Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Åsiktsbyten: Är politik bara ett rollspel?

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Signerat – Martin Liby Alonso.

Signerat – Martin Liby Alonso.

I början av månaden kom beskedet att Thomas Östros (S) blir ny vd för Bankföreningen. Karriärskiftet resulterade i många höjda ögonbryn. Som finansministerkandidat var Östros ofta kritisk mot storbankerna och han gick till hårt angrepp mot näringslivets bonusar.

Men som blivande chef för bankernas lobbyorganisation för han fram ett annat budskap: Det är ägarnas ansvar vilken lönebild man vill ha (Expressen 3/5).

Annons:

Nytt jobb, ny roll, ny åsikt.

Ända sedan Stefan Löfven lämnade posten som ordförande i IF Metall för att ta över partiledarskapet i Socialdemokraterna har han pressats angående sin syn på kärnkraften.

Så också av Tomas Ramberg i Ekots Lördagsintervju (12/5). Löfven ville tidigare bygga nya reaktorer. Nu fick han förklara att han i stället vill ha en långsiktig avveckling via en block- överskridande överenskommelse som bygger på en gemensam utvärdering av Sveriges energibehov.

Ett långt och krångligt svar som koncist kan sammanfattas så här: För att han har en annan roll nu.

Det är inte nödvändigtvis någonting fel i sak med Löfvens nya position. En blocköverskridande uppgörelse vore önskvärd. Och en sådan nås förmodligen bäst om parterna startar med en gemensam bild av hur mycket energi Sverige behöver.

Inte heller ett åsiktsbyte behöver i sig vara fel. Om nya fakta tillkommer visar det på förmåga att tänka om. Att låta ideologi skymma verkligheten är ingen dygd.

Men när inget annat ändrats än personens roll framstår ett åsiktsbyte som en aning märkligt. Särskilt när det inte motiveras ordentligt. Inte för inte frågar man sig vad personen egentligen tycker. Vilken av de två rollernas åsikt som föredras, om ens någon?

Politik handlar ytterst – vill man tro – om principer och värderingar. Snabba åsiktsbyten i viktiga frågor, endast knutna till att en person byter roll, antyder att så inte är fallet.

Det ger intrycket att näbbande och käbblande partiföreträdare emellan är ett spel för galleriet. Och att politiken – för dess huvudrollsinnehavare – bara är en lek.

Kommentarer (3)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

donetsk1000
Foto:Reuters

 ”Fienden försöker avancera.” Cirka 15 döda i nya strider utanför Donetsk.

ingmar-neveus-144

 Ingmar Nevéus: Sammantaget tycks händelserna bekräfta vad ukrainska ledare och Nato varnat för.

sydafrika-mbalula-1000
Foto:AFP, AP

 Sportministern blev ensam på podiet. Då lade han ansvaret på förbundet. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Putins vän lämnar Fifa-posten. Att mista turneringen skulle ses som en total katastrof. 61  15 tweets  46 rekommendationer  0 rekommendationer

blatter
Foto:AFP
Falska
Foto:Alamy/AP

 Kräver krismöte med politiker. ”Vissa har kapitulerat inför pirattillverkarna”. 18  10 tweets  7 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
sommarpratare
Foto:Lars Lindqvist

 Alla sommarvärdarna. Fredrik Reinfeldt och Lena Olin är två av dem. 354  41 tweets  313 rekommendationer  0 rekommendationer

 Yngsta sommarprataren med sina 17 år. ”Jag hoppas att fler i min ålder kommer att lyssna i år.” 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

zaralarsson
Foto:TT

 Är du nöjd med årets startfält? Här kan du diskutera med andra läsare.

iqtest_288

 Testa din IQ. Mensas provkonstruktör har tagit fram ett intelligenstest för DN:s läsare. 2086  49 tweets  2028 rekommendationer  9 rekommendationer

Annons:
Annons:

Lokala nyheter

 Uppdatera DN:s app! Få pushnotiser från din ort.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: