Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Ledare

Putin den förskräcklige ekonomen

För världsekonomin leder oljeprisraset till blandade känslor. För Ryssland innebär det dock entydig olycka.

Energisektorn står för två tredjedelar av den ryska exporten och halva statsbudgeten. När oljepriset nu pressats ned till runt 30 dollar fatet sätter det ny fart på rubelns fall, vilket i sin tur spär på den redan tvåsiffriga inflationen. 2015 sjönk BNP med nästan 4 procent. Rysslands största bank tror på mer än 2 procents minus även i år.

President Vladimir Putin surfade efter sitt makttillträde 2000 på växande oljeintäkter, som gav utrymme för fler statliga jobb och bättre pensioner. Eftersom levnadsstandarden steg gick det att blunda för den ökade ofriheten.

Men krisen slår hårt mot statsbudgeten. Lönerna sjunker och sociala förmåner skärs ned, samtidigt som livsmedel och mediciner blir dyrare. Centralbanken hanterar läget hyggligt, men det går ut över konsumenterna. Med statens hjälp har företagen minskat sina utlandsskulder, men reservfonderna är inte outsinliga. På onsdagen ska regeringen diskutera nya åtgärder för att hålla industrin under armarna.

 

Folket ska förmås att leva på patriotism i stället för bröd.

 

Putins ekonomiska modell är extremt beroende av goda oljetider. Så länge de varade struntade han i att diversifiera och modernisera, nödvändiga investeringar blev aldrig av. I stället tilläts korruptionen breda ut sig och kväva alla nya idéer. Utveckling förutsätter en verklig rättsstat, men det är motsatsen till vad Putin och hans stenrika oligarkvänner vill ha.

Upprustningen av krigsmakten och Putins militära äventyr drar också pengar. Annekteringen av Krim och överfallet på östra Ukraina kostar, liksom försöket att backa upp Syriens diktator al-Assad. Brösttonerna på världsarenan kan presidenten inte längre leva utan, framför allt för att folket ska förmås att leva på patriotism i stället för bröd. Parlamentsvalet i höst går att rigga, men kanske inte alltför tydligt.

EU:s och USA:s sanktioner på grund av Ukrainakriget har förstärkt krisen och strypt de utländska investeringarna. Men så länge Putin inte slår till reträtt finns det heller inget skäl att mildra straffet. Att det går ut över de ryska medborgarna är ingen västlig konspiration utan regimens förtjänst.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.