Försvarets framtid

Utan en tanke på säkerhetspolitiken

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Försvarsbeslutet får konsekvenser för alliansfriheten. Men eftersom Nato är tabu för regeringen, hamnar Sverige i den sämsta av två världar.

Försvarsbeslutet får konsekvenser för alliansfriheten. Men eftersom Nato är tabu för regeringen, hamnar Sverige i den sämsta av två världar.

Så togs då försvarsbeslutet efter några veckor som inte varit välgörande för svensk säkerhetspolitik. Och det är en kraftig neddragning som försvaret genomgått de senaste åren.

I en modern krigsmakt går det visserligen inte att bara räkna antalet soldater, men det säger sig självt att en enorm omdaning skett när försvaret på 15 år gått ifrån att kunna mobilisera 700 000 man till dagens 30 000.

Annons:

En stor del av denna neddragning har dessutom genomförts utan att vare sig försvarets uppgift eller det säkerhetspolitiska läget stått i fokus. Visst har utredningar presenterats, men eftersom slutsatsen varje gång så entydigt varit att det inte föreligger något akut hot, har debatten i stället kommit att handla om regionalpolitik.

Det är allvarligt med tanke på att det säkerhetspolitiska läget aldrig är konstant - det kan utvecklingen i Ryssland bli ett exempel på. Men allvarligare är kanske att den svenska politiken präglas av onödiga låsningar. Det är dagens beslut ett exempel på.

För vårt östra grannland är det lättare. I en stor rapport om Finlands försvars- och säkerhetspolitik, som publicerades tidigare i höst, sägs att "landets självständiga handlingskraft" i alla situationer ska kunna garanteras. Försvarsförmågan ska vara trovärdig och den ska dimensioneras så att "hela landet försvaras".

Det ska jämföras med den blygsamma
svenska målsättningen att upprätthålla "en grundläggande försvarsförmåga", vad som nu menas med det.

Också i fråga om alliansfriheten finns en grundläggande skillnad. Finland har en så kallad Natooption, det stadgas att "en ansökan om medlemskap kommer att kvarstå som en möjlighet i Finlands säkerhets- och försvarspolitik också i fortsättningen".

Sverige har å sin sida placerat sig i den säms-ta av två världar. "Lägger vi ner territorialförsvaret och satsar på att förvandla försvarsmakten till en expeditionskår i internationell tjänst blir svensk militär alliansfrihet omöjlig", skrev den säkerhetspolitiske forskaren Mike Winnerstig häromdagen i Expressen. "Alliansfriheten förutsätter nämligen handlingsfrihet i form av en förmåga att värna det egna territoriet mot ett militärt angrepp."

Vi är således alliansfria utan att klara av det, och vi har accepterat en solidaritetsklausul inom EU utan att egentligen vilja erkänna det.

Detta leder till ständigt nya tragikomiska försök från regeringens sida att försvara den motsägelsefulla säkerhetspolitik som är Sve-riges. Det senaste exemplet är försvarsminister Leni Björklunds framträdande i P 1 Morgon på torsdagen. Och det framträdandet slog nog i det närmaste ett rekord i sin genre.

Försvaret ska klara vissa mindre incidenter och vara en bas för internationell rekrytering, framhöll Björklund. Om Sverige blir invaderat ska vi klara det första angreppet men sedan ska vi - och nu kommer det - kalla på FN. Det var nog många som satte morgonkaffet i vrångstrupen efter det utspelet.

Det finns en organisation som har en kollektiv försvarsgaranti och som ägnar sig åt den typ av internationell verksamhet som försvaret vill delta i (och redan deltar i). Men eftersom Nato är ett rött skynke för varje socialdemokratiskt statsråd går det inte att dra den slutsats som logiken leder till efter en nedrustning som gjort alliansfriheten omöjlig.

FN är på många sätt en förträfflig organisation, men att ett land lägger ansvaret för det egna territorialförsvaret i dess händer är nog något som Kofi Annan inte ens kunnat föreställa sig. Han är ju inte så van vid den svenska regeringens krumbukter i säkerhetspolitiken.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Kungen-500
Foto:TT

 Var på väg till Bromma flygplats. Bilen han färdades i blev påkörd.

 Vet du mer? Har du bilder? Mejla DN:s reporter robert.holender@dn.se

Catharina-Elmsater-Svard-500
Foto:TT

 Jakt på Fredrik Reinfeldts efterträdare. Ett namn dyker upp gång på gång. 7  4 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

billstrom244
Foto:Paul Hansen

 På Facebook. Både Fi och SD är extrema och måste bekämpas, skriver migrationsminister Billström (M). 1288  56 tweets  1230 rekommendationer  2 rekommendationer

 Nu börjar arbetet. Då kan det bli klart med statsministern. 18  2 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 90  9 tweets  81 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 90  3 tweets  87 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 199  27 tweets  172 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Misslyckad design. Colombianska cykellagets tävlingsdräkter har vållat en Twitterstorm. 144  11 tweets  132 rekommendationer  1 rekommendationer

cykeldrakt244
Skärmdump: Twitter
Annons:
Rickard-III-144
Foto:AP

 Slaget vid Bosworth 1485. Kriminaltekniker har studerat de över 500 år gamla kvarlevorna. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

sd500
Foto:Magnus Hallgren

 M tappar stort. Partistödet till SD kommer öka med många miljoner. 42  6 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nis Hur sörjer valresultatet. Här gick SD från 6 till 21,5 procent av rösterna. 360  40 tweets  320 rekommendationer  0 rekommendationer

filipstad2-244
Foto:Jonas Lindkvist

 Högljudda motdemonstranter. Åtalas för att ha stört SD på valmöten. 25  5 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

 Lokal för valvaka. SD erkänner - låtsades ha firmafest. 66  5 tweets  60 rekommendationer  1 rekommendationer

SDnamn144
Foto:TT

 Få kvinnor bland de nya ledamöterna. Ser ut att få totalt 49 mandat. 30  8 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: