Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Livsstil

Filippa Reinfeldt: ”Mamma har lärt mig att skrattet är viktigast”

Som landstingsråd i Stockholm har Filippa Reinfeldt ansvar för två miljoner svenskars hälsa – från vaggan till graven. DN Söndags Niklas Ekdal träffade en vältränad folkhemsföreståndare som ligger på spikmatta och tänker vinna valet 2010.

Vem är Sveriges effektivaste politiker? Frågar man socialdemokrater svarar förvånansvärt många ”Filippa Reinfeldt”. Och det är inte menat som beröm.

När hon var färdig med Täby som kommunalråd 2006 röstade 53 procent av invånarna på henne, och var tredje elev gick i friskola. Det var Moderaternas nirvana.

Nu stöper hon om sjukvården i Stockholm, och som ideolog bakom en ny nationell vårdpolitik. Allt ingår i Moderata samlingspartiets plan för att ta över som makt- och välfärdspartiet nummer ett, efter ett 1900-tal i arbetarrörelsens skugga.

Det är höst och fredagseftermiddag när vi skakar hand i entrén till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Filippa Reinfeldt har varit där i flera timmar, omgiven av trötta medarbetare, men strålar själv av energi.

Du ansvarar för en budget på över 40 miljarder kronor, men intervjuerna med dig har ofta kretsat kring dagislämningar och recept. Vad beror det på?
– Det är kanske typiska frågor till kvinnor. En del medier fokuserar på kakrecept, men för mig handlar det dagliga livet väldigt mycket om jobbet. Om vården i Stockholm, om utanförskapet.

 Filippa Desiree Amanda Cay – var har du fått de fina namnen ifrån?
– Man hoppas ju att alla barn ska vara efterlängtade, och jag var verkligen det. Min storasyster dog innan jag föddes, och då döptes jag till Filippa som betyder ”vän”, Desiree som betyder ”efterlängtad”, Amanda som betyder ”värd att älska” och Cay efter farfar, som hette Carl Jacob.

Pappa var marinofficer, men Filippa vet inte vad han röstade på. Det politiska engagemanget hittade hon själv, i skolan.
– Det var saker som inte funkade, ett motstånd mot att lyssna. Något grodde och gnagde. Jag frågade mig om vi var där för lärarnas skull, eller om skolan var till för oss.

Det finns ett säkert test på politisk storhet: Berättas det några skrönor om hur ledaren utmärkte sig som barn?  Folkhemmets fader Per Albin Hansson ska enligt myten ha fått en supande lärarvikarie avstängd på 1890-talet. Om Filippa Reinfeldt finns en minst lika tidstypisk story från 1970-talet.

En kvinnlig lärare ville bygga om klassrummet till livmoder i papier maché. Det tyckte Filippa, 11 år, var på tok för flummigt och sade ifrån. Med tanke på den nuvarande regeringens populära skolpolitik råder det ingen tvekan om vem som vann.

Men var det inte en kul idé med ombyggnaden?
– Nej, det var kulmen på saker som jag inte tyckte var bra i skolan, säger Reinfeldt bestämt.

Och så gick du med i Moderata ungdomsförbundet när du var tretton?
– Ja, det var ett tidigt engagemang för samhällsfrågor. Senare pluggade jag informationsvetenskap, och var med om att ringa 200.000 förstagångsväljare i valet 1991.

Det blev succé för högern, som fick leda en svensk regering för första gången på 60 år. Filippa Reinfeldt – eller Holmberg som hon hette då – vande sig tidigt vid att vinna. Och på den vägen är det.

Men tonårstiden var jobbig. Föräldrarna skildes, och mamman flyttade till Per Albin-radhusen i Ålsten – funkislängan där landsfadern bodde, numera ett lyxigt område men för 25 år sedan kallat ”Skilsmässogatan” på grund av alla ensamstående mödrar.
Ålstens klassresa är fullbordad, liksom Filippa Reinfeldts. Sverige har blivit rikare sedan 1980-talet, men också ett tudelat land.

I dag har 600,000 svenskar privata sjukvårdsförsäkringar. Är det en bra utveckling?
– Mitt mål är att vi ska ha så fungerande och trygg vård för både barn och vuxna att man inte behöver någon försäkring vid sidan av. Om man upplever att det är ojämlikt ökar intresset för privata försäkringar. Det är inte en utveckling som jag vill se.

Sedan den uppkäftiga Brommatjejen gick med i Muf 1980 har Moderaterna klivit från högerflanken till mitten. Det konservativa är nedtonat – kung, flagga, militär, kyrka, industri, traditioner – till förmån för välfärd och jobb. Men Filippa Reinfeldt står för samma sak som i barndomen, försäkrar hon.

Politiken ska vara till för medborgarna, inte tvärtom. Man kollar vad folk vill ha. Man sliter hårt för att leverera det. Man blir omvald. Busenkelt.

Kristdemokraten Göran Hägglund har blåst till strid mellan verklighetens folk och eliten i Stockholm. Vilken av grupperna tillhör du?
– Jag har ett vanligt familjeliv, mitt i verkligheten. Har gått i samma skolor som alla andra, har barn, håller på med idrott, plockar svamp.

Två av de tre barnen är astmatiker, berättar Reinfeldt, när vi diskuterar akutsjukvården.
– Både jag och Fredrik tillbringade mycket tid i vården med barnen under deras uppväxt. Det är såklart alltid oroligt för föräldrar när barnen blir sjuka, men personalen i sjukvården är fantastisk. Det finns så mycket kunskap och omtanke.

På senare tid har du hängt en del med Michelle Obama. Vad talar ni om?
– Första gången vi träffades åt vi lunch. Hon är som jag intresserad av vårdfrågor, så vi har pratat en del sjukvård. Men vi är också rätt så jämnåriga, har flera barn var och har under de senaste åren, på olika sätt förstås, men ändå, fått våra liv rätt så förändrade. Hon känns som en varm och väldigt engagerad person. Och kul.

Vad tycker du om att presidenten fick Nobels fredspris?
– Ett spännande val. Jätteroligt. Nu får han mycket att leva upp till.

Precis som Barack Obama har Filippa Reinfeldt förmågan att aldrig hetsa upp sig – ”men jag blir tokig när ungarna ger sig på varandra” – vilket gör henne svårslagen i debatter. Enda misstaget hon kan komma på som chef är kampanjen för att få en medarbetare att börja äta frukost och lägga av med cigarretterna (skratt). Och så är hon bra på att delegera, ”det är en överlevnadsstrategi”.

Vem packade jympapåsarna i morse, du eller din man?
– I morse var det faktiskt han som gjorde det. Vi har ett slags kontrakt hemma och gör olika saker från ax till limpa, men det varierar vem som tar hand om vad. Okej, nu beställer du biobiljetter så gör jag det här.

Den okomplicerade synen på familjelivet motsvaras av en lika rak syn på politiken. Vårdval Stockholm handlar om självbestämmande för medborgaren, eller kunden snarare.

Jag frågar om det finns en smärtgräns. Vad händer med den kommunala skolan när 30 procent av eleverna lämnat, som i Täby? Vad händer med den offentliga sjukvården när man kan gå in på samma sjukhus som alla andra och betala sig förbi kön.

Reinfeldt köper inte problemet. Det största hotet mot välfärden är väntetid och vanskötsel. Nio tiondelar av vården produceras fortfarande offentligt. Man kan inte hindra människor från att investera i en operation i stället för en utlandsresa.

Den enda vägen, sade Carl Bildt 1991. Filippa Reinfeldt skulle aldrig uttrycka sig så, men valfrihet är ett så självklart värde att det inte behöver motiveras.

Hon medger att sjukvården står inför svåra prioriteringar, och har rangordningen klar för sig.
– De svårast sjuka kommer först.

Barnen står också högt på listan. Ett nytt initiativ är att skapa ett hospice för döende barn, något som kan bli verklighet nästa år.

– De senaste 20–25 åren har sjukvården förändrats mycket. Den är snabb, intensiv och väldigt inriktad på att rädda liv. Samtidigt dör bara i Stockholms län ungefär ett hundra barn och ungdomar till följd av sjukdomar och olyckor varje år. För barn finns ännu ingen särskild enhet för vård i livets slutskede, inte någonstans i Sverige. Jag vill att barnen tillsammans med sina anhöriga, syskon och föräldrar ska få vårdas för att få en så ljus sista tid som det bara är möjligt. Jag tänker mig att det ska bli en lugn och hemlik miljö där det självklart är barnets behov som står i centrum.

Tänker du vaccinera dig mot svininfluensan?
– Jag tillhör ingen prioriterad grupp, men alla borde vaccinera sig eftersom svep nummer två kan slå hårdare. Vi har ett ansvar för kroniskt sjuka, som kan drabbas värre.

Här anar man ett kollektivt tänkande som trots allt ligger långt ifrån 1980-­talets moderata filosofi om att satsa på sig själv. Friheten är granne med ansvaret. Återigen skymtar man Per Albin Hansson, som i folkhemstalet 1928 förkunnade:
”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre.”

Termen ”folkhem” lånade Socialdemokraterna från de konservativa, och nu försöker Moderaterna ta det tillbaka.

Kan den borgerliga alliansen vinna när utanförskapet är större än 2006?
– Ja. Krisen är internationell. Visst kan det finnas regler på arbetsmarknaden som hindrar, men utanförskapet är bredare än så. Det kan vara väntan i en vårdkö, rädslan för våld när man går ut på kvällen, oro för att man släpper igenom ungarna utan kunskaper i skolan.
Den psykiska ohälsan är ett stort bekymmer, medger Reinfeldt, som vill se primärvården möta behoven bättre. Problemen måste framför allt före­byggas.

 Har du aldrig sömnstörningar själv? Du kör rätt hårt.
– Det har väl hänt att jag vaknat vid fyratiden, men jag sover rätt så bra, jag sover tungt. Det gäller att göra en sak i taget; jag gör det här, och sedan det här.
Hon visar med händerna. Armarna är muskulösa av styrketräning. Skrattande berättar hon om köpet av en spikmatta.

– En kompis hade, och jag var tvungen att pröva om det var skönt. Kvällstidningarna vittnar ju om att spikmattor gör underverk, så varför inte?

Var har du fått drivet ifrån?
– Av mamma! Min mamma växte upp som ensambarn med en svårt sjuk, rullstolsburen mor och en pappa som hade en tuff uppväxt men fick chansen att läsa och sen gjorde karriär i bankvärlden. Mamma flyttade från Vänersborg till Västerhaninge och bildade familj. Mina föräldrar jobbade hårt och fick sex barn. En flicka dog som ettåring. Det finns nog knappt någonting i livet som kan göra en själv riktigt glad efter en sådan händelse – man har ju redan fått uppleva det absolut bästa – och ingenting som kan göra en riktigt ledsen, när man sedan tvingats genomlida det absolut värsta. Förlusten är grym, den största kärleken, ett älskat barn.

– Mamma har lärt mig att skrattet och glädjen är det viktigaste att ta med sig i allt man gör, men särskilt i de svåraste stunderna. Min mamma är klok. Hon är busig, fördomsfri och rolig. Hon är allmänbildad som få och en musikälskare av stora mått. Hon har många vänner. Hon läser, intresserar sig, tänker, tycker och är fantastisk. Hon är Min Mamma.

Vill du ha fler barn?
– Man vet ju inte innan man får barn om det faktiskt är möjligt. Jag är så lycklig över de tre barn jag har fått, så frågan om det blir ett fjärde måste jag besvara med att jag i varje fall inte bestämt mig för ett nej, ännu.

Vad skulle du göra om du bara hade en dag kvar att leva?
– Hämta ungarna, vara med dem och göra det de vill. Berätta allt jag vet för dem, att de är fantastiska och att jag älskar dem, alltid.

Det börjar mörkna utanför sjukhusfönstret. Vi skojar om att det är dags för ”Idol”. Jag följer också finalen, men funderar på om det inte kan vara lite jobbigt för barnen, inställningen att man måste bli kändis för att duga.

Filippa Reinfeldt köper inte det problemet heller. Musiken i ”Idol” är ju jättekul, ”precis som schlagerfestivalen”. Programmen kommer och går, snart är det något annat.

Filippa Reinfeldt

Ålder: 42 år.
Familj: Stor. Tre barn och maken Fredrik Reinfeldt , föräldrar med respektive och fyra syskon med familjer. Stor släkt.
Bor: Statsministerbostaden i Stockholm och i norrförorten Täby.
Bakgrund: Kommunalråd och ordförande i socialnämnd och polisnämnd. Pressekreterare för Moderaterna. Projekt­ledare Muf. Högskole­studier. Butiksanställd.
Aktuell: Sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, har lett arbetet med Moderaternas sjukvårdspolitik.