Efter protestvågen kommer ensamheten

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Signerat – Johannes Åman.

Signerat – Johannes Åman.

 Ensam – alldeles ensam”, lyder titeln på en nyutkommen bok om Anna Politkovskaja (Carlsson bokförlag). Frilansjournalisten Börge Nilsson intervjuade henne nästan på dagen två år innan hon mördades den 7 oktober 2006. I boken varvar han utdrag ur sitt samtal med Politkovskaja med avsnitt där han själv tecknar bakgrunden. Han beskriver fall som hon arbetade med och berättar om de människoöden som på olika sätt var sammantvinnade med hennes. Där finns offer, förövare och människor som med risk för eget liv söker sanningen. Det är en ofta tröstlös kamp för att rättvisa ska skipas. Och det är fler än Anna Politkovskaja som under denna kamp själva blir offer för mördares kulor.

Det är omskakande läsning. Berättelserna får dessutom en ny dimension när de läses efter det ryska presidentvalet. Att den tidigare politiskt oengagerade medelklassen i december gick ut på gatorna för att protestera mot det omfattande fusket i valet till duman var en chock för Vladimir Putin. Men vad händer nu när han återtagit presidentposten?

Annons:

I en artikel på den amerikanska tidskriften Foreign Policys hemsida kan man läsa om Olga Romanova. I december framträdde hon som en av de ledande organisatörerna bakom protesterna. Det var ingen självklar roll för henne. Hon hade tidigare varit programledare för ett nyhetsprogram i tv och chefredaktör för den ryska upplagan av Business Week. Hon var gift med en framgångsrik affärsman, var elegant klädd och levde ett gott liv.

Men plötsligt hade hennes tillvaro ställts på ända. Hennes man dömdes till fängelse för bedrägeri efter att ha hamnat i konflikt med en affärspartner med mäktiga politiska vänner. Olga Romanova, som var övertygad om att anklagelserna var falska, startade en blogg där hon drev kampanj för att han skulle friges. Engagemanget för maken växte till en rörelse för familjer med liknande erfarenheter.

I december trädde hon, som redan lyckats skapa en organisation som engagerade 60.000 familjer, fram som en av oppositionens förgrundsgestalter.

I dag är hon ensam. Hon stod nyligen vid sin makes sida när han efter att ha varit fri sedan i höstas på nytt dömdes till ett långt fängelsestraff. Om Olga Romanovas man är oskyldig är svårt att veta. Men hennes öde visar på oppositionens utsatthet. De som under perioden mellan duma- och presidentvalen protesterade mot valfusket och bristen på rättssäkerhet i Putins Ryssland var tillsammans starka. Men i dag när luften gått ur proteströrelsen står dess ledare isolerade och sårbara. Makten har många sätt att göra livet svårt för dem.

Anna Politkovskaja var respekterad utomlands men kontroversiell i sitt eget land. Hennes ensamhet handlade inte bara om att hon var en ovanligt modig människa som levde under dödshot. Många av hennes landsmän såg med oförståelse och ogillande på hennes arbete – i den mån de över huvud taget visste vem hon var.

På ett sätt har Ryssland förändrats sedan 2006 när Anna Politkovskaja mördades: Putin är mer öppet ifrågasatt. Även om de senaste månadernas protestvåg inte kunde stoppa hans återkomst som president har den officiella bilden av honom som den respekterade ledaren fått sig en rejäl törn.

Men i stället för att ta steg mot större politisk pluralism kan landet gå in i en fas av hårdnande repression. De som haft modet att ställa sig i spetsen för protesterna kan malas ner, en i taget.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

budget_500
Foto:Anders G Warne

 ”Ett bröllop och fyra begravningar.” Många stridsämnen begravs.

 Följ budgetdagen live. DN sänder direkt, här är hela programmet.

 ”Svårare att anställa.” Företagare sågar regeringens jobbpolitik.

 Hotar att fälla budgeten. Vikarierande partiledaren till hårt angrepp mot regeringen. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

sd_144102
Foto:TT
debatt2-244
Foto:TT

 Presenteras i dag. S, MP och V om sin nya budget på DN Debatt. 141  28 tweets  113 rekommendationer  0 rekommendationer

 Får nytt namn. Microsoft dumpar det finska varumärket för telefoner. 103  21 tweets  79 rekommendationer  3 rekommendationer

nokia_144102
Foto:Alamy
riazat_144102
Foto:TT

 Blir trångt i lägenheten. ”Jag vill ju kunna ta emot familjen eller vänner.”

Annons:
terror
Foto:Patrick Doyle/AP

 Polisens misstanke. Skytten var känd av polisen – dömd för flera brott. 9  3 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra. Tumult vid parlamentet i går kväll efter dödsskjutningen.

 Hör skotten. En reporter fångade skottlossning på video.

hotellpuff
Foto:Alamy

 Vanlig synd. Trots att tre av fyra anser det moraliskt förkastligt.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: