Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Presstöd: Hellre stöd till stollar än statlig åsiktspolis.

Signerat - Håkan Boström.

Nationaldemokraterna är ett litet ytterlighetsparti för dem som tycker att Sverige­demokraterna svikit sina ideal. Nu ska partiets tidskrift Nationell idag ansöka om presstöd efter att ha lyckats skrapa ihop 2000 prenumeranter. Det kan komma att handla om drygt 2 miljoner om året av skattebetalarnas pengar.

Det här upprör. Journalisten och debattören Kurdo Baksi gick i tisdags ut i Expressen och krävde en ändring av presstödsnämndens regler. Baksi vill behålla presstödet men menar att inget stöd bör betalas ut till en homofobisk och rasistisk propagandatidskrift.

Baksi föreslår att samma krav på opartiskhet och saklighet som ställs på public service-bolagen ska ställas på tidningar som uppbär presstöd.

Man kan ifrågasätta presstödet för att det snedvrider konkurrensen – särskilt stödet till stora dagstidningar. Men själva idén med presstöd är att främja mångfald, debatt och opinionsbildning. Ett krav på opartiskhet skulle göra presstödet meningslöst.

Vår yttrande- och tryckfrihet betyder att vad som helst får skrivas, tryckas och distribueras, så länge det till exempel inte innebär förtal, uppvigling eller brott mot hetslagstiftningen. Det är en god ordning. Åsiktsförtryck hör inte hemma i en demokrati – hur bisarra, vinklade eller upprörande tankar det än handlar om.

Men även om internet gjort det mycket lättare för små röster att nå ut så har i praktiken inte alla lika lätt att göra sig hörda. Ska vi ha presstöd är främjandet av ”udda idéer” och åsiktsbrytningar det enda hållbara skälet.

Ett statligt stöd endast till de ”rätta åsikterna”, enligt Baksis modell, vore motsatsen – att motverka mångfalden och yttrandefriheten. Tokiga åsikter kan bemötas med argument. Det är betydligt svårare att sätta sig upp mot statligt styrd ideologiproduktion.

Trots allt är det alltså bättre att Proletären får fortsätta propagera för revolution och Nationell Idag hylla eugenikens förtjänster – om så med statsstöd – än att staten agerar åsiktspolis och ger pengar till opinionsbildning som går makthavarnas ärenden.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.