Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Malmös egen väg åt fel håll

Europaminister Birgitta Ohlsson blev i helgen nedsölad med matrester. Eftersom hennes mål var att visa sitt stöd för den unga och i motvind kämpande baltiska hbtq-rörelsen lär hon ha varit förberedd – äggkastning är ett vanligt förekommande sätt för homofober att visa sitt förakt inför regnbågsfestivaler.

Under Stockholm Pride är polisberedskapen hög, men attacker på paraden blir alltmer sällsynta – förmodligen slipper Europaministern få en omelett i huvudet.

Festivalprogrammet växer för varje år och mycket tyder på att detsamma gäller acceptansen i samhället.

Det finns tyvärr landsändar vars utveckling går stick i stäv mot detta. I södra Sverige – Malmö, närmare bestämt – blir det bara vanligare att det kastas ägg.

BRÅ:s statistik visar att medan antalet hatbrottsanmälningar i hela landet minskar verkar motviljan inte ha någon hejd just i Malmö. Frekvensen är så avikande att BRÅ utelämnat stadens siffror i delar av sin rapport för resten av riket.

Redan efter årets första sju månader har polisen i Malmö fått in fler anmälningar från hbtq-personer än under hela 2012. Att brotten förekommer är ingen överraskning – områden som präglas av hat mot en grupp har lätt att överföra det på en annan, och staden är tyvärr ett fäste för trångsynthet. Utländska judar avråds från besök, vilket inte är konstigt eftersom hatbrottsanmälningarna med antisemitistiska motiv tredubblats på ett par år.

Malmö var tidigare ett ställe att fly till och inte från, men den senaste tidens negativa trend verkar vara svår att hejda. Enligt Sydsvenskan har förutsättningarna för att leva ett drägligt liv ytterligare försämrats för både judar och hbtq-personer – även i områden som tidigare setts som trygga platser riskerar man nu att utsättas för trakasserier.

Att Malmös siffror i det här sammanhanget kan göra BRÅ-diagrammen skeva är egentligen ingen överraskning. Men hatets tillväxttakt är anmärkningsvärd. Under regnbågsveckan tidigare i somras utsattes flera personer för misshandel med hatbrottsmotiv. Så likt den litauiska äggkastningen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.