Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

EU: Slaget om internet.

Signerat - Håkan Boström

Europeiska unionen har inte direkt gjort sig känd för att värna medborgarnas integritet på internet. Desto mer glädjande att EU-parlamentet i veckan beslöt att begränsa myndigheternas möjlighet till ”systematisk övervakning” av nätet. Den så kallade Lambrinidis-rapporten, som ligger till grund för beslutet, vill även sätta stopp för förhandscensur och regeringars möjlighet att stänga av nätanvändare.

EU-parlamentet saknar visserligen lagstiftningsmakt på området. Men när, som i det här fallet, över 90 procent av parlamentarikerna stöder ett förslag sänder det ändå en viktig signal.

Yttrandefrihets- och integritetsförespråkarna i Bryssel – däribland flera svenska EU-parlamentariker – slåss annars i motvind. Parlamentet kommer framöver att ta ställning till ett antal direktiv som på olika sätt hotar att kringskära medborgarnas rättigheter.

Upphovsrätten står i centrum för flera av förslagen. Ipredlagen, som nyligen antogs av den svenska riksdagen, har sitt ursprung i ett EU-direktiv. Den ger upphovsrättsinnehavare rätt att kräva ut personuppgifter om fildelare från internetleverantörer i syfte att driva civilrättsliga processer. På tur står Ipred 2 som även ger möjlighet att driva straffrättsliga processer.

Medina Ortega-rapporten: kan ge EU befogenheter som överflyglar nationella domstolar i fall som Pirate Bay-målet. Crowley-rapporten: vill förlänga längden på upphovsrättsskyddade inspelningar från 50 till 95 år, vilket nästan bara anses gynna skivbolagen.

Telekompaketet: lär åter komma att väcka frågan om regeringars rätt att helt stänga av fildelare från nätet. Acta-avtalet: är sekretessbelagt men kan enligt läckor innebära att tull och polis får rätt att söka igenom persondatorer och mp3-spelare i jakten på upphovsrättsskyddat material.

Åsikterna om alla dessa förslag går isär även bland EU-parlamentarikerna. Men som motvikt till hemlighetsmakeriet och lobbyismen i EU-kommissionen har parlamentet uppenbart en viktig roll att spela. Ett starkare EU-parlament innebär även ett bättre skydd för medborgarnas integritet och rättigheter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.