Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

En regering som inte trampar faller

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Söndagskrönikan – Peter Wolodarski.

Söndagskrönikan – Peter Wolodarski.

Den borgerliga regeringen är i akut behov av att återta det politiska initiativet. Men vårbudgeten ser inte ut att bli den omstart som alliansen behöver.

I sina intressanta memoarer ”Stolt men inte nöjd” berättar Pär Nuder om hur regeringen Persson blev alltmer klämd våren 2005. Efter tsunamikatastrofen några månader tidigare var Socialdemokraterna i stort behov av att åter kunna sätta den politiska dagordningen.

Annons:

Pär Nuder, som då var finansminister, skriver att Göran Perssons ilska växte och att han tog ut sin frustration på regeringen: ”Ni måste ta initiativ! Ni måste synas mer! Politik är som att cykla – den som inte trampar ramlar.”

Fredrik Reinfeldts moderater hade börjat lägga beslag på begrepp som ”arbetslinje” och ”utanförskap”. Trots att flera nyckeltal för den svenska ekonomin såg bra ut var Socialdemokraterna allvarligt pressade. Bilden var att man inte hade kontroll över arbetslösheten och sjukskrivningarna.

S-regeringen hade sedan tidigare diskuterat att öka antalet högskoleplatser för att mildra ungdomsarbetslösheten, som var hög redan på den tiden. Men Göran Persson vägrade att acceptera vaga framtidsplaner. Han ville att vårbudgeten 2005 skulle innehålla åtgärder som fick snabb effekt redan till höstterminen. Det var inte möjligt av tekniska skäl, invände finansminister Nuder, eftersom högskolorna själva styr över antagningen.

Men statsministern var inte intresserad av invändningar. ”Vad är det för jävla system?” fräste han enligt Nuder på ett regeringssammanträde och ifrågasatte öppet sin finansministers omdöme och kunskaper i sakfrågan: ”Det är klart att det måste gå – det har gått förr”, sade Persson inför alla statsråd.

Dialogen, eller kanske snarare monologen, framkallade den första riktigt allvarliga konflikten mellan Persson och Nuder. Efter detta bråk fördjupades bara problemen.

Det finns flera beståndsdelar i denna historia från våren 2005 som borde oroa dagens alliansregering, även om statsminister Reinfeldt och finansminister Borg verkar komma bättre överens än Persson och Nuder.

Likheterna mellan situationen för sju år sedan och läget i dag är nämligen flera:

Trots ett gott ekonomiskt läge har den borgerliga regeringen blivit trängd. Den så kallade Saudiaffären har fällt en försvarsminister och fortsätter att förfölja regeringen.

I veckan utnyttjade Carl Bildt sin talang till att med lakonisk ton prata bort planerna på en vapenfabrik och exporten av pansarvärnsroboten Bill. Men faktum kvarstår: handelsminister Ewa Björling har felaktigt hävdat att Sverige inte säljer materiel för strid till Saudiarabien. Oavsett hur man ser på det militära samarbetet är det oacceptabelt att den ansvariga ministern far med osanning.

Parallellt med Saudiaffären har Socialdemokraterna fått en partiledare som inte bara kan tala i tv utan att tittaren blir nervös. Han har dessutom ordning på sina papper och låter inte som en vänsterpartist när han diskuterar tillväxtfrågor. Det har lett till ett strömhopp av alliansväljare till Stefan Löfvens socialdemokrati.

På kort tid har frågor om jobb, företagande och entreprenörskap hamnat i centrum av den politiska debatten. Och det är de borgerliga som avkrävs svar.

Inför vårbudgeten på måndag finns en förväntan om att Anders Borg ska lansera nya initiativ och åtgärder, särskilt eftersom finansministern själv medgett att ungdomsarbetslösheten är ett allvarligt samhällsproblem.

Precis som våren 2005 finns en utbredd känsla av att regeringen har slut på idéer. Glädjen över att inneha regeringsmakten har övergått i ett slags trötthet, som tenderar att öka de interna slitningarna.

Statsministern och finansministern må ha ett fungerande samarbete, men det knakar i fogarna mellan regeringspartierna. Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna kämpar för sin överlevnad och är frustrerade över hur Moderaterna sätter sig på dem.

Tidskriften Fokus kallar i sitt senaste nummer finansminister Anders Borg för ”härskaren” och beskriver hur hans finansdepartement mal sönder de mindre partiernas idéer. Förr eller senare leder ett sådant förhållningssätt till en öppen brytning.

Regeringen Reinfeldt är i akut behov av att återta det politiska initiativet. Men att döma av de senaste dagarnas rapportering blir knappast vårbudgeten den omstart som alliansen skulle behöva. Propositionens huvudnummer – de bostadspolitiska förslagen – är rimliga men tämligen begränsade. De angriper dessutom inte den fråga som regeringen själv identifierat som sin viktigaste utmaning: ungdomsarbetslösheten och den låga sysselsättningen bland utrikes födda.

När de borgerliga partiledarna tog till orda på DN Debatt i fredags presenterades inget handfast, bara förhoppningar om att regeringen ”i dialog” med fack och arbetsgivare ska förbättra flexibiliteten på arbetsmarknaden. ”Trepartssamtal” kallade Göran Persson sådana fruktlösa övningar på sin tid och gjordes med rätta ned av de borgerliga.

Konsekvensen är att oppositionen fram till höstbudgeten kan fortsätta angripa regeringen för passivitet och brist på visioner.

”De som har en vision bör uppsöka en läkare”, sade en gång den tyske förbundskanslern Helmut Schmidt.

Schmidt var en socialdemokratisk pragmatiker och såg med skepsis på politikens idealister, de som efterfrågade visionära gester.

Men även pragmatiker måste veta vad de ska göra. Det gäller lika mycket Fredrik Reinfeldt i dag som Göran Persson 2005.

Politik är som att cykla – den som inte trampar ramlar.

Kommentarer (24)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Sköt varningsskott. 50-tal ungdomar i våldsamt upplopp i Tensta. 601  61 tweets  540 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig till oss på DN via telefon eller mejl.

 Reddits kontroversiella beslut. ”Män är starkare.” 5  4 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

reddit-288
Foto:AP
is-1000
Foto:DN, AFP/STR

 IS närmare sitt mål. Experter anser att terrorgruppen redan grundat en stat. 190  32 tweets  155 rekommendationer  3 rekommendationer

 FN: Civila hindrades att fly Palmyra. Instängda mellan stridande parterna.

Annons:
pippi
Foto:Alamy

 Gör DN:s Nutidstest. Testa dina kunskaper – vad minns du från veckan som har gått? 51  2 tweets  47 rekommendationer  2 rekommendationer

 I Norsborg. Ytterligare två till sjukhus ”väldigt allvarliga skador”.

Annons:
Annons:

Lokala nyheter

 Uppdatera DN:s app! Få pushnotiser från din ort.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: