Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Cannabis.

Foto: Alamy Cannabis.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Svensk drogpolitik

Cannabis: Debatten behöver inga rökridåer

Bokmärk artikel

– Erik Helmerson

– Erik Helmerson

Få debatter i Sverige är så laddade som den om cannabis. Det räcker att öppna munnen för att göra ett inlägg för att en brigad av motståndare ska kasta sig fram och täppa till den.

Och de anfaller från båda sidor: berätta om en missbrukare som fått försämrat korttidsminne och du får hundra svar som tycker att du glömmer de positiva sidorna av rökningen och borde jämföra med alkohol och tobak.

Annons:

Nämn någon av de undersökningar som haft svårt att upptäcka cannabisens fasansfulla skadeverkningar och du anklagas för att vara en drogliberal som vill att svenskarna ska förvandlas till zombieflummare.

Det är synd. För är det något som cannabisplantan förtjänar är det en saklig, välgrundad debatt.

En som med friskt mod ger sig in i den debatten är Johan Anderberg, författare till ”Cannabusiness – om konsten att legalisera en drog” som nyligen släpptes på Weyler förlag.

Där citeras bland många andra forskaren Stig Agurell, som ger uttryck för ett av de vanligaste argumenten. Han säger öppet att alkohol är farligare än cannabis: ”Beroenderisken är större, man blir mer aggressiv och så vidare.” Ändå vill han inte legalisera rökandet: ”Min inställning i den frågan är klar. Det räcker gudskelov med alkohol.”

Ja, varför skulle vi släppa in en drog till? Har vi inte tillräckligt med problem med de droger vi redan har, sprit och tobak?

Man kan tänka sig två motargument. Det ena är medicinskt/moraliskt. Om det nu visar sig, vilket många studier tyder på, att cannabis har färre skadeverkningar än både alkoholen och tobaken, blir det då inte rent hyckleri att sälja de förstnämnda på varenda Storgata i landet men skicka polisen på dem som befattar sig med det andra?

Annons:

Det andra argumentet är både ekonomiskt och socialt. Kampen mot cannabis kostar enorma summor världen över. Vid en legalisering skulle de pengarna frigöras – tillsammans med intäkterna från en beskattning av den lagliga produkten.

Pengar som kan användas till att informera om risker och ge missbrukarna bättre vård, precis som vi redan hanterar alkohol och tobak.

Och det är inga små summor det handlar om. En Harvardekonom, citerad av Johan Anderberg, har beräknat att bara USA skulle tjäna nästan 20 miljarder dollar på ökade skatteintäkter och minskade juridiska kostnader om cannabis legaliseras.

Men att röka en joint är inte förbjudet av ekonomiska skäl utan för att det är farligt. Så hur farligt är det? En enda fråga, med tusentals svar.

Ett kapitel i ”Cannabusiness” redovisar ett tiotal studier med olika slutsatser. ”Cannabisforskningen är helt enkelt som ett smörgåsbord där vem som helst kan välja en studie som passar en politisk ståndpunkt”, som Anderberg skriver.

Men ett faktum verkar svårt att motbevisa: Inte mycket tyder på att det skulle vara farligare att röka cannabis än att dricka alkohol eller röka cigarretter.

För varje människa som fått hjärnskador av hasch och marijuana kan man visa upp betydligt fler vars intellekt skadats av alkohol. Men beror detta på att alkoholen flödar fritt i västvärlden medan cannabisrökandet begränsas av lagen? Tja – det beror på vilken av smörgåsbordets rätter du väljer.

Anta att Sverige skulle köpa argumenten för en legalisering  – spara pengar, ofarligare än andra droger, fungerande läkemedel, vinster för tredje världen – och börja sälja jointar på de nyligen avreglerade apoteken.

Då riskerar debatten förstås att förskjutas och legaliseringsivrarna kan sikta in sig på nästa drog. Var går gränsen? Ska staten bli langare av kokain, amfetamin, crack och heroin, sälja dessa över disk, beskatta dem och sedan se dem flöda ut på gatorna?

Få vill bo i ett Sverige insvept i en konstant knarkdimma. Men frågan är om dagens system är det perfekta, med haschrökare som jagas av polisen och där Statens kriminaltekniska laboratorium handhar åtta gånger fler cannabisärenden än bostadsinbrott.

Debatten går vidare. Hoppas jag. Den som blundar har svårt att navigera rätt. Legaliseringsfrågan kräver mer diskussion, mer fakta, mer analys - inte mindre.

Kommentarer (269)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

hollandeputin
Foto:AFP

 ”Vår fiende är IS.” Ryssland säger att de är redo att stödja andra grupper. 18  0 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

 Putin: ”Driver oss in i återvändsgränd.” Ordkrig efter nedskjutning. 14  0 tweets  11 rekommendationer  3 rekommendationer

flyg288
Foto:AP

  Ska stödja Frankrike i kampen mot IS. Planen ska användas för spaning. 17  0 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Höjdes förra veckan. Bryssel sänker hotnivån från ”mycket allvarlig”.

 Moské avspärrad i Berlin. Terrortillslag i Tyskland och Marocko. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

bocken1000
Foto:TT

 Har brunnit, blivit överkörd, kollapsat. Statistiken talar emot Gävlebocken. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
sinthu288
Foto:Privat

 Åklagaren: Råder sekretess. Utredning återupptas efter SR:s granskning. 121  0 tweets  121 rekommendationer  0 rekommendationer

trump488
Foto:Reuters

 ”Ni skulle se den stackars killen.” Presidentkandidaten gjorde sig löjlig över reporter. 19  0 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: