Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Blågul tolerans

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Sverigedemokraterna: Kan bli en historisk parentes.

Sverigedemokraterna: Kan bli en historisk parentes.

Det är långtifrån säkert men ändå sannolikt att ett främlingsfientligt parti tar plats i Sveriges riksdag i höst. Under våren har Sverigedemokraterna visserligen tappat sympatisörer, kanske för att kampen mellan de två politiska blocken har stått i centrum för mediebevakningen. Men i flera av de senaste mätningarna hamnar SD återigen över riksdagsspärren på fyra procent.

Sedan partiet bildades 1988 har det stadigt gått framåt, från 1.118 röster i sitt första riksdagsval till 162.463 röster i valet 2006, vilket motsvarade 2,93 procent.

Annons:

Man kan lätt få för sig att Sverige är på väg att fogas till en rad europeiska länder där främlingsfientliga partier har skaffat sig ett stabilt fotfäste i politiken – att SD skulle vara här för att stanna.

Men det finns också goda skäl att tro att SD, även om de kommer in i riksdagen, kommer att bli en historisk parentes.

Tvärtemot vad man kan tro minskar främlingsfientligheten i Sverige, i synnerhet bland de yngre. Marie Demker vid Göteborgs universitet har sedan 1993 undersökt svenskarnas attityd till invandring i en av landets mest omfattande enkäter, SOM-undersökningen. Hösten 1993 svarade till exempel 25 procent att de inte skulle tycka om att få en invandrare från en annan del av världen ingift i familjen. 2009 hade bara 12 procent den attityden – en halvering. Samma tendens finns i synen på hur många flyktingar Sverige ska ta emot.

Egentligen är utvecklingen logisk. Vi har fler svenskar med utländsk bakgrund i dag än 1993. De flesta är givetvis helt integrerade och arbetar, studerar, hämtar och lämnar på dagis eller deltar i politiken på samma villkor som alla andra. Självklart skapar detta i första hand förståelse och tolerans.

Det finns undantag från denna regel, orter som Landskrona, där SD är starkt just på grund av en stor andel invandrare. Men faktum är att toleransen i vårt land har ökat och att det ser ut att fortsätta på den vägen. Integrationen kommer inte av sig själv, men den kommer. Bilden av Sverige som ett segregerat land där invandrare isoleras i förortens utanförskap beskriver bara en sida av verkligheten.

Åldersstrukturerna i Sverige och Europa gör också att vi inom något årtionde kommer att behöva mer arbetskraft när hela den generation som föddes på 1940-talet har lämnat arbetslivet. Erfarenheter från 1960-talets Sverige och även från andra länder visar att integrationen under sådana omständigheter kan gå mycket fort. Den som har ett arbete lär sig snabbt språket och den som bidrar till landets tillväxt är som regel mycket välkommen. Utrymmet för främlingsfientlighet kan komma att minska snabbare än vi anar.

Annons:

Ofta görs jämförelser med våra grannländer Danmark och Norge. Dansk folkeparti fick 13,8 procent av rösterna i det senaste valet och har som stödparti stort inflytande över politiken. Fremskrittspartiet fick 22,9 procent av rösterna i valet 2009. Båda dessa partier är främlingsfientliga, men SD:s möjligheter att bli lika framgångsrikt är närmast obefintliga. Fremskrittspartiet är ett brett populistiskt parti som vill avskaffa onödiga lagar, dyr byråkrati och sänka skatterna. De har fler ben att stå på än invandringsfrågan. Även Dansk folkeparti har växt fram ur en bred, högerliberal populism. SD har i stället sina rötter i den rasistiska organisationen Bevara Sverige svenskt, där en del medlemmar även var nazister.

Ett parti som bara har en viktig fråga på sin agenda kan ha svårt att samarbeta med andra. Om SD inte får verkligt inflytande över just invandringsfrågan har samarbetet inget större värde för partiet och dess väljare. Och inflytande på det området är precis vad inget svenskt riksdagsparti har råd att ge dem. Det finns helt enkelt inte något brett stöd hos svenska folket för en politik som går ut på att kasta ut invandrarna.

Om SD kommer in i riksdagen den 19 september kan det bli ett genombrott för främlingsfientliga tankar som riskerar att vinna en ny legitimitet. Men det kan faktiskt också bli början till slutet för partiet.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

flyktingar1000
Foto:Paul Hansen

 Eniga om en sak. Partierna står fast vid sin invandrarvänliga position. 94  0 tweets  94 rekommendationer  0 rekommendationer

 Romson grillades om de hårdare asylreglerna. ”I regeringsställning måste man ta ansvar.” 17  0 tweets  16 rekommendationer  1 rekommendationer

romsonpuff
Foto:TT
colorado488
Foto:AFP, AP

 Fem timmar långt drama – sköt ihjäl tre. Oklart varför mannen slog till mot kvinnokliniken. 25  0 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Svenskan trea i världscupen. Mikaela Shiffrin överlägsen – vann med över tre sekunders marginal.

shiffrin-288
Foto:AP

 Misstänkt mordförsök i Nacka. Bilar kontrolleras och helikopter på plats. 12  0 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: