarar med att missilbomba amerikanska flottstyrkor i Persiska viken.

200 amerikanska soldater dör, vilket tvingar fram en hämndaktion från USA. Amerikanska plan går till nya attacker mot de iranska anläggningarna. Vad som följer är ”oförutsägbart” och ”okontrollerbart”.

Ovanstående scenario utspelades i en amerikansk krigssimulering tidigare i mars, skriver New York Times. Även om krig har en omvittnad tendens att inte följa aldrig så noggrant välplanerade scenarior kan man till fullo instämma i slutsatsen: Ett angrepp mot Irans kärnvapenprogram lär sluta i kaos.

Annons:

Samma slutsats gäller även en situation där Iran verkligen utvecklar bomben. Ett atombestyckat Iran är en mardröm. Landet kommer att agera än djärvare för att bli en regional stormakt. Spänningarna i maktbalansen, kombinerat med motsättningarna mellan shia- och sunniislam, kan fresta grannländer som Saudiarabien att skaffa egna bomber. I förlängningen finns också farhågor om en turkisk eller till och med egyptisk atombomb.

Terrororganisationer som Hamas och Hizbollah, Irans allierade, kommer också att stärka sina positioner – risken finns att de dessutom får egna kärn­vapen.

För Israel är en iransk bomb värre än en mardröm, det är ett konkret hot mot landets existens. Irans ledare talar öppet om Israels utplånande, bomben skulle göra detta till en reell möjlighet. Israel är ett geografiskt litet land, så litet att iranska ledare föraktfullt kan säga ”det räcker med en enda bomb” – uttalanden som i Tel Aviv tolkas inte som diplomatiskt machoskryt utan bokstavligt.

Israel fruktar att det maktvakuum som uppstått i regionen efter den arabiska våren, där framför allt Egypten trätt tillbaka, ska fyllas av Iran. Kanske ett atombestyckat Iran. Hittills har israe­l­erna förhållit sig passivt till upproren i grannländerna, men att vänta och se är inte något som ligger i Israels tradition.

Just landets litenhet gör att Israel har som säkerhetspolitisk doktrin att aldrig behöva slåss på eget territorium. Tre nyckelord för landets försvarspolitik är: offensiv, förebyggande och avskräckande. Eller som premiärminister Benjamin Netanyahu uttryckte saken när han nyligen besökte Vita huset och president Obama: ”Det är mitt viktigaste ansvar att försäkra att Israel fortsätter att styra sitt eget öde.”

Att avvakta är dessutom en hållning som Israel i dag inte känner ligger i landets realpolitiska intresse. Tiden talar i det här fallet för ärkefienden Iran; för varje dag kommer Teheran allt närmare en atombomb, och för varje dag ökar möjligheterna att skydda atomprogrammet från anfall. Israels motsvarighet till uttalandet om ”en enda bomb” är vice premiärministerns hot: ”Allt som är byggt av människan kan förstöras av människan.”

De ökade spänningarna mellan Iran och Israel kräver upptrappad diplomati för att sätta tryck på Teheran. Man kan vara pessimist och säga att sannolikheten för diplomatisk framgång är liten, men alternativen – en iransk bomb och/eller ett israeliskt anfall – är så förödande att inga ansträngningar får sparas.

Det finns klara tecken på att sanktionerna mot Iran har åtminstone ekonomisk effekt. Erfarenheten säger också att en diplomatisk offensiv mot Teheran kan ha verkan. Det iranska ledarskapet må vara teokratiskt, men det är inte helt irrationellt. Tidigare trevanden från Turkiet och Brasilien gav vissa framgångar och visade att Iran i alla fall är öppet för förhandlingar.

Ett första steg borde vara att med både morot och piska få landet att leva upp till ickespridningsavtalet, till exempel genom att sluta obstruera atomenergi­organet IAEA:s inspektioner. Det är upp till Iran att visa att kärnkrafts­programmet är civilt.

En upptrappad diplomatisk offensiv skulle dessutom förhoppningsvis kunna få Israel att inse att ett militärt angrepp inte är den enda utvägen.

Ur en aspekt kan Israel ha fel i sin miss­tanke att tiden talar för Iran. Värmen från den arabiska våren känns nämligen även i Teheran. Det finns bland landets välutbildade befolkning ett utbrett missnöje med mullornas regim. Med en blandning av diplomati och stöd till Irans demokratiska krafter skulle väst kunna bidra till en verklig förändring i landet.

En sådan politik skulle både minska krigshotet och gynna mänskliga rättig­heter. Det skulle verka avspännande i hela regionen.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ubatsbild-500
Foto:Försvarsmakten

 ”Skulle varit tydligare.” Anders Grenstad till DN om felaktiga uppgifterna.

 ”Det var helt klart en ubåt.” Ögonvitttnet till Aftonbladet. 9  1 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare: Alarmismen bör ha rimliga proportioner. 12  6 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

ubatsbild-144
Foto:Privat

 Bilden fick sin förklaring. ”Helt klart jag som är ute och kör på bilden.” 728  41 tweets  687 rekommendationer  0 rekommendationer

”Ubåtshysterin börjar åter gripa omkring sig.”  Clas Svahns blogg.

 Kan användas för ubåtsjakt. Står i stället på utställning i Göteborg. 1739  66 tweets  1673 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Vi saknar förmågan”. Marinchefen till DN om helikopterkapaciteten. 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Grafik: Här finns ubåtsspåren. Allt om ubåtsjakten – detta har hänt. 112  26 tweets  86 rekommendationer  0 rekommendationer

 Expert: Rysk närvaro i Östersjön del i krigsförberedelse. 207  24 tweets  181 rekommendationer  2 rekommendationer

mystisk-man-500
Foto:Privat

 Fotades i Stockholms skärgård. Trädde fram i TV4 på måndagskvällen. 21  6 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kollektivtrafiken ett sexistiskt galleri”. Se planschen som ersatte Kvinnolobbyns kampanj. 538  218 tweets  320 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
gamla-stan-500
Foto:TT, Lars Epstein

 Cirka 50 brandmän på plats. ”En mardröm när det brinner här.” 16  5 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hemlig graffitimålare. Polisen har gripit Banksy, enligt medier. Men det finns en hake. 12  9 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

banksey
Foto:Alamy
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: