Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Livsstil

Billiga brillor skyddar också

På jakt efter bra solglasögon, men inte lust att lägga ut en förmögenhet? Lugn, prislappen avgör i alla fall inte hur bra de skyddar mot UV-strålning.

– De dyrare är ofta optiskt bättre. Men om vi tänker på de rena skyddsegenskaperna så är det ingen skillnad, säger Stefan Löfgren, ögonläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, som forskar på ögonskador från solen.

Men för den som vill maximera skyddet finns ändå en rad goda råd. Sportiga modeller har till exempel en fördel eftersom de är tättsittande.

– Solglasögonen ska sitta bra och helst vara stora så att så lite som möjligt av solen når ögat från olika riktningar.

Att vara försiktig med att shoppa solglasögon på långresan är ett annat av ögonläkarens råd. Utanför EU saknas nämligen ett system för CE-märkning – som innebär att tillverkaren utlovar skydd. Blått glas, som var inne på 80-talet, bör man också se upp med eftersom dessa kan släppa igenom blått ljus.

– Ser man blått när man sätter på sig solglasögonen är de inte lämpliga — även om de är CE-märkta.

Vad är risken om man inte skyddar ögonen?

– Man skyndar på åldrandet av ögats olika vävnader. Det finns flera sjukdomar som har koppling till solstrålning. De två vanligaste är gråstarr och det som på populärsvenska kallas "gula fläcken-sjuka"

Fakta: Solglasögon

• Titta efter CE-märkning. Med en CE-märkning intygar tillverkaren att solglasögonen uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav.

• Solglasögon är indelade i 5 filterkategorier (0-4), där 0 släpper in mest UV-ljus och 4 minst. Solglasögon med kategori 4 är inte lämpliga vid bilkörning och ska vara försedda med en varningstext.

• Bäst skydd ger solglasögon som sitter tätt och därigenom även skyddar mot instrålning från sidorna.

Källa: Konsumentverket (TT)