Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Låt inte hagarna växa igen

För 30 år sedan var Sverige i stort sett självförsörjande. De flesta fläskkotletter, smörgåsar, äpplen och potatisar som vi tuggade i oss var svenskproducerade. I dag importeras nästan hälften av alla livsmedel.

En del av importen är logisk och ett tecken på välstånd. Annat är mindre logiskt.

I förra veckan sände ”Aktuellt” ett inslag om den krympande skaran svenska mjölkbönder. Från 10 000 till 5 000 på 10 år. Det är bekymmersamt, inte bara för de enskilda mjölkböndernas skull. Vad händer med det ”öppna landskapet” när hagarna med betande djur töms och växer igen? Förutom att landskapsbilden blir tråkigare krymper artrikedomen. På en betesäng kan det finnas 50–60 olika gräs och örter, fjärilar, gräshoppor, skalbaggar och många andra insekter. Men mångfalden är beroende av att där finns betande djur.

Mjölkbönderna blir allt färre när de inte lyckas hävda sig mot utländs­ka konkurrenter. Det är dyrare med uppvärmning i vårt kylslagna land. Och vi har en djurskydds- och miljölagstiftning som driver upp kostnaderna ytterligare. Till exempel ska djuren få gå utomhus en ganska stor del av året.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill därför införa ett särskilt djurstöd när fördelningen av EU:s jordbruksstöd är färdigförhandlad, någonstans i storleksordningen 1 000 till 1 500 kronor per djur och år. En trevlig signal från ministern, men det räcker egentligen inte för att mjölkbönderna ska få en rimlig omsättning. Utan konsumenter som aktivt väljer mejeriprodukter med sådant som djurskydd och biologisk mångfald för ögonen lär utvecklingen fortgå.

Men när man står i affären och ska välja ost är det inte så lätt att veta hur råvaran till de olika herrgårdarna har framställts. Ju fler aktiva konsumenter, desto större skäl för mejeriföretagen att informera mer om sådant i marknadsföringssyfte.

De flesta av oss kan betala ett par extra kronor för smörpaketet om vi vet varför vi gör det. Svensk mat är inte automatiskt bättre än utländsk, men visst vore det tråkigt om den svenska mjölken helt rann ut samtidigt som det öppna landskapet växte igen?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.