Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Migration: Ett modernare sätt att betrakta människors rörlighet

Signerat – Annika Ström Melin.

På torsdagen var det för en gångs skull riktigt inspirerande att lyssna på presentationen av en statlig utredning. Ordföranden Mikaela Valtersson (MP) beskrev en lång rad vettiga förslag ur slutbetänkandet från den parlamentariska kommittén om cirkulär migration.

Det bästa är perspektivet. Äntligen talas det om migration som något positivt för utvecklingen i världen.

Det går inte att stänga in människor bakom nationsgränserna och tro att de ska stanna där. Folk har alltid rört på sig och försökt hitta ett bättre liv någon annanstans.

I takt med den snabba befolkningsökningen kommer trycket dessutom att växa. I stället för att ägna all politisk möda åt att täppa till gränserna borde världens länder försöka anpassa sig till den rörlighet som ändå pågår.

Det är också Mikaela Valterssons utgångspunkt.

Utredningen konstaterar att fler människor flyttar och att flyttlassen går längre bort. Många vänder dessutom tillbaka hem – för att kanske sedan återvända ännu en gång.

Denna nya cirkulära migration vill utredningen underlätta, inte hindra.

Det ska till exempel bli möjligt att behålla ett tillfälligt svenskt uppehållstillstånd i fem år efter en flytt från Sverige. Kommittén vill också göra det ännu enklare för en asylsökande som hittar ett jobb att byta spår och därmed få stanna. Ännu ett av förslagen är att arbetslösa ska tillåtas ta med sig a-kassan vart som helst i världen för att söka jobb under tre månader.

Bakom förslagen
står de borgerliga och MP, men Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har reservationer. ”Fackliga organisationer oroas över att oseriösa arbetsgivare kan utnyttja situationen”, förklarade riksdagsledamot Göte Wahlström i Ekot på torsdagen.

Ja, det finns förstås risk för missbruk av alla system – som då måste förbättras. Men det är ett riktigt eländigt argument mot förändringar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.