Toppen på toppen på isberget

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Studie efter studie visar på kopplingen mellan vissa kemikalier och stora hälso­problem. ­Det bor­de oroa fler.

Studie efter studie visar på kopplingen mellan vissa kemikalier och stora hälso­problem. ­Det bor­de oroa fler.

Börjar man väl tänka på miljögifter är det svårt att sluta. De finns nämligen överallt: i kläderna och möblerna, frukten och vällingen, schampot och rakgelén, i kvittona och i datorerna, i träväggarna och plastgolvet, i örhängena, gosedjuren, regnbyxorna och i vindtygsjackan. Vi talar om ftalater, parabener, perfluorerade ämnen, bly, kadmium och dioxiner, bromerade flamskyddsmedel, antibakteriella ämnen och mycket annat.

Många av de tusentals kemikalier som vi kommer i kontakt med i vår vardag gör stor nytta. Tänk bara på alla läkemedel som botar och lindrar. Tänk på gödsel och besprutningsmedel som ger stora skördar och långt fler mättade magar. Tänk på alla bilar, flygplan och fartyg som inte har fattat eld.

Annons:

Men utvecklingen har kanske glidit oss ur händerna. Det senaste decenniet har allt fler larm och rapporter trillat ner som indikerar att många av de kemikalier som finns i vår omedelbara närhet är hälsofarliga, var för sig och tillsammans. Inte minst den stora familjen av så kallade hormonstörande ämnen oroar.

I en stor forskningssammanställning från WHO tidigare i år konstateras att sjukdomar och skador som kan kopplas till hormonstörande ämnen ökat påtagligt: I många länder har upp till 40 procent av männen kraftigt försämrad spermakvalitet. Fler pojkar föds med missbildade könsorgan. För tidiga födslar och barn med låg födelsevikt har blivit vanligare. Fler barn tycks drabbas av neurologiska utvecklingssjukdomar. Män får prostata- och testikelcancer och kvinnor bröst- och äggstockscancer i högre grad än för några decennier sedan. Flickor kommer i puberteten tidigare, vilket i sig ökar risken för bröstcancer. Förekomsten av diabetes typ 2 och fetma har stegrats.

Men av de kanske 800 hormonstörande ämnen som används har bara en bråkdel undersökts ordentligt. Behovet av mer forskning är enormt, skriver författarna till WHO-rapporten.

I EU hanteras kemikaliefrågorna inom den så kallade Reach-förordningen. Enligt den ska misstänkt eller bevisat skadliga ämnen registreras, utvärderas och regleras via den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA. Så sent som i mars röstade EU-parlamentet, efter initiativ av den svenska EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S), för att hormonstörande ämnen ska börja behandlas inom Reach. Det är ett rejält kliv framåt – även om Reach än så länge är ett trögt system. Det går långsamt och kan kosta miljontals kronor att sammanställa underlag nog för att reglera användningen av ett enda ämne.

I en DN-intervju i förra veckan sa Miljö­partiets språkrör Gustav Fridolin att det är dags att Sverige går före och förbjuder farliga kemikalier. Det låter bra, men är lättare sagt än gjort. Även den som vill ta täten måste hantera flera av de administrativa, forskningsmässiga och handelsrelaterade problem som sinkar det europeiska arbetet.

Nej, Sverige går inte före. Vad värre är, Sverige går inte ens i fotspåren av dem som går före. Danmark har infört förbud för försäljning av fyra ftalater, hormonstörande ämnen som är vanliga som mjukgörare i plaster. Frankrike har just förbjudit Bisfenol A i alla slags förpackningar och maskiner som förväntas komma i kontakt med mat och dryck, och i vattenrör.

Både Danmark och Frankrike kan komma att bötfällas för att ha inskränkt handelsfriheten. Samma sak som riskerade att hända de länder som införde förbud för Bisfenol A i nappflaskor för några år sedan. Men när flera och sedan alla länder följde efter fanns det ju inte längre något handelshinder att tala om.

Sverige skulle kunna följa Frankrikes och Danmarks exempel. Faktiskt skulle vi kunna förbjuda Bisfenol A i alla matförpackningar och konserver – och det utan att ens riskera att dra på oss kommissionens vrede tack vare ett förbiseende i Reach-förordningen.

Det vore att angripa toppen på toppen på isberget. Men någonstans måste man börja.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Bästa tipsen. Om du vill slippa panikradera bilder i samband med uppdatering. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

iphone_144102
Foto:TT
Iphoneline144
Foto:TT

 Rusning i Sverige när nya telefonen släpptes. Fantastiskt intresse, enligt återförsäljarna.

 Kritik mot Apples nya operativsystem. IOS 8. 92  20 tweets  72 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Spricka i PSG. Flera profiler har tröttnat på svenskens stora inflytande på tränaren Laurent Blanc.

zlatan144
Foto:AP

 Avstängd ett halvår för skallning. AV PSG:s Motta.

Annons:
Ribbing: "Det är en absolut, totalt, förbjuden fråga!"

 Ge nyfikna svar på tal. Lär dig allt om samtalshyfs i Ribbings etikettskola.

 Missat del 1? ”Finns gränser för vad man plågar sin värd med”. 495  5 tweets  490 rekommendationer  0 rekommendationer

 Polisen bedömer mannen som farlig. 33-åring internationellt efterlyst.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: