Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Ett skepp kommer lastat med älsklingsidéer

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Hanne Kjöller: Bistånd i inrikespolitikens tjänst.

Hanne Kjöller: Bistånd i inrikespolitikens tjänst.

Bistånd används för att ge global charm åt våra älsklingsidéer. Formuleringen är Hans Roslings, till vardags professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, med svärdslukning som bisyssla. Bland mycket annat.

Jag träffar honom för ett samtal som hinner handla om hiv, aids, fattigdom, jämställdhet, bistånd, svensk självgodhet, okunskap, illegala aborter, frikyrkornas skuld till kvinnors död, läkemedelsindustrin samt marknadens förtjänster och brister.

Annons:

Hans Rosling är kritisk till den globala utvecklingspolitiken:

- Jag är optimistisk eftersom vi beter oss så idiotiskt och världen ändå sakta blir bättre och bättre. Debatten om global utveckling står astrologin nära. Läkarstudenter i dag har en bild av världen som den såg ut för 30 år sedan. Schimpanser har mer rätt i tester om dagens värld än studenter som kommer från ett svenskt gymnasium. Som professor är jag sannolikt rätt ensam om att ha som mål att uppnå okunskap, det vill säga att ta bort alla förutfattade meningar.

Den föråldrade bild
som spökar i vårt medvetande, liksom i biståndspolitiken, är svartvit och uppdelad i en i- och en u-värld där en och samma mall kan läggas över alla stackars länder. Att vissa av dem befinner sig på samma nivå som Sverige under 1700-talet medan andra hittas i en utvecklingsfas som liknar vårt 70-tal spelar ingen roll. Allihopa ska klämmas in i den svenska biståndsformen, alla ska bli som vi och helst då utan att passera de stadier i utveckling som lett oss dit vi är i dag.

Ungefär som när Band Aid och Bob Geldof efter sin insamling skickade båtlaster med spannmål till Etiopien. Det var bara det att då var kriget över och landets egen spannmålsproduktion i full gång. Men den konkurrerades alltså raskt ut av brittiska och amerikanska popstjärnor.

- H & M och Ikea är Sveriges bästa biståndsorganisationer. Problemet är att de inte hjälper de fattigaste länderna. Därför måste målet vara att bistå de fattiga länderna så att de blir intressanta för H & M och Ikea, menar Hans Rosling. Ändå finns många som menar att Ikea kan ersätta bistånd. Medan andra menar att bistånd kan ersätta Ikea.

Mycket av omvärldens biståndssatsningar handlar om hiv och aids. Och om vad vi önskar är lösningen på problemet. Debatten om att förse hela världen med bromsmediciner ser Hans Rosling som bakvänd. Det primära, menar Hans Rosling, i en värld där uppemot 40 procent av befolkningen i vissa stater är infekterad måste vara att drastiskt minska smittspridningen.

Och medan många av oss andra argumenterar för att vägen dit måste gå genom kvinnans frigörelse - så att hon kan säga nej - och genom kvinnlig utbildning, kvinnligt företagande och kvinnligt deltagande i den politiska makten, så skakar Hans Rosling på huvudet.

- Jämställdhet må vara ett mål i sig, men det finns ingenting som säger att högt ställda mål på jämställdhet är ett effektivt medel för att förhindra smittspridning.

Medan vi ser det vi vill se indikerar hiv-statistik från världen att det bästa skyddet förefaller vara sexuell repression. Helt enkelt att manliga släktingar hotar att slå ihjäl den busskonduktör som avkrävt en skolflicka samlag för att få åka till skolan.

- Vad som kan ha snabbast effekt, säger Hans Rosling och pekar på några av de hårdast drabbade länderna i Afrika, är
kanske lite fler huvuddukar och reella hot mot män som utnyttjar kvinnor.

- På något vis behöver världen både Bushs och Jämtins politik. Både avhållsamhet och kondomer.

Jag vet inte om jag önsketänker, om
jag - för att låna Hans Roslings formu­lering - försöker "ge global charm åt en av mina älsklingsidéer" men jag vill ändå tro på detta med kvinnlig frigörelse och egenmakt. Kanske är den inlåsta kvinnan i huvudduk inte mindre fri än den tonårsflicka i södra Afrika i kort blommig klänning som redan hunnit ha sex med åtskilliga busskonduktörer, lärare och andra män. Inte för att hon nödvändigtvis har velat utan för att det är så man tar sig till skolan och håller sig kvar där.

Egenmakt och sexuell frigörelse handlar ju faktiskt inte bara om rätten att ha hundratals sexualpartner. Det handlar lika mycket om rätten att slippa ha hundratals partner.

Och om rätten att slippa betala med sin kropp för att ta sig till skolan.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

grekland_1000
Foto:AP, Reuters

 EU-toppar oroliga efter nej. ”Väldigt beklagligt för Greklands framtid.” 24  10 tweets  12 rekommendationer  2 rekommendationer

yanis_288
Foto:AFP

 ”Är inte välkommen.” Greklands Yanis Varoufakis meddelade på måndagen att han avgår. 12  1 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Analys Johan Schück: Utslaget är en stark protest mot att Grekland inte kan styra sitt eget öde. 12  2 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

schuck
Foto:DN
grekland_1000
Foto:Alamy

 Rekommendationer inför semestern. Två resebyråer om läget. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så hamnade Grekland på knä. Vägen till skuldkrisen har varit lång. 142  3 tweets  139 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN-medarbetare släppt ur israeliskt fängelse. Berättar om hårdhänta metoder vid bordande.

ekisekman_288

 Fängslades på båt på väg mot Gaza. Bordades på internationellt vatten. 77  7 tweets  69 rekommendationer  1 rekommendationer

arena 288
Foto:svt.se

 Översiktsbild visade en fullsatt arena i Paris. SVT:s bilder visade en helt tom övre sektion. 67  2 tweets  64 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

Sydkorea är, precis som Sverige, ett mycket välmående land.  Drabbades ändå av mers.

mers-288
Foto:AP
issa 1000
Foto:Nyhetsbyrån TT

 Fifa fick ta emot publikens missnöje. Sepp Blatter var inte på plats.

Carli Lloyd 288
Foto:Nyhetsbyrån TT

 Planerade att svara på kritiken på planen. Utsedd till VM-turneringens bästa spelare. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Både sorg och stolthet i Japan efter silvret. ”Att de nådde finalen visar deras styrka, vi måste lära av dem.”

japan
Foto:Nyhetsbyrån TT

 Storslagen matchhjälte. USA gav aldrig Japan en ärlig chans i finalen. 12  3 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: