Debatten om kulturvänstern

Indignation kräver varsamhet

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kolumnen – Lena Andersson.

Kolumnen – Lena Andersson.

De oavvisliga värdena väcker vrede just genom att vara ofrånkomliga.

Den här artikeln handlar om indignationsprivilegiet. Jag prövar tanken att hatet mot kulturvänstern och feminismen (samt djurrättsrörelsen och miljörörelsen när de hörs) kommer av att de besitter indignationsprivilegiet, det moraliska imperativet, makten över samvetet. Att ha indignationsprivilegiet är att identifiera och ständigt påtala det som var och en innerst inne vet är rättfärdigt. Den rörelse som äger indignationsprivilegiet äger det moraliska övertaget i samhället, också om den saknar varje annan makt. Makten över samvetena är dock ingen liten sak.

Annons:

Indignationsprivilegiet avgör vilken upprördhet som är giltig. Har det rätt däri? Blir samhället godare av den samlade strävan från rörelserna ovan? Jag tror det, om bara tankarna hålls öppna för fler schatteringar.

Vilken indignation
som är rimlig och vilken som inte är det känner man genom samvetet. Den falska indignationen (direktörers dignande under skatter) utmärks av att samvetet inte kopplas in. Den riktiga indignationen däremot framkallar undanflykter, hån och dåliga försvar (något som även den samlade kulturvänstern visar upp när den beslås med blottor och argumenterande motindignation).

Det moraliska imperativet är jobbigt att möta. Det vore inte jobbigt om de hade helt fel. Vissa kristna församlingar är också moralister men ingen utanför deras krets tycker att deras moral är giltig, snarare djupt upprörande. De är inte jobbiga såsom den samlade kulturvänstern är jobbig. För att ha indignationsprivilegiet måste man skava mot det allmänna samvetet.

Dåligt samvete uppstår bara av det som verkligen känns orättfärdigt. Få i Sverige får dåligt samvete av preventivmedel och sex före äktenskapet. Om man inte bekänner sig till den gud som har utdelat påbudet är den moralen för konstruerad för att samvetet ska engageras.

Företeelser som klassklyftor, diskriminering, inkomstskillnader, fattigdom och andra samhälleliga ojämlikheter har samvetet däremot svårt att bortse från. Dessa utövar ett verkligt tryck, vilket visas av att de som förespråkar ett system med stora sociala skillnader brukar försvara det på sätt som röjer att de inser att fattigdomens konsekvenser är oangenäma. En allmosa skulle inte få den konservativa att känna sig god om ojämlikhet inte vore principiellt stötande. Vore den inte stötande skulle en utjämnande gest vara meningslös och obegriplig för den som utförde den.

Indignationsprivilegiet väcker aggressioner eftersom det handlar om vad vi borde göra men inte gör, borde tänka men inte tänker. Det enda vapnet är att beskylla de indignerade för hyckleri. När anklagelserna trycker som en tumör på samvetet känns det underbart att kunna säga att miljöaktivisten flyger till Thailand, att socialisten försummar sina barn, att feministen trycker ner kvinnor. Men när man försvarar sig med att någon är skenhelig har man samtidigt erkänt vad idealet är och medgett att man är berörd av det.

Ingen skulle till uppräkningen över hyckleri lägga en invandringsmotståndare som gömmer flyktingar. Inte heller betraktas Oskar Schindler som hycklare för att han var nazist och räddade judar. Hyckleritanken infinner sig först när man bedömt anspråken som riktiga – och irriterar sig på det uppfordrande i dem.

Med indignationsprivilegiet följer emellertid lätt en självbelåtenhet och en samförståndsanda (vilken jag uppfattade som Bengt Ohlssons huvudärende). När man talar i indignationens och samförståndets sak är det lätt hänt att man glömmer att anstränga sig. I samvetsfrågorna räcker det med att positionera sig, eftersom de i grunden är invändningsfria. I detaljerna och genomförandet är de dock inte invändningsfria, utan kräver oavlåtligt besinnande och formulerande.

Det är således inte bara det moraliska imperativet som väcker aggression. Det är också självuppskattningen, att vissa tänker så rätt att de inte behöver argumentera. Avskyn mot kulturvänstern och feminismen skulle alltså möjligen kunna härröra inte enbart från att de får det att skava i samvetet. Att möta motstånd med hån eller tystnad, att kräva självkritik av andra grupper men inte den egna och att ha olika måttstockar för olika kategorier kommer alltid att vara inte bara tvivelaktigt utan psykologiskt prekärt. Den evigt anklagade blir inte samarbetsvillig, utan fientlig, såvida han inte är självutplånande. Och det brukar inte heller väcka respekt.

Men jag tror att hatet vore mindre hätskt om samvetet inte samtidigt kände att kulturvänsterns och feminismens samhällsanalys i sina förnuftiga delar är relevant, nödvändig och moraliskt oavvislig; att själva basen i dem är ofrånkomlig.

Indignationsprivilegiet ska
man vara rädd om, utan att förlama motståndare. Sökandet efter det goda och rätta är en oklanderlig uppgift. Och krävande för alla. Dessutom gör den nytta. Historiskt tycks mänskligheten röra sig framåt på de punkter som intresserar samvetet. Resten är idéer om hur vi ska kringgå samvetets protester och slippa ändra på något.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 DN/Ipsos. Fortsatt trögt för alliansen. Osäkra väljare Reinfeldts hopp. 797  63 tweets  731 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg. Regeringspartierna kan gynnas av hetare valdebatter

is144
Foto:AFP

 Säger sig ha fler journalister. Terrorgruppen har publicerat video på halshuggning. 77  16 tweets  61 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kommer att dränka er i blod.” Terrorgruppen hotar USA. 33  3 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Herculesplanen på väg till Irak. Lastade med 170 tält och 850 filtar. 45  1 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

 "Det var värt det.” Många unga män lockas ut i strid mot IS. 345  5 tweets  340 rekommendationer  0 rekommendationer

irak_144102
Foto:Roger Turesson

 Fick besök av Bildt. Salem, 8 år: Han sa att han kan hjälpa oss 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN i Irak. Carl Bildt: Yazidierna är utsatt för folkmordshot. 457  19 tweets  438 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Getinge-500
Foto:TT

 ”Fruktansvärt mycket vatten.” Stopp i bil- och tågtrafiken på flera håll.

 Översvämningar även utanför Halland. Ovädret sprider sig. 32  1 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stor ökning av vattenskadade hus. ”Exceptionellt i sommar.”

getinge144
Foto:TT

 Getinge hittills värst drabbat. Flera dagars kraftigt regn har orsakat svåra översvämningar.

 Getingebor evakuerar översvämmade hus. ”Frågan är om det kommer att gå att flytta tillbaka.” 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

getinge_144102
Foto:Jonas Lindstedt
Annons:
Filippa-Reinfeldt-Lilly-500
Foto:Eva Tedesjö, Fredrik Funck

 Politikerna om cancersjuka Lilly. Så vill de lösa vårdkrisen i Stockholm. 11  5 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sjuksköterskebrist i Stockholm. Cancersjuka barn hamnar i kläm. 1904  96 tweets  1805 rekommendationer  3 rekommendationer

Lilly-244
Foto:Fredrik Funck
mp144
Foto:tt

 ”Skjuta pil i huvudet på folk.” MP plockar bort ungdomsspråkrör från valarbete efter uttalanden. 42  13 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN Ledare. Hat är hat oavsett avsändare. 1529  197 tweets  1328 rekommendationer  4 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: