Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Högskolan: Illa när poängen blir själva poängen

Signerat - Malin Siwe.

Dramaten har haft liten publik, framför allt på föreställningarna på stora scenen på senare år. Marknadschefen Elisabet Lindfors tror att det delvis beror på att systemet för att boka på nätet varit dåligt. Nu ska ett nytt system upphandlas och dessutom har man anställt en expert på sociala medier – bloggar, twitter, Facebook – på halvtid.

Det kanske hjälper. Men jag har en annan idé som säkert skulle fylla stolarna: se till att varje biljett ger en högskolepoäng. Med tanke på att många saker som människor lär sig själva av lust och intresse numera förekommer som universitetskurser vore det inte konstigt, fast knäppt.

Ta bloggandet. Hundratusentals svenskar har en blogg. De har på egen hand lärt sig behärska den enkla tekniken. Men det går att göra på distanskurs vid högskolan i Borås också, när eleverna bland annat lärt sig ”starta en blogg med hjälp av fritt tillgänglig programvara” så får de 7,5 högskolepoäng.

Studenterna är inte nöjda. ”Vad jag absolut inte hade förväntat mig var att kursen skulle vara extremt oorganiserad, precis som många av mina medstudenter har skrivit i kursforumet tycker inte jag att den känns särskilt seriös”, skriver Alvin Jeremar i en av sin privata bloggar. Precis som kursarna har han levt offentligt på nätet länge.

Man kan förstås se kursen som en chans att diskutera fenomenet blogg på en högre nivå. Men de möjligheterna är redan oändliga, på nätet finns hur många forum som helst. Haken är att de inte ger åtråvärda universitetspoäng. Så blir poängen med distanskursen inte lärandet utan just poängen.

Förresten är mitt Dramatenräddningsförslag redan genomfört, om än i liten skala. Stockholms universitet har kursen ”Tala om teater”,studenterna ser några föreställningar på olika Stockholmsscener, snackar om dem och kasserar in 7,5 poäng.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.