Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Gränslös bestialisk terror

Den militanta nigerianska sekten Boko Haram hotar nu även stabiliteten i grannlandet Kamerun. Efter flera attacker över gränsen den senaste veckan gick de militanta islamisterna i söndags ett steg längre och kidnappade en grupp kamerunska politiker, samt hustrun till landets vice premiärminister Amadou Ali.

Ali höll just på att förbereda sig för avslutningsfirandet av Ramadan – Eid al Fitr – när den fruktade extremistgruppen från grannlandet slog till. Samma dag dödades fem civila kyrkobesökare i norra Nigeria av milisens bomber. Kristen eller muslim spelar ingen större roll för sekten. Alla som inte underkastar sig deras bisarra renlärighetskrav riskerar livet.

Boko Haram påminner närmast om IS i Irak i sin totala hänsynslöshet och fanatism. Eller snarare påminner IS om Boko Haram. Den nigerianska gruppen har trots allt funnits i över tolv år. Från början inriktade man sig på att bygga skolor och moskéer i det av centralregeringen i Abuja styvmoderligt behandlade norr.

Efterhand övergick gruppen till att sprida terror mot civilbefolkningen. Alla som på minsta lilla sätt anammat västerländska levnadsvanor riskerar nu dess vrede. Det har i vissa fall räckt med att klä sig i jeans och t-shirt för att bli skjuten av sektens motorcykelhuliganer. Kyrkor, barer, busshållplatser – och så förstås alla skolor utom koranskolor – har setts som legitima mål. Kvinnor och barn har inte skonats – tvärtom. I april fick Boko Haram för en kort tid hela världen att förfasa sig över dess kidnappning av över 200 skolflickor – som de ännu inte har släppt.

Fundamentalisterna vill frysa samhället och hålla omvärldens oordning ute. Strävan mot detta paradistillstånd motiverar vilken bestialitet som helst. Tendensen finns i mindre extrema former på många håll i världen. Det är en kamp mot tiden. Även det folk- och oljerika Nigeria sugs sakta, om än högst ojämlikt, in i globalisering och modernisering. Boko Haram kan knappast vinna i längden. Det ger dock föga tröst åt de tusentals oskyldiga civila som dagligen drabbas av sektens framfart.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.