Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Ett skepp kommer lastat med älsklingsidéer

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Hanne Kjöller: Bistånd i inrikespolitikens tjänst.

Hanne Kjöller: Bistånd i inrikespolitikens tjänst.

Bistånd används för att ge global charm åt våra älsklingsidéer. Formuleringen är Hans Roslings, till vardags professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, med svärdslukning som bisyssla. Bland mycket annat.

Jag träffar honom för ett samtal som hinner handla om hiv, aids, fattigdom, jämställdhet, bistånd, svensk självgodhet, okunskap, illegala aborter, frikyrkornas skuld till kvinnors död, läkemedelsindustrin samt marknadens förtjänster och brister.

Annons:

Hans Rosling är kritisk till den globala utvecklingspolitiken:

- Jag är optimistisk eftersom vi beter oss så idiotiskt och världen ändå sakta blir bättre och bättre. Debatten om global utveckling står astrologin nära. Läkarstudenter i dag har en bild av världen som den såg ut för 30 år sedan. Schimpanser har mer rätt i tester om dagens värld än studenter som kommer från ett svenskt gymnasium. Som professor är jag sannolikt rätt ensam om att ha som mål att uppnå okunskap, det vill säga att ta bort alla förutfattade meningar.

Den föråldrade bild
som spökar i vårt medvetande, liksom i biståndspolitiken, är svartvit och uppdelad i en i- och en u-värld där en och samma mall kan läggas över alla stackars länder. Att vissa av dem befinner sig på samma nivå som Sverige under 1700-talet medan andra hittas i en utvecklingsfas som liknar vårt 70-tal spelar ingen roll. Allihopa ska klämmas in i den svenska biståndsformen, alla ska bli som vi och helst då utan att passera de stadier i utveckling som lett oss dit vi är i dag.

Ungefär som när Band Aid och Bob Geldof efter sin insamling skickade båtlaster med spannmål till Etiopien. Det var bara det att då var kriget över och landets egen spannmålsproduktion i full gång. Men den konkurrerades alltså raskt ut av brittiska och amerikanska popstjärnor.

- H & M och Ikea är Sveriges bästa biståndsorganisationer. Problemet är att de inte hjälper de fattigaste länderna. Därför måste målet vara att bistå de fattiga länderna så att de blir intressanta för H & M och Ikea, menar Hans Rosling. Ändå finns många som menar att Ikea kan ersätta bistånd. Medan andra menar att bistånd kan ersätta Ikea.

Mycket av omvärldens biståndssatsningar handlar om hiv och aids. Och om vad vi önskar är lösningen på problemet. Debatten om att förse hela världen med bromsmediciner ser Hans Rosling som bakvänd. Det primära, menar Hans Rosling, i en värld där uppemot 40 procent av befolkningen i vissa stater är infekterad måste vara att drastiskt minska smittspridningen.

Och medan många av oss andra argumenterar för att vägen dit måste gå genom kvinnans frigörelse - så att hon kan säga nej - och genom kvinnlig utbildning, kvinnligt företagande och kvinnligt deltagande i den politiska makten, så skakar Hans Rosling på huvudet.

- Jämställdhet må vara ett mål i sig, men det finns ingenting som säger att högt ställda mål på jämställdhet är ett effektivt medel för att förhindra smittspridning.

Medan vi ser det vi vill se indikerar hiv-statistik från världen att det bästa skyddet förefaller vara sexuell repression. Helt enkelt att manliga släktingar hotar att slå ihjäl den busskonduktör som avkrävt en skolflicka samlag för att få åka till skolan.

- Vad som kan ha snabbast effekt, säger Hans Rosling och pekar på några av de hårdast drabbade länderna i Afrika, är
kanske lite fler huvuddukar och reella hot mot män som utnyttjar kvinnor.

- På något vis behöver världen både Bushs och Jämtins politik. Både avhållsamhet och kondomer.

Jag vet inte om jag önsketänker, om
jag - för att låna Hans Roslings formu­lering - försöker "ge global charm åt en av mina älsklingsidéer" men jag vill ändå tro på detta med kvinnlig frigörelse och egenmakt. Kanske är den inlåsta kvinnan i huvudduk inte mindre fri än den tonårsflicka i södra Afrika i kort blommig klänning som redan hunnit ha sex med åtskilliga busskonduktörer, lärare och andra män. Inte för att hon nödvändigtvis har velat utan för att det är så man tar sig till skolan och håller sig kvar där.

Egenmakt och sexuell frigörelse handlar ju faktiskt inte bara om rätten att ha hundratals sexualpartner. Det handlar lika mycket om rätten att slippa ha hundratals partner.

Och om rätten att slippa betala med sin kropp för att ta sig till skolan.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

zlatanpuff2
Foto:Beatrice Lundborg

 Stjärnan i DN-intervju. Om uppväxten och varför han inte vill bo i Malmö.

 Ibrahimovic om sin uppväxt. ” Skulle vara tio gånger bättre än alla andra.” 44  6 tweets  37 rekommendationer  1 rekommendationer

rosling488
Foto:TT

 Äpplen, statistik och uppläxningar. Professor Hans Rosling om danska tv-klippet som blivit en viral succé. 2770  45 tweets  2723 rekommendationer  2 rekommendationer

 Tusentals delar. Upprop sprids för Rosling och Åkesson i tv-debatt. 1222  28 tweets  1184 rekommendationer  10 rekommendationer

Annons:

 Skulle ta farväl. Begravningsfirman ville inte erkänna misstaget. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

kista-488
Foto:Alamy
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: