Assanges asylärende: Låt rättvisa gå före plakatpolitik

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Signerat – Karin Svanborg-Sjövall.

Signerat – Karin Svanborg-Sjövall.

Ecuadors president Rafael Correa har märkliga motiv för sitt försvar av Julian Assange. Det får inte hindra ett svenskt beslut om eventuell rättslig prövning.

Man vet att världen blivit galen när en australier söker asyl i Ecuador för att undkomma svenskt rättsväsende. Men så är det faktiskt. I dag har president Rafael Correa lovat att meddela huruvida Wikileaksgrundaren Julian Assange får politisk asyl i Ecuador eller inte.

Annons:

En snabb rekapitulation är kanske på sin plats. För två år sedan var Assange i Sverige, pikant nog för att utreda huruvida vår starka yttrandefrihetslagstiftning gjorde landet lämpligt som bas för Wikileaks verksamhet. Under sin korta turné inträffade ett antal incidenter som ledde till att Assange polisanmäldes för bland annat en våldtäkt och sexuella övergrepp på två svenska kvinnor.

Innan Assange hann förhöras flydde han dock landet. Han hävdade att Sveriges nära relationer till USA innebar risk för att han skulle utlämnas, och eventuellt dömas till döden av amerikanska myndigheter.

Här började en redan besynnerlig historia bli alltmer skruvad. Väl i London, dit Assange tagit sin tillflykt, prövades frågan om han skulle utlämnas till Sverige för att kunna förhöras. Assange svarade med en högljudd medial kampanj där Sverige, bland annat i tidningen Guardian, utmålades som rättsosäkert. Genom att hävda att han inte kunde få en rättvis rättegång i ett land av hen-anhängare och USA-kramande politiker försökte försvaret motivera att Assange skulle slippa utlämnas.

Men nu fanns det en europeisk arresteringsorder, och att inte fatta beslut om utlämning hade varit ett allvarligt underkännande av svenskt rättsväsende från brittisk sida. Så skedde heller inte.

Här hade sagan kunnat avslutas om inte Assange hade dragit fram ett nytt kort ur rockärmen: Ecuador. President Correa och Assange hade efter en anmärkningsvärd intervju i rysk tv (!) funnit varandra i sin gemensamma avsky för USA. Efter domstolens beslut flydde Assange till ambassaden, där han enligt Expressen sovit på en luftmadrass sedan dess.

Nu tar historien ytterligare en bisarr vändning. För att hjälpa sin skyddsling har Ecuador, som enligt Transparency International knappast utmärker sig för de egna domstolarnas oberoende (plats 130 av 142 granskade länder), avkrävt Sverige garantier för att Assange inte ska hamna i en ”hemlig domstol” i USA. President Correa har också begärt att svensk polis förhör Assange på plats i London eftersom han inte förmodas få en rättssäker process i Stockholm.

Det vore lätt att vifta bort dessa påståenden med att de faller på sin egen orimlighet. Svenskt rättsväsende är inte utan fläckar, men bland de uppgifter som cirkulerat i internationella medier förekommer groteska överdrifter. Ändå verkar kampanjen ha varit märkligt framgångsrik: På många håll i världen tror man i dag att Sverige saknar ett oberoende och fungerande domstolsväsende.

Av den anledningen är det inte svårt att förstå att det finns ett starkt motstånd mot att skicka svensk polis till London. Det har blivit en prestigefråga att inte belöna Assanges konstrande med några särskilda åtgärder. Nu finns ett domstolsbeslut som slår fast att han bör utlämnas, och med detta borde det inte finnas så mycket mer att tillägga.

Men riktigt så enkelt är det inte. För i den andra vågskålen ligger ett antal polisanmälningar, som fortfarande inte lett till beslut om eventuellt åtal. Att det har kunnat gå två år utgör i sig ett rättssäkerhetsproblem. För varje dag försvagas bevisläget. Det talar för att Sverige borde skicka polis till London för att hålla förhör, om nu detta är vad som krävs för att kunna få ett avslut i frågan om Assange ska bli föremål för rättslig prövning eller inte.

Man kan förstås invända att det inte skulle göra någon skillnad. Det ter sig osannolikt att Assange skulle vara mer intresserad av att komma till Sverige bara för att han genomgått ett förhör. Och den som inte tycker att Assange förtjänar någon specialbehandling för att han råkar vara ovanligt känd och krånglig kan reta sig på en lösning som gör avsteg från gängse praxis.

Men då bortser man från att det är lika orimligt att de kvinnor som har anmält Assange tvingas vänta längre på att få sin sak prövad för att den som anklagas är mycket namnkunnig.

Så kanske det fungerar i länder som låter ett OS avgöra tidpunkten för att meddela beslut i ett politiskt asyl­ärende. Men det borde det inte göra i en fungerande rättsstat.

Kommentarer (49)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nepal1000
Foto:AP

 Förödelse på landsbygden. Dödssiffran över 4.000, många fler skadade. 10  1 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

everest288
Foto:AP

 Befann sig i läger 2. Fortfarande saknas en lång rad människor på berget.

 Svensk hjälpinsats på väg. Ska koordinera hjälpbehovet.

 ”Varje krona viktig.” Svenska hjälporgan samlar in pengar till Nepal. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

puffsmal
Foto:AFP, AP

 Bildspecial från Nepal. Se bilder från det drabbade området. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

greiderlambertz1000
Foto:DN

 Lambertz nya bok. Greider ser en intelligent man drabbas av kortslutning. 134  10 tweets  123 rekommendationer  1 rekommendationer

evertsson-2-1000
Foto:Bildbyrån, skärmdump från Sverigesradio.se

 Här filmas Evertssons slag. Sportchefen menar att han försvarade sig.

 Växjö uppges ha försökt köpa fimen. Klubben förnekar. 3  3 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Evertsson har vårt förtroende.” Växjö Lakers uttalar sig om filmen.

Annons:
sd2-1000
Foto:Lars Lindqvist

 SDU-toppar utesluts från partiet. Sju personer tvingas bort från SD. 27  3 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 Karlsson föreslås få en halv årslön extra. Har vikarierat för Åkesson.

SKL har rankat Sveriges bästa och sämsta skolkommuner.  Tre i topp i Syd-, Norr- och Mellansverige. 45  5 tweets  40 rekommendationer  0 rekommendationer

vellinge488
Foto:TT

 Här är topskolorna. Sju skolor i Stockholms län hamnar i topp 20.

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: