Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Livsstil

Därför är mäktiga män otrogna

Foto: Erich Stering, Evan Agostini, Misha Japaridze
Amerikanske tv-stjärnan David Letterman förförde unga praktikanter på löpande band i ett hemligt rum ovanför sin tv-studio. Ännu en offentlig (och gift) man ertappad med brallorna nere. Varför gör de på detta viset?

”Korkade vita män” hette en bok av dokumentärfilmaren Michael Moore som publicerades i efterdyningarna till det amerikanska presidentvalet år 2000. Den handlade mest om George W Bush och hans – enligt Moore – underbegåvade hantlangare, men kunde lika gärna vara titeln på en avhandling om alla de offentliga män som riskerar karriär, heder och trovärdighet (för att inte tala om familj) för att de ertappas med att vara otrogna.

Bill Clinton var framgångsrik president, men namnet Monica Lewinsky solkar för alltid hans meritlista.
Sven-Göran Eriksson var hyllad fotbollstränare med örnkoll på komplicerade taktiska strategier, men totalt oförmögen att reda ut ett triangeldrama i sin egen sängkammare.
Prins Joachim av Danmark var otrogen med två unga studenter, fick öknamnet ”Prins pinsam” och förlorade äktenskapet.

David Letterman, den amerikanske pratshowvärden, känd för träffsäkra sågningar av politikers otrohetsaffärer i sin ”Late show”, erkände i sitt program för två veckor sedan att han hade haft sex med flera av sina medarbetare.

Han hade möjligen kommit undan med det om han inte samtidigt hade varit sambo sedan 23 år (och numera gift), om inte kvinnorna hade varit unga praktikanter som han lockade till sin privata ”bunker” nära tv-studion, och om inte en pojkvän till en av kvinnorna blivit svartsjuk och bestämt sig för att försöka pressa Letterman på två miljoner dollar.

Tv-stjärnan har genom hela sin karriär visat stor integritet och sällan velat tala om sitt privatliv. Därför kom erkännandet i det egna tv-programmet som en chock för de fyra miljoner tittarna.På några minuter var decennier av uppbyggd integritet och värnande om den privata sfären som bortblåst.

Varför är det nästan bara män som ertappas med brallorna nere i offentligheten? Är sexualdriften och bekräftelsebehovet större hos män? Är de mer oförmögna att se konsekvenserna av sina handlingar än kvinnor? Är män, kort och gott, mer korkade?

– Att se konsekvenser av sina handlingar har inget med kön att göra. Det är en fråga om personlig mognadsgrad, säger Gunnel Beskow, psykoterapeut och klinisk sexolog.

Men varför tycks det då som om mäns och kvinnors beteende skiljer sig så mycket åt?
– Därför att om en offentlig kvinna skulle göra så här så skulle domen drabba henne så mycket hårdare. En man förlåts lättare eftersom det är en allmän fördom att män inte skulle kunna behärska sin sexualitet. Män behandlas som små pojkar, som om vi inte skulle kunna ställa krav på dem. Och ursprungligen har mäns otrohet förlåtits för att rädda barn och familj.

Gunnel Beskow menar att det inte finns någon biologisk skillnad mellan mannens och kvinnans sexualdrift eller bekräftelsebehov.

Det håller inte den legitimerade psykoterapeuten Ulla Wiggen med om.
– Jag tror att män rent biologiskt är gjorda för att sprida sin säd. Det är en primitiv sida hos män som gör att de tycker att de har rätt att bete sig på det här sättet utan att reflektera över det. Dessutom tror jag att det finns en annan biologisk skillnad och det är att kvinnans sexualitet aldrig har tillåtits att bli lika kortsiktig i och med att det alltid finns en risk för att hon blir gravid. Trots att det i dag finns p-piller, så är det svårare för en kvinna att bara följa sina lustar. Hon måste reflektera över konsekvenserna redan vid samlaget.

Men har alla dessa män som försätter sig i pinsamma situationer en nedsatt förmåga att se konsekvenserna av sina handlingar?
– Människan är rent generellt inget vidare på att tänka på konsekvenser. Titta bara på alla som röker eller dricker för mycket, säger Ulla Wiggen.

Psykoanalytikern Gullvi Sandin tror att en av förklaringarna till dessa offentliga mäns beteende har att göra med att kvinnor som har nått höga positioner ofta har kämpat mycket hårdare för att nå dit.

– De har ofta behövt vara väldigt taktiska, förekommande och eftertänksamma och har en inbyggd vaksamhet att se upp med fallgropar som skulle kunna riskera deras karriär. Kvinnor vet troligen att de har ögonen på sig i högre grad än män. För att en man ska bete sig på det här sättet tror jag dessutom att det förutom drag av omognad måste finnas drag av omnipotens och storslagenhet.

En som fick nog av alla otrogna män var brittiskan Susan Hughes. Hon började för fem år sedan att kartlägga opålitliga män på nätet på en egen hemsida och uppmanade andra kvinnor att göra samma sak. Namn och bilder på otrogna män publicerades på hemsidan, som fick läggas ned efter en tid.

I stället finns www.dontdatehimgirl.com där 700.000 medlemmar bland annat ägnar sig åt att baktala sina före detta. Där diskuteras nu bland annat om David Letterman gjorde rätt som erkände sin otrohet.

Ingemar Gens, beteendevetare och jämställdhetsexpert, är inte så säker på att Letterman egentligen är särskilt ångerfull.
– Jag undrar om han egentligen inte är ganska stolt över att ha visat att han minsann är en gångbar och viril man. Jag tror inte att han nöjer sig med att vara en framgångsrik tv-man. Han vill vara en framgångsrik man också. Den ultimata maskuliniteten innehåller ett stort mått av erövring och en vilja att vara mer man än man egentligen är.

– Titta bara på Frankrike. Det är absolut nödvändigt för en fransk president att ha älskarinnor, annars är han ingen riktig president. Där ingår kvinnorna i rekvisitan och det tror jag gäller ganska många män med makt.

Den största undersökning som har gjorts om svenskars sexualvanor de senaste 40 åren kom 1997. Folkhälsoinstitutet hade då låtit fråga 5.250 personer, och svaren visade att fyra av tio män hade varit otrogna, jämfört med två av tio kvinnor.

De flesta experter tycks ense om att avståndet mellan impuls och handling är kortare för män än för kvinnor och att steget ofta tycks extra kort för män i någon form av maktposition.

Andra kända män som bedragit

Gordon Ramsay. Den kände tv-kocken skakades av flera otrohetsrykten förra året. Fyrabarnspappan erkände till slut att han träffat Sarah Symonds fyra gånger under sju år.
David Beckham. Fotbollsstjärnan har beskyllts för flera otrohetsaffärer mot sin fru Victoria. Efter en lång tid av förnekelse erkände han till slut att han haft ett förhållande med assisten Rebecca Loos.
Hugh Grant. Den hyllade skådespelaren beskrevs tillsammans med Elisabeth Hurley som Englands vackraste par. Lika vackert var det inte när polisen stoppade akten mellan Grant och den prostituerade Divine Brown i hans BMW.
Boris Becker. Tennisstjärnan smög in i ett linneförråd på en restaurang tillsammans med modellen Angela Ermakova. Resultatet blev Anna, som Becker erkände som sin dotter efter faderskapstest.
John Edwards. Den förre presidentkandidaten erkände att han har haft ett förhållande med filmaren Rielle Hunter under 2006. Han förnekar dock att han är far till hennes barn.
Jude Law. Ett par kvarglömda skor avslöjade skådespelarens affär och skilsmässan från Sadie Frost var ett faktum. Därefter sprack förlovningen med Sienna Miller efter att Law bedragit henne med barnflickan.
Woody Allen. Under sitt långa förhållande med Mia Farrow gjorde filmskaparen skandal när det uppdagades att han låg med Farrows adoptivdotter Soon-Yi. Han stannade dock kvar hos den nya kärleken och nu är de gifta och har ett barn.
Jack Nicholson. Efter 16 år tillsammans med Anjelica Houston blev filmstjärnan utslängd efter att ha berättat han han gjort Rebecca Broussard gravid 1989. Nicholson fick även ett andra barn med Broussard.
 Prins Charles. Under äktenskapet med prinsessan Diana slutade prinsen aldrig att umgås med sin gamla flamma Camilla Parker Bowles.