Extremister är varandras djävlar

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Det är en förvillelse att nazism och kommunism skulle vara ­naturliga motsatser. ­Likheterna är många och rörelserna har levt i ett ömsesidigt beroende.

Det är en förvillelse att nazism och kommunism skulle vara ­naturliga motsatser. ­Likheterna är många och rörelserna har levt i ett ömsesidigt beroende.

Att både vänsterextremister och högerextremister är berusade av våldsromantik – och nedsölade av våldspraktik – det visste vi före Janne Josefssons förträffliga ”Uppdrag granskning”. En annan likhet är att höger- och vänsterextremister nu förstår Vladimir Putin bättre än andra européer. Det är inget paradoxalt med det. Det är ju likheterna, inte olikheterna, som blir behållningen av en jämförelse mellan marxismen/stalinismen och nazismen/fascismen.

Andra världskrigets slutscen, med Röda Armén i Berlin, visade de två ­totalitära monstren i kampställning. Bilden blev en tablå över antipodiska motsatser. Det var en olycklig sens­moral. Skulle Sovjetunionen – ett land som deporterat och svultit ut sina ­minoriteter, ockuperat sina grann­länder, skickat miljoner till dödsläger, spionerat på sina undersåtar, tystat sina författare och bränt magra ­resurser på militärparader och offensiva vapen – vara ett bålverk mot fascismen?

Annons:

”Judehatet utlöste det andra världskriget, låt inte rysshatet utlösa det tredje!” Så föll en rysk makthavares ord häromdagen, apropå Finlands planer på att söka Natomedlemskap. Det var en fräck lögn – och ett gott exempel på ett av den moderna tidens ledmotiv, busar utklädda till offer.

Sovjetunionen avslutade kriget med massvåldtäkter, beordrade av Stalin, mot Tysklands kvinnor. Mindre känt är att Stalin också satte i gång kriget. För kalenderbitare bröt andra världskriget ut den 1 september 1939, då Hitler gick in i Polen. Men i verkligheten gick ridån för slakten upp en dryg vecka tidigare, då Stalin och Hitler gjorde upp om att stycka Polen.

Den som inbillar sig att fascister och marxister är naturliga fiender skall läsa kommunist- och fascistpressen under denna tid, fram till Hitlers angrepp på Sovjetunionen i juni 1941: idel förståelse och betoning av gemensamma värden.

Oftast var de dock som hund och katt. Eftersom de sålde samma vara till samma kundkrets var de hänvisade till att svartmåla varandra. Som Erich Hoffer säger: Fascister och kommunister har ingen Gud, men de måste ha en djävul, en patentfiende. De agerar djävlar åt varandra.

Fyrtio år efter 1968-revolterna gav historikern Götz Aly ut boken ”Vår kamp”, som vållade stor uppståndelse i Tyskland. Aly, som var studentmaoist när det begav sig, menade att hans egen generation var samma andas barn som föräldrarnas, de som fallit för Hitler. Trots att de rubricerade sina illdåd som ”antifascism” så gick ”68-orna” i föräldrarnas fotspår när det gällde fanatism, antisemitism och våldsdyrkan.

Att Stalin och Mao mördade sina motståndare var givet. Intressantare är att de utrotade också icke-motståndare, ja svurna anhängare, liksom för att hålla sig i form och befolkningen på alerten. Kanske kommunismen haft ett större behov av godtycklig skräck, eftersom den alltid leder till varubrist och hunger, medan Hitler och Mussolini var sluga nog att tillåta ett mått av privat företagsamhet.

Fascister och kommunister åberopar i alla väder folkets vilja, men denna vilja är ingen faktor i landets styre. Folkviljan hanteras av det enda partiet, utan folklig inblandning.

Djingis khan var väl också grym, invänder någon, skulle det vara någon upptäckt att tyranner är onda? Men forntidens världshärskare nöjde sig med underkastelse. Alexander den store lät de erövrade folken dyrka sina egna gudar, eller anamma hellenismen om de ville. Han skulle inte ha ödslat resurser på att plåga livet ur fredliga undersåtar, än mindre skulle han ha ­insisterat på att skriva om deras historia och bränna deras böcker.

Just nu går det knappt att driva upp européer som öppet bekänner sig till kommunism eller fascism. Men man känner igen dem på tonfallet. Det som röjer dem är aversionen mot medborgarbegreppet och deras lidelse för identitetspolitik, etnicitet och ras. Sovjetunionen registrerade sina folkslag och satte deras ”nationalitet” – det fanns över hundra – på id-handlingar. De olika grupperna kan sedan pekas ut, ömsom skyddas, hotas och spelas ut mot varandra. De viktigaste antisemitiska utbrotten och kampanjerna efter Hitler ägde, föga överraskande, rum i Sovjetunionen, Polen, Tjeckoslovakien och Ungern.

Mycket har skrivits om allt detta, av Hannah Arendt, Karl Popper, Erich Hoffer och många andra. En ­reflekterande person kan inte undgå att se de totalitära systemens likheter. Men av någon anledning fäster det inte. Förvillelsen om marxism och nazism som naturliga motsatser sitter i ­ryggmärgen och deformerar vår terminologi och vårt omdöme, så att vänsterextremism blir en förlåtlig ungdomssynd, medan högerextremism diskvalificerar för livet. Kanske är vår avsky mot tyranni inte så principiell som vi vill tro.

Andra har läst

Mer från förstasidan

man-jobbar-500
Foto:TT

 Anmälningar strömmar in. Ringer upp äldre och sjuka för att sälja in. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

kvinna-144
Foto:Sandra Charina Lundin

 Flera anmälningar mot företaget. 91-åriga Karin Olsson fick räkning från nystartat företag.

livboj244
Foto:TT

 Flera tillbud. Ung man hoppade från brygga och kom inte upp.

 Kreta. Svensk drunknade i havet. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Trygg-Hansa: Väldigt höga siffror. Många överskattar sin simförmåga. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

tillbud144
Foto:TT

Har du varit med om en drunkningsolycka?

Annons:
installd500
Foto:AP

 Efter raket vid flygplats. Flera bolag stoppar sin flygtrafik till Israel. 79  11 tweets  68 rekommendationer  0 rekommendationer

gaza244
Foto:AFP

 DN på Västbanken. Ilska och sorg råder efter höga dödstal i Gaza. 51  4 tweets  47 rekommendationer  0 rekommendationer

 Israelisk soldat saknas i Gaza. Kan ha tagits tillfånga. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sjuksköterska i Gaza: Våra barn kommer att ställa hela världen inför rätta. Hur lät ni detta ske? 77  8 tweets  68 rekommendationer  1 rekommendationer

gaza_144102
Foto:Reuters

 ”Avskyvärda handlingar.” FN kräver omedelbart eldupphör. 387  17 tweets  370 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kerrys tabbe. Vet inte att micken är påslagen. 129  5 tweets  122 rekommendationer  2 rekommendationer

 Journalist: Orimligt. Varför ska palestinierna foga sig? 974  24 tweets  944 rekommendationer  6 rekommendationer

 Historiker: Därför är konflikten i Palestina enkel att lösa. 2281  89 tweets  2171 rekommendationer  21 rekommendationer

Annons:

 30 000 får inte lämna kinesisk stad. Man dog i böldpest — stad i karantän. 16  1 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Fick reda på sitt nya namn när Skatteverkets brev kom.  Blev ett långt namn. 126  4 tweets  122 rekommendationer  0 rekommendationer

skatteverket244
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: