Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Vargar: Carlgren är skotträdd

Signerat – Hanne Kjöller.

Vargdebatten rasar vidare. Många har åsikter. Men de regeringsrepresentanter som borde vara självskrivna i debatten – statsråden Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson – fortsätter att ducka.

Fast i TV4:s ”Kvällsöppet” i onsdags deltog faktiskt miljöminister Carlgren i ett bandat inslag. Till studion vågade han sig inte. Med tanke på vad han hade att säga förstår man honom.

För han upprepade de argument som de senaste veckorna strimlats sönder av vargforskarna. De vargar som i första hand skulle skjutas är de som ”inte är riktigt genetiskt bra”. Som om jägarna hade full genetisk information om vilka de riktade sina gevärspipor emot. Och som om vi inte fått obduktionsresultat som visade att det i stort sett inte var något fel på de individer som fick sätta livet till under den fradgetuggande slakten.

Från politiskt håll handlar det om feghet, om att lägga sig platt för en vargfientlig lobby som i många fall inte vill ha några vargar alls. Låt oss titta lite närmare på de argument som framförs av vissa – men långtifrån alla – som bor i vargtäta områden.

1. Vargen tar tamboskap. Sant. Men för att förhindra detta finns rovdjursstängsel. För att sätta upp dem utgår statligt stöd. Vissa menar att beloppet är för lågt. Men låt oss i så fall diskutera det.

2. Vi törs inte låta våra småbarn sova ute i vagnen. Riskbedömning är en individuell och ofta emotionell fråga. Men då är det rimligare att vara rädd för att sätta sina små telningar i en bilbarnstol och ge sig ut på vägarna. Där dör faktiskt barn, medan inga barnvagnsbarn (och inga andra heller) under de senaste 180 åren blivit tagna av varg. Och om det är någon tröst: på Sveavägen i Stockholm kan man heller inte dumpa sin unge på trottoaren för en eftermiddagslur.

3. Vargen tar våra jakthundar. Sant. Enligt försäkringsbolaget Agria, som är marknadsledande, har 156 hundar av jaktras dödats eller skadats av varg under de senaste 12 åren. Under samma period har 237 jakthundar vådaskjutits medan 7 953 dödats i trafiken.

Vilka slutsatser drar den vargfientliga jägarlobbyn av det? Att regeringen bör förbjuda trafik? Och tillåta licensjakt på jägare?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.