Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Carl Bildt: Wheels up mot ny framtid

Bildt, Ryssland och demokratin”. Så lyder rubriken på en av de första ledare som Dagens Nyheter skrev med Carl Bildt som utrikesminister, den 21/10 2006.

Åtta år senare låter orden nästan profetiska som beskrivning av den tid som Bildt i måndags sammanfattade i en föreläsning på Utrikespolitiska institutet.

Då, 2006, bar Ryssland fortfarande ett löfte om en rimligare värld. Landet hade många brister men tycktes vilja öppna sig mot världen och integreras i den globala ekonomin.

Samtidigt innebar Rysslands­kopplingen besvär för den nye ­utrikesministern, som hade affärs­intressen i landets gas- och oljeindustri. För dåtidens DN var det problematiskt med ”den förhållandevis låga profil han haft visavi Ryssland”. Men Bildt sålde sina värdepapper. Undfallenhet mot ett allt aggressivare Kreml kan i dag få människor anklaga honom för.

Vad gäller demokratin har Bildt suttit på sin post under glädje och sorg. Den arabiska våren är lagd på is, den internationella insatsen i Afgha­nistan har mött varierad framgång. FN är kraftlöst och EU söker sin utrikespolitiska roll. Demokratin i världen är fortfarande alltför beroende av USA:s insatsvilja. Men Sverige har fortsatt att driva krav på folkstyre och mänskliga rättigheter.

Det finns förvisso plumpar i Bildts diplomatiska protokoll. Hans arrogans är som bäst underhållande, som sämst direkt olämplig. Några av hans värre stunder kom när han raljerade bort relevanta frågor om sin roll i Lundin Oil och de två gripna svenska journalisterna i Etiopien.

Han har klandrats både för sin blogg och för sitt ymniga flygande och twittrande, gärna i kombination – ”wheels up from Brussels” – men just arrogansen och de ekonomiska intressena hör till det som gett honom beskast kritik. Den blåblodige har varit ett rött skynke för vänstern i allmänhet och Aftonbladet i synnerhet under hela sin ministertid – något som mest tycks ha muntrat upp honom.

För Carl Bildt har alltid varit en ­politiker som hissat störst segel i ­motvind. I en SVT-dokumentär i fjol kommenterade han hur han kunde gå med i Högerpartiet just året 1968. Hans svar var närmast ett uttryck för förtjusning: ”Den revolutionära glädjen i 68-rörelsen var också uttryck för debattglädje”.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.