Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Livsstil

Arvin: ”Monarkin ger stabilitet och är billigare”

Foto: Beatrice Lundborg

”Jag är på topphumör, för jag har just fått en artikel om internationell handel antagen av en tidskrift, Geografiska Notiser. Det brukar ju heta att internationell handel främjar demokrati, men jag försöker visa att det är en sanning med modifikation, i alla fall i fallet Iran. En rad olika premisser måste vara uppfyllda för att handel ska komma folket till godo.

Monarkin, däremot, ger stadga åt demokratin, där håller jag helt med P J Anders Linder i Svenska Dagbladet. Titta på de stabila demokratierna Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien och jämför med Italien och Grekland!

Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig att tänka själv, och i tonåren var jag faktiskt republikan under en tid. Jag tog fasta på det enda negativa med monarkin, att en person föds för att ärva tronen.

I dag tycker jag att det positiva överväger. Monarkin ger inte bara stabilitet, den blir billigare också, eftersom man inte måste hålla regelbundna presidentval.

Dessutom är monarkin bra för varumärket Sverige. Kungafamiljen gör ett underbart jobb. Det romantiska skimret kring bröllopet ger en massa uppmärksamhet. Jag tycker också att det är bra för jämställdheten att en kvinna kan bli regent.

Min dröm är att mullornas diktatur störtas i Iran, och att kungahuset kan återinstalleras. Jag har varit med och grundat en förening där jag nu är ledamot i förbundsstyrelsen. Föreningen heter Föreningen för Demokrati i Iran och stöttar en total bojkott av Islamiska republiken Iran. Men den tar inte ställning för monarki eller republik.

Jag har tidigare varit aktiv i Moderaterna, men tycker inte att man kan kalla monarkin för ett högerprojekt. Kungen har stöd hos både folket och i riksdagen. Han har en säker plats länge än även om Socialdemokraterna vinner valet.

Några synpunkter på kronprinsessans val av Daniel Westling har jag inte. Kärleken ska inte ha några gränser. Om kronprinsessan är lycklig så gör hon ett bra jobb. Det kungliga blodet är inte viktigt för mig.

När jag var på Utrikespolitiska institutet och Finlands president var där fick jag se kungen, drottningen och Victoria. Det var jättekul.”

Arvin Khoshnood

Ålder: 25 år.

Yrke: Studerar statsvetenskap i Lund.

Bostadsort: Malmö.

Så firar jag bröllopsdagen den 19 juni: Jag ska försöka ta mig till Stockholm.

Min favorit bland kungligheter: Konungen själv, han har bra humör, är snäll och gör ett gediget arbete för Sverige.”

Souvenir jag vill ha som minne: Jag får se vad som finns när jag kommer till Stockholm.